Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

5 Δεκεμβρίου 2014
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

   Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή,το θέμα που “βάζει φωτιά” στους προϋπολογισμούς των Δήμων και στα...μπατζάκια των Δημάρχων, είναι η θέρμανση των σχολείων!
Και ο λόγος δεν είναι μόνο η αναλγησία της κεντρικής εξουσίας, που χρεώνει τα σχολεία με βιομηχανικό πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και η αδυναμία των Δήμων να σχεδιάσουν εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης, σε ενιαία βάση. 

Από τους τρεις Δήμους του νομού Καστοριάς, κανένας δεν έχει προσεγγίσει το θέμα με μακροπρόθεσμη προοπτική. Και όλοι βολεύονται προσωρινά, με ό,τι διαθέτει ο καθένας...
  Ο Δήμος Νεστορίου, για παράδειγμα, που έχει “καβάντζα” τα δάση του Γράμμου, εγκατέστησε σ΄ όλα τα σχολεία ξυλολέβητες... Ενώ ο Δήμος Καστοριάς, επιμένει στο πετρέλαιο, ακόμα και σε σχολεία ορεινών οικισμών!
Αντίθετα ο Δήμος του Άργους Ορεστικού, προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού, επέλεξε τα... πέλετ, χωρίς να διευκρινίζει, αν προτίθεται, να μετατρέψει το παλιό εργοστάσιο της AGROKA, σε μονάδα παραγωγής βιομάζας!
Όπως γίνεται φανερό, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καμία από τις επιλογές και των τριών Δήμων, δεν προσφέρει προοπτική και δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα.
  Διότι ούτε τα δάση του Γράμμου είναι ανεξάντλητα ούτε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα επιτρέπει εσαεί τις εισαγωγές πέλετ σε προσιτές τιμές. 
Ενώ και το πετρέλαιο, από “απαγορευμένος καρπός” που ήταν πριν τον διαχωρισμό του, σε κίνησης και θέρμανσης, έγινε το “μήλο της έριδος” για όλους τους επιρρεπείς στην νοθεία...
  Στα συρτάρια του Δήμου Καστοριάς υπάρχει μια μελέτη, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σχολείων, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια για την θέρμανσή τους. 
Κατά ένα περίεργο τρόπο, αυτή  η μελέτη δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ παρόλο που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Δήμου, μ΄ ένα αρκετά σεβαστό ποσό!
Οι λόγοι δεν έγιναν ακόμα γνωστοί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, παραδέχθηκε ότι για να καλύψει τα έξοδα του πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία, άφησε πέρυσι ανεξόφλητους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος!
  Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την “μπακαλίστικη” διαχείριση, είναι ότι τα σχολεία του Δήμου Καστοριάς, θα πρέπει κάποτε να επιλέξουν αν θα... ξεπαγιάσουν από το ρεύμα ή από το πετρέλαιο, γιατί αργά ή γρήγορα σε κάποιο από τα δύο θα διακοπεί η παροχή του!
Η αλήθεια είναι ότι η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης από τους Δήμους, δεν υπακούει στους γνωστούς κανόνες του δημοσιονομικού συμφέροντος, με προκηρύξεις διαγωνισμών, όπως γίνεται μ΄ όλες τις άλλες προμήθειες. 
Συνήθως οι περισσότεροι διαγωνισμοί για το πετρέλαιο καταλήγουν σε...  “άγονους”, για να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με όρους όχι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον!
Γι΄ αυτό και οι προϋπολογισμοί των Δήμων για το πετρέλαιο συνήθως πέφτουν έξω...

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις