Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

5 Δεκεμβρίου 2014
Χρονογράφημα του Χρήστου Γιούτσου

  Σήμερα μετά από 40 χρόνια, μπορούμε πλέ-ον να πούμε με κάθε βεβαιότητα ότι η δικτατορία της 21ης Απριλίου δεν ήταν μόνο φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης και διώξεις. Ήταν μια τρομοκρατία και ο φυσικός εξανδραποδισμός των ανθρώπων.
Ήταν και το τσαλαπάτημα των αντιλήψεων των ανθρώπων, των ιδεών, των πεποιθήσεων, που αποτελούσαν κίνδυνο για το καθεστώς και το κατεστημένο. 

  Στηρίχθηκε μπροστά στις κοινωνικές ταραχές της εποχής, υποσχόμενη “τάξη και ασφάλεια”.
Τα μαζικά της στηρίγματα ήταν το τότε κεφάλαιο αλλά και καθυστερημένες μάζες των μικροαστικών και κάτι αγροτικών περιοχών.
Δημαγώγησαν ασύστολα, για το δήθεν αναίμακτο της λεγόμενης “επαναστάσεως”, μα κανείς δεν ξεχνάει στην Ελλάδα και το εξωτερικό τους πατριώτες Παναγιώτη Ελλή, Γιώργο Τσαρουχά, Α. Αθανασό- πουλο, Μαρία Καλαβρού, Γιάννη Χαλκίδη, Νίκο Μανδηλαρά και πάρα πολλούς άλλους, που κρεουργήθηκαν από τους χουντικούς δήμιους ή πέθαναν στα ξερονήσια και στα μπουντρούμια από κακουχίες. 
Η λογοκρισία δε του τύπου της εποχής ήταν τέτοια που έβαλε λουκέτο σ΄ όλες τις προοδευτικές εφημερίδες συμπεριλαμβανομένων και της “Βραδινής” και “Χριστιανικής” όταν τόλμησαν να αποπειραθούν να ξεσκεπάσουν μερικά σκάνδαλα της παπαδοπουλικής φατριάς, ή να εκφράσουν αμφιβολίες για το “εθνοσωτήριο” έργο της, σκαρώνοντας μάλιστα και νέους καταλόγους απαγορευμένων βιβλίων που περιλαμβάνουν ακόμα και τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη. 
Ανέλαβαν τον ρόλο του ιεραπόστολου και ηθικοπλάστη, διακηρύσσοντας πως θα εξυγιάνουν την πολιτική ζωή και θα χτυπήσουν αμείλικτα την φαυλοκρατία, την γραφειοκρατία και λογής διαφθορά.
  Μα έξω απ΄ όλα αυτά με τις φωνασκίες τους περι ηθικής, οι δικτάτορες, θέλησαν να σκεπάσουν τις δικές τους ανηθικότητες και λοβιτούρες, ψαρεύοντας οπαδούς ανάμεσα σε στρώματα που δεν είχαν τόσο καθαρή αντίληψη για τις αιτίες και τους πραγματικούς φορείς της διαφθοράς στην καπιταλιστική κοινωνία. 
Κήρυξαν δήθεν αγώνα κατά της σαπίλας και οικογενειαοκρατίας μα ξεπέρασαν σε φαυλότητα τον περιβόητο Δεληγιάννη. 
  Ο ένας αδελφός του δικτάτορα από μικροπωλητής έγινε γενικός γραμματέας του υπουργείου δημόσιας τάξεως, ο δεύτερος έγινε ανώτερος αξιωματούχος, του γραφείου προεδρίας. Ο γαμπρός του Π. Τοτόμης έγινε υπουργός Δημόσιας Τάξης. Δίπλα στον Αντιβασιλέα Ζωϊτάκη βρισκόταν ένας δεύτερος Ζωϊτάκης. Το ίδιο και ο Μακαρέζος που είχε κάνει επίπλέον τον γαμπρό του υφυπουργό γεωργίας (Ματθαίο), καθώς και τον γυναικάδερφο του Θάνο γενικό γραμματέα του υπουργείου συντονισμού.
Κατηγορούσαν για οικονομικές λοβιτούρες τους παλιούς πολιτικούς και οι ίδιοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά 100% παίρνοντας μέρος σε απανωτά σκάνδαλα. 
Ο Γ. Παπαδόπουλος το 1967 είχε μηνιαίο εισόδημα 7.900 δρχ. και έφτασε να εισπράτει σύμφωνα με την δηλωσή του 4.309.631 δρχ. και να αποκτήσει τρία πολυτελή διαμερίσματα εκτός από την βίλα στο λαγονήσι που του χάρισε ο Ωνάσης. Το δημόσιο επίσης πλήρωνε 300.000 για την φωταψία της βίλας και τα έξοδα ασφαλείας. Ο αδελφός του την ίδια περίοδο αγόρασε τρία διαμερίσματα στην Αθήνα, βίλα στο Χαλκούτσι και δύο οικόπεδα.
Ο  πρώην λυκειάρχης Λειβαδιάς και κουνιάδος του Μακαρέζου Ματθαίος που είχε γίνει δύο φορές υπουργός επί χούντας βρέθηκε κάτοχος τριών διαμερισμάτων και μεγάλων κτημάτων και οικοπέδων καθώς και μέτοχος σε δύο επιχειρήσεις. 
Οι υπουργοί Σεραπήσιος και Εφέσιος εκτός από άλλα έσπευσαν και άρπαξαν 19.000 και 13.000 στρέμματα από τα χωράφια της αποξηραμένης λίμνης της Κάρλας. Ο υπουργός Χολέβας της Νυτιλίας έγινε μέτοχος σε ναυτιλιακές εταιρείες και συνιδιοκτήτης σε 40 πλοία, πιάστηκε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης για απάτη και χρειάστηκε η επέμβαση των συνεργατών του για να αφεθεί ελεύθερος. 
Ο τέως “αναμορφωτής” και γενικός γραμματέας αθλητισμού Ασλανίδης είχε πιαστεί και κατηγορηθεί για μεγάλες καταχρήσεις στο προπό.
Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά άλλα περιστατικά ίδιου μεγέθους τα οποία όμως δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν στο παρόν χρονογράφημα. 
Τα στοιχεία που σας δίνω είναι και βέβαια καταγεγραμμένα σε εφημερίδες του εξωτερικού, καθώς και σε βιβλία που γράφτηκαν εδώ στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στο βιβλίο του πανεπιστημιακού Σταύρου Ζορμπαλά που φέρει τον τίτλο  “Ο νεοφασισμός στην Ελλάδα 1967-1974”. 
Βλέπουμε αγαπητοί αναγνώστες την μέθοδο που εφήρμοσαν οι χουντικοί και είναι φυσικό, η ιδεολογία της ακροδεξιάς να λειτουργεί έτσι, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να μισούν όχι μόνον τον σοσιαλισμό και τον κουμουνισμό μα κάθε δημοκρατικό κίνημα, κάθε προοδευτική ιδέα, συνδυάζοντας από κάθε άλλον, την άκρατη συκοφαντία με το ασύστολο ψεύδος, την ξεδιάντροπη διαστρέβλωση της αλήθειας, με την αχαλίνωτη δημαγωγία.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις