Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

2 Δεκεμβρίου 2014
  Σε ... αγρανάπαυση βρίσκεται τα τελευταία πολλά χρόνια, η μοναδική πιστοποιημένη συνεταιριστική εταιρεία συσκευασίας φασολιών AGROKA, που δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί  όσο έπρεπε την αποκλειστική χρήση του ΠΓΕ για τον νομό Καστοριάς και παραπαίει μεταξύ “σφύρας και άκμονος”, καταγράφοντας μόνο παθητικό στις οικονομικές χρήσεις των τελευταίων ετών!

  Αντίθετα μια άλλη ιδιωτική εταιρεία, η AROSIS, που δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά στον ίδιο χώρο, κινείται με αξιώσεις τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στην ευρωπαϊκή επιτροπή, για την επέκταση της πιστοποίησης σ΄ όλα τα είδη φασολιών της Καστοριάς. 
Κάτι που δεν έκανε η  AGROKA μετά το 2011 και άφησε τα πράγματα στην τύχη τους!
Η τελευταία πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από την πλευρά του Δήμου Άργους Ορεστικού ο οποίος είναι ο μεγαλομέτοχος της AGROKA, ήταν το 2011 όταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. και Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, κατέθεσε αίτημα για την επέκταση της πιστοποίησης συσκευασίας από μισό και ένα κιλό που ισχύει μέχρι και σήμερα, σε μεγαλύτερες διαστάσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχει θετική ανταπόκριση. 
Μάλιστα ο κ. Κεπαπτσόγλου είχε χαρακτηρίσει “προσωπικό στοίχημα” την επίτευξη αυτού του του στόχου, αλλά τελικά δεν τελεσφόρησε. 
  Αποκαλυπτική του κλίματος εκείνης της περιόδου είναι η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της AGROKA  κ. Κεπαπτσόγλου, την ο-ποία δημοσιεύουμε παρακάτω, με την υπό- μνηση ότι έκτοτε τηρείται “σιγή ασυρμάτου” για το επίμαχο αυτό θέμα:
Σε ερώτηση για την επέκταση της πιστοποίησης, που διεκδικεί η AGROKA, ο κ. Κεπαπτσόγλου δήλωσε:“Αυτό ήταν το αρχικό αίτημα της AGROKA που είχε υποβληθεί από το 2013 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τα εμπορικά και παραγωγικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.
 Σήμερα αυτά δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο της εγχώριας παραγωγής - ειδικά της φετινής - που είναι ιδιαίτερα αυξημένη”!
Γι΄ αυτό το λόγο η AGROKA ζήτησε από τον Δεκέμβριο του 2011 να αυξηθεί το μέγεθος της πιστοποιημένης συσκευασίας με αίτημα που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τότε άρχισαν τα προβλήματα, διότι όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος της εταιρείας: “Δυστυχώς φθάσαμε στο σημείο πριν από δύο μήνες, να έχουμε την απάντηση του υπουργείου στο αίτημά μας, το οποίο ουσιαστικά μας ενημερώνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία - που απ΄ ό,τι φαίνεται θ΄ αργήσει - μπορείτε να κάνετε χρήση της αρχικής απόφασης του υπουργείου που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2011!”
Κατόπιν τούτον το διοικητικό συμβούλιο της AGROKA αποφάσισε να προσφύγει στον τραπεζικό δανεισμό για την αγορά επιπλέον μηχανολογικού εξοπλισμού έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που προβλέπει η απόφαση του υπουργείου για την επέκταση της πιστοποίησης. 
  Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη ενός ποσού της τάξης των 120.000 ευρώ για να συμμετάσχει ο Δήμος Άργους Ορεστικού ως μεγαλομέτοχος στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το ίδιο ενδιαφέρον εκφράστηκε τόσο από τον Δήμο Νεστορίου όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. 
  Εκτιμάται ότι μέσα στον Δεκέμβριο που θα γίνει η γενική συνέλευση, θα παρθεί η απόφαση για να καλυφθούν οι δαπάνες του πλήρη εξοπλισμού της επιχείρησης, που θα τυποποιεί το προϊόν με νέες συσκευασίες. 
Εδώ όμως υπάρχει η εκκρεμότητα με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία ο κ. Κεπαπτσόγλου αποδίδει στον “τρόπο σκέψης” των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου οι οποίοι “αυθαιρετούν και βγάζουν δικές τους αποφάσεις, όπως βολεύει σε κάποιους άλλους που κρύβονται πίσω απ΄ όλη αυτή την διαδικασία” όπως κατήγγειλε επανειλημμένως!
  Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής  είναι να γεμίζουν οι αποθήκες των φασολοπαραγωγών της περιοχής με αδιάθετα προϊόντα και οι τιμές να κατρακυλούν στα εξευτελιστικά επίπεδα του 1,80 ευρώ το κιλό, όταν το αντικειμενικό κόστος παραγωγής, ανέρχεται στα 2,30 ευρώ ανά κιλό. 
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε από τον κ. Κεπαπτσόγλου πριν ένα χρόνο ακριβώς. Και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Γιατί η υπόθεση της AGROKA βρίσκεται όπως και τότε στο σημείο μηδέν. 
Προφανώς η γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. 

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις