Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

27 Ιανουαρίου 2015
Με ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα όπως όλα δείχνουν συγκροτεί ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την νέα κυβέρνηση.
Ο  Αλέξης Τσίπρας, που από χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου γράφει και σβήνει τα ονόματα του πρώτου του Υπουργικού
Συμβουλίου, ενώ έχει συναντήσεις και επαφές και με κορυφαία στελέχη του κόμματός του.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, με το καλημέρα, βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω» με τη δέσμευσή του για συγκρότηση δεκαμελούς υπουργικού συμβουλίου, πλην όμως φαίνεται να υπάρχει και μεγάλος αριθμός αναπληρωτών υπουργών, οι οποίοι εκ του γεγονότος ότι λαμβάνουν τις αρμοδιότητές τους εκ του πρωθυπουργού, με δικαίωμα λόγου και ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να λογίζονται ως υπουργοί.
Ο βασικός κορμός, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμος.
- Ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου, με εποπτικό ρόλο στον οικονομικό τομέα.
- Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με διακριτό ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Μηλιού.
- Επικεφαλής του υπερυπουργείου Ανάπτυξης έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Σταθάκης.
- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θεωρείται το φαβορί για το υπερυπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Μεταφορών, που θα δημιουργηθεί.
- Ο Δημήτρης Στρατούλης θεωρείται επικρατέστερος για του υπουργείο Εργασίας.
- Ο Νίκος Χουντής μάλλον θα έχει θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητες τα ευρωπαϊκά θέματα.
- Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου υπουργός Εξωτερικών με αναπληρώτρια την Νάντια Βαλαβάνη. Οι δυο τους διαθέτουν πολύ στενή χημεία και διατηρούν άριστη προσωπική σχέση, ενώ ανήκουν στην «πατριωτική αριστερά».
Ο Πάνος Καμμένος
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ φέρεται να έχει εξασφαλίσει στη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τη θέση του υπουργού Αμύνης, με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα, που δεν αποκλείεται να αναλάβει και τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Οι ΑΝΕΛΛ θα αναλάβουν και ορισμένα υφυπουργεία, με τον Τέρενς Κουίκ να ακούγεται ήδη για υφυπουργός Τουρισμού.
Ο Νίκος Παππάς, εκτός απροόπτου, θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας, ο Π. Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Τάξης, ενώ σημαντικότατη θέση θα αναλάβει και ο Νίκος Βούτσης, εκ των στενότερων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι φαβορί για το υπουργείο Υγείας και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς για το υπουργείο Πολιτισμού.
Το νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού ανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα είχε τη θέση του νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι ο…Κώστας Μπούρας του νέου πρωθυπουργού.
Ο Σπύρος Σαγιάς
Χρέη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Σπύρος Σαγιάς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, με ειδίκευση σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ιδίως σε θέματα όπως οι δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης κλπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει εργαστεί στην Cosco.
Τα νέα υπερυπουργεία
Tέσσερα νέα υπερυπουργεία θα αποτελούν το βασικό πυλώνα του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα που πήρε τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, η νέα κυβέρνηση θα συστήσει τέσσερα υπερυπουργεία στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων Yπουργείων που είτε καταργούνται είτε μετονομάζονται.
Συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα υπαχθούν οι αρμοδιότητες των υπουργείων:
1) Εσωτερικών
2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και
4) Μακεδονίας Θράκης.
Ακόμη, συνιστάται Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο θα περάσουν τα «χαρτοφυλάκια» των υπουργείων:
1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
2) Ναυτιλίας και Αιγαίου
3) Τουρισμού και
4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Επίσης, δημιουργείται Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο θα ενσωματωθούν τα Υπουργεία:
1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και
3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ενταχθούν τα Υπουργεία:
1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και
2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το  Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τα υπόλοιπα τέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης θα έχουν ως εξής: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των Υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα τμήματα.
madata.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις