Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

16 Φεβρουαρίου 2015
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΕΩΝ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  Με τον όρο της φυσικής “εντροπία” στις διάφορες εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ξεκίνησε τον κύκλο των 15 περίπου διαλέξεων για το 2015, η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς. 
  Ομιλητής στη πρώτη αυτή διάλεξη ήταν ο
αντιδήμαρχος Πολιτισμού και επίτιμος καθηγητής της φυσικής στο ΑΠΘ Λεωνίδας Παπαδημητρίου  ο οποίος τόνισε ότι ο όρος της φυσικής “εντροπία”,  έχει σχέση με την τάξη και την αταξία και μπορεί να έχει εφαρμογή σε φαινόμενα που ζούμε έντονα σήμερα, στην πολιτική, στην οικονομία κλπ. 
Ο όρος “εντροπία” συναντάται στην φυσική, στον  μικρόκοσμο της ύλης, όπου τα άτομα με θερμοκρασία στο απόλυτο μηδέν, που είναι οι -2700, βρίσκονται σε πλήρη τάξη. 
Μόλις η θερμοκρασία ανεβαίνει, αρχίζουν τα άτομα και κινούνται και λέμε ότι επικρατεί μια αταξία. 
Μέτρο αυτής της τάξης και της αταξίας είναι η εντροπία. 
Αλλά η εντροπία δεν μετριέται σε απόλυτες τιμές. Μετριέται σε διαφορές. 
Αυτό μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε και διάφορα άλλα φαινόμενα, χωρίς να φτάσουμε σε μια μεγάλη αταξία. 
Σαν παράδειγμα του μέτρου της εντροπίας, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε την ιστορική εξέλιξη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο πρόσφατο παρελθόν. 
Συγκεκριμένα  είπε ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία, ήταν ένα συνοθύλευμα κρατών, όπου μεταξύ των λαών υπήρχε μεγάλο μίσος. Όμως το καθεστώς του Τίτο επέβαλε μια τάξη στο ομόσπονδο κράτος, η οποία όμως “κουφόβραζε” και όταν το 1989 -90 κατέρρευσε το σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού, επήλθε η αταξία!
Και άρχισε ο πόλεμος μεταξύ των λαών, που μέχρι τότε ζούσαν φαινομενικά αρμονικά, στο ίδιο κράτος. 
Έτσι φτάσαμε σ΄ ένα σημείο από πλήρη τάξη να περάσουμε σε πλήρη αταξία. 
Οι μεγάλες αλλαγές σ΄ όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκαν εκεί όπου υπήρχε μεγάλη αταξία. 
Τις τελευταίες δεκαετίες η πολιτική στην Ελλάδα παρήγαγε μια μεγάλη αταξία. Η κατάληξη στην κρίση δεν ήταν παρά μια φυσιολογική εξέλιξη της εντροπίας. Αν καταφέρουμε να έχουμε μικρές διαφορές στην μετάβαση από την αταξία στη τάξη, τότε μπορούμε να ελπίζουμε  ότι θα πάμε καλά ως χώρα, κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου. 

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις