Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

10 Φεβρουαρίου 2015
Αλλαγές δύο ταχυτήτων στη φορολογία. Από τη μία, θα καταργηθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ και προωθείται ο νέος φόρος ακινήτων. Από την άλλη, ο  σχεδιασμός για τη φορολογία των φυσικών προσώπων πάει για το δεύτερο εξάμηνο, με στόχο να εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2016.

 Συγκεκριμένα, καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα, η οποία θα έχει ατομικό αφορολόγητο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία αλλά με κριτήρια επιφάνειας, έτσι ώστε να μην εξαιρεθούν και οι πολυτελείς κατασκευές. Ως "κλειδί" για τη μείωση των επιβαρύνσεων χαρακτηρίζεται η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ως 35%, δηλαδή στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών αξιών. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που υπάρχει έτοιμη η βάση δεδομένων για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες, δεν θα επαναληφθεί το περσινό αλαλούμ με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.
 Ως προς τη φορολογία των φυσικών προσώπων, το αφορολόγητο όριο θα επιστρέψει στις 12.000 ευρώ, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Επιπλέον, όλα τα εισοδήματα- δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, ελευθέρια επαγγέλματα- θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία θα έχει τουλάχιστον 9- 10 κλιμάκια και συντελεστές, έτσι το βάρος να μοιραστεί πιο δίκαια.
Υπό εξέταση είναι η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 50%, πιθανότητα για εισοδήματα πάνω από 80.000 με 100.000 ευρώ- αν και αυτό θα γίνει περισσότερο για επικοινωνιακούς παρά για δημοσιονομικούς λόγους- η επαναφορά του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, καθώς και η επαναφορά φοροαπαλλαγών αλλά με βάση με εισοδηματικά κριτήρια.
 Το κόστος από το φορολογικό πακέτο δεν είναι ευκαταφρόνητο. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι η απώλεια για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει στα 2 δισ ευρώ, ενώ από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ ευρώ, αν επανέλθουν οι φοροαπαλλαγές και το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις