Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

4 Μαρτίου 2015
  Μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίας, από τις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας” γιόρτασε την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, με την κοπή της βασιλόπιτας το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα δεξιώσεων του Εκθεσιακού Κέντρου. 
  Τον τόνο της απαισιοδοξίας έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ηρακλής
Καλλισθένης, ο ο οποίος σ΄ ένα σύντομο απολογισμό της οικονομικής χρήσης του 2014, έκανε την σιβυλλική δήλωση ότι: “Πλησιάζει το τέλος της γουνοποιϊας, αν δεν υπάρξει σύντομα ενότητα στον κλάδο”!
Ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα η επιδότηση του 1.020.000 ευρώ για το κτήριο του Εκθετηρίου, ύστερα από μια ανώνυμη καταγγελία που έγινε για σοβαρές παραλείψεις στην κατασκευή του, για τις οποίες ο πρόεδρος του Συνδέσμου κλήθηκε να απολογηθεί από τον εισαγγελέα Καστοριάς στις 28 Φεβρουαρίου! Αυτό δημιούργησε οικονομικό πρόβλημα στον Σύνδεσμο το οποίο ελπίζουν ότι σύντομα θα ξεπεραστεί. 
  Αναλυτικότερα ο κ. Καλλισθένης ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα ανάμεσα στους γουνοποιούς, για τις δύο εκθέσεις, που γίνοναι σχεδόν ταυτόχρονα σε Αθήνα και Καστοριά, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στον χώρο και να υπάρξει ενότητα που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. 
  Ο απολογισμός του 2014 ήταν κατά τον κ. Καλλισθένη  “ο χειρότερος όλων των εποχών”! Ενώ οι προβλέψεις του για το 2015 ήταν από τις πλέον απαισιόδοξες που ακούστηκαν μέχρι τώρα από τα χείλη κορυφαίου παράγοντα του κλάδου. 
Οι λόγοι που δεν επιτρέπουν στον πρόεδρο να εκφράσει έστω μια συγκρατημένη αισιοδοξία είναι οι εξής:
Πρώτον δεν αγοράζονται πλέον δέρματα από έλληνες εμπόρους και κανείς δεν έχει εξασφαλισμένη εργασία για το μέλλον. 
Δεύτερον ότι έμειναν πολλά απούλητα παλτά από την προηγούμενη σαιζόν, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην αγορά του Ντουμπάϊ απ΄όπου τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τον κλάδο της γουνοποιϊας. 
Και τρίτον η κατάρρευση της ρωσικής αγοράς, μετά την κρίση της Ουκρανίας και την υποτίμηση κατά 60% περίπου του ρωσικού ρούβλι έναντι του αμερικανικού δολλαρίου, γεγονός που εκτίναξε κατακόρυφα τις τιμές των γουναρικών στην Ρωσία!
  Αντίθετα αισιόδοξες προοπτικές φαίνεται να διανοίγονται στις αγορές της Κίνας, όπου ο αριθμός των οικονομικά ισχυρών αυξήθηκε κατακόρυφα και των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται πιο προσβάσιμη για τους καστοριανούς γουνοποιούς. 
Παρ΄  όλα αυτά δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία με την εποχή της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60 όταν κυριαρχούσαν οι “ευρύχωρες αγορές” της Γερμανίας και των ΗΠΑ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλισθένης. 
  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών “Προφήτης Ηλίας” δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την διάσπαση του κλάδου, παρόλο που απέφυγε να εκστομίσει την λέξη “διχασμός” και περιορίστηκε να τις προσδιορίσει ως “διαφορετικές απόψεις”!
  Παράλληλα αποκάλυψε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του Συνδέσμου, τις οποίες προσδιόρισε αμέσως μετά την Έκθεση Γούνας και περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι προσπάθειές του στους τέσσερις μήνες που απομένουν, θα στοχεύουν στην ομαλή μετάβαση στην νέα Διοίκηση, την οποία θα επιθυμούσε να έχει ενωτικό χαρακτήρα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος για τον κλάδο της γούνας.
   

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις