Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

30 Μαρτίου 2015
Χρονογράφημα του Χρήστου Γιούτσου

  Φίλε αναγνώστη, από την στιγμή που παίρνει ο καθένας μας την πέννα για να γράψει ένα χρονογράφημα, ή ένα άρθρο, πρέπει απέναντί σου να είναι ειλικρινής. 
  Να φωτίσει τα γεγονότα με σύνεση και αλήθεια, χωρίς καμιά διάθεση αποπροσανατολισμού και σκανδαλοθηρίας. 
Χωρίς καμιά πρόθεση, να “στεγάσει” τις απόψεις κάποιου πολιτικού χώρου.  

Να απορρίπτει τον κάθε “μύθο”. Να δέχεται τις αντικρουόμενες απόψεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις αποδέχεται όλες. 
Κάθε διαφορετική γνώμη, βοηθάει στην βελίτωση της σκέψης. 
Ακόμη και απ  τις διαφωνίες, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Απ΄ την στήλη αυτήν, δεν φιλοδοξούμε να παίξουμε τους λόγιους. 
Μας νοιάζει να αναπαραστήσουμε τις εποχές, να δώσουμε την “μυρουδιά” τους, με απλό, λιτό και ευχάριστο τρόπο. Δεν επιδιώκουμε το μίσος, και τις κόντρες, ούτε βγάζουμε “δηλητήριο” στους εργαζόμενους και στον Λαό. 
Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με αναμασημένα και χιλιοειπωμένα πράγματα, που μας πλήγωσαν χρόνια τώρα. 
Η βαθύτερη ουσία των γεγονότων δεν αποκαλύπτεται - πιστεύουμε - με νοήματα απρόσιτα στους πολλούς. 
Όλα προσπαθούμε να τα αποκαλύψουμε, μέσα από το ξετύλιγμα της απλής αφήγησης. 
Έτσι για να θυμηθούμε και τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου ότι “εμείς δεν τραγουδάμε αδερφέ μου, για να ξεχωρίσουμε απ΄τον κόσμο, αλλά για να σμίξουμε τον κόσμο”. 
Θα είναι ευτυχία να μην κουβαλάμε στην στήλη μας καμιά προκατάληψη. Έτσι θα γίνει κατορθωτό, να φωτίσουμε τα γεγονότα με ένα φως διαφορετικό, απ΄ αυτό που επέβαλε κάθε λογής σκοπιμότητα. Έτσι ώστε να προβάλλονται καθαρά, τόσο οι άγνωστες πτυχές των “γνωστών” γεγονότων, όσο και άγνωστες “θαμμένες” λεπτομέρειες. 
Για να περπατήσουμε και να ανιχνεύσουμε τους δρόμους και τα σοκάκια της αλήθειας. 
Χρειάζεται όμως παράλληλα, να γίνεται συνείδηση σε όλους μας, ότι πρέπει να λειτουργούμε ως πολίτες και όχι ως ιδιώτες ή οπαδοί, που εκφραζόμαστε από τυποποιημένες ή συνθηματολογικές τοποθετήσεις.
 Η κριτική αλλά και η αυτοκριτική, πρέπει να είναι τα βασικά εργαλεία, για να διοθρώσουμε τα λάθη που θα προκύψουν. Ούτε επίσης, η γενικολογία και οι συχνές επαναλήψεις στα ίδια θέματα, μπορούν να μας οδηγήσουν μπροστά. 
Ο γράφων, πρέπει να εκφράζεται επιτέλους και να τοποθετείται ελεύθερα, για θέματα που τον αφορούν, ξεπερνώντας την ιδιότητά του, την σκοπιμότητά του, αλλά και την σχετική αλλοτρίωσή του, που αναπόφευκτα δημιουργείται μέσα από το σημερινό κοινωνικοπολιτικό σύστημα. 
Ο χρονογράφος - αρθρογράφος πρέπει να είναι ο φίλος του αναγνώστη, που τον επισκέπτεται κάθε εβδομάδα, για να συνομιλήσει μαζί του. 
Να τον νοιώσει σαν δικό του άνθρωπο, σαν επισκέπτη του σπιτιού του που ήλθε για να πιούν μαζί το κρασάκι τους, και να κουβεντιάσουν. 
Και όπως όλοι αναζητούμε φίλους προσιτούς και ανθρώπινους και ειλικρινείς στην συντροφιά μας, έτσι και ένα γραπτό κείμενο στην εβδομαδιάτικη εφημερίδα μας, μπορεί ίσως να μας φέρει την γαλήνη, που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις