Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

19 Μαρτίου 2015
Χρονογράφημα του Χρήστου Γιούτσου

  Πριν από λίγες μέρες γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων πλημμυρών σ΄ όλη την Ελλάδα, για τρίτη μάλιστα φορά στο διάστημα του χειμώνα. 
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι καθώς συνεχίζεται ο χειμώνας, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως δεν θα έχουμε επανάλειψη τέτοιων φαινομένων, με όλα τα τραγικά επακόλουθα: καταστροφές περιουσιών, ζημιές σε έργα υποδομής και μεγάλη ταλαιπωρία
ανυποψίαστων συνανθρώπων μας. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων επαναλαμβάνουν μονότονα τα περί “ακραίων καιρικών φαινομένων και θεομηνιών”. 
Και αφού για δεκαετίες γνώριζαν τα προβλήματα, ένα - ένα χωριστά, γιατί δεν τα πρόλαβαν με αποτέλεσμα να έχουμε πανελλήνια, τεράστιες καταστροφές σε κινητές  και ακίνητες περιουσίες, σε καλλιέργειες και σε υποδομές;
Ακραία είναι λοιπόν η κυβερνητική αδιαφορία που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες άφησαν αθωράκιστες όχι μόνο τις πόλεις αλλά και την ύπαιθρο από την αντιπλημμυρική προστασία. 
Είναι αυτή η πολιτική που για να εξυπηρετήσει περιώνυμα οικονομικά συμφέροντα αδιαφόρησε με αποτέλεσμα να καούν δάση, να μπαζωθούν ρέμματα να ανθίσει παντού η αυθαίρετη και νόμιμη δόμηση μέσω της ανεξέλεγκτης επέκτασης των σχεδίων πόλης - δόμησης και να τσιμεντοποιηθούν οι ελέυθεροι χώροι. Είναι η ίδια πολιτική  που παράλληλα και παρά τα παχιά λόγια περί μεγάλων έργων, δεν κατασκευάστηκαν αναγκαία κατάλληλα και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. 
Κι αυτό γιατί αυτά τα έργα δεν φέρναν ψήφους. 
Ζωντανό παράδειγμα είναι και ο δρόμος Καστοριάς - Κρυσταλοπηγής, με το γνωστό πρόβλημα που δημιουργήθηκε κοντά στην περιοχή Χάνι - Μπιρίκι. 
Αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μέγα πρόβλημα στην μετακίνηση των τροχοφόρων και ειδικά των μεγάλων φορτηγών, που απαγορεύτηκε η διέλευσή τους. 
  Βέβαια αυτός ο δρόμος, από την αρχή της κατασκευής του, είχε προβλήματα και συνεχίζει να έχει. 
Και όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν σε μια εποχή θολής πολιτικής κατάστασης, με την τρομοκρατία της Ενωμένης Ευρώπης πάνω μας, με την εκβιαστική πολιτική των εταίρων μας που μας κάνει τον βίο αβίωτο σε καθημερινή βάση. 
Απόψε βρέχει,
 κι αύριο θα βρέχει,
στο βάθος του δρόμου 
σκιές μες το σκοτάδι
προχωράνε.

Η λίμνη σκοτεινή 
και αγριεμένη, 
και μέσα απ΄ τη ζέστη της κάμαρας
αγναντεύω - 
αγναντεύω

Τα χρόνια φεύγουν, 
οι εποχές 
εναλλάσσονται,
οι άνθρωποι κάνουν 
πάντα τα ίδια λάθη.
Οι λίγοι υψώνουν 
τις γροθιές τους
οι λίγοι αντιστέκονται.

Η βροχή δυναμώνει, 
τα ποτάμια 
θα γεμίσουν
και πάλι νερό.
Θα ξεπλύνουν το χθες
που μας κούρασε

Θολό το ποτάμι, 
θολό το τοπίο,
Θολό το βλέμμα 
των ανθρώπων.

Πάλι θα μας 
χρειαστούν, τα όνειρα
με τις θυσίες.
Γιατί αν δεν καούμε 
εμείς πώς θα γίνει
η λάμψη στο σκοτάδι.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις