Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

28 Απριλίου 2015
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

  Υπήρχε κάποτε μια αυτοδιοίκηση που θεωρητικά είχε αποκτήσει μετά από αγώνες την δική της αυτονομία αλλά μόνο στα “χαρτιά”...
Διότι επί της ουσίας πάντα υπήρχε μια “εποπτεύουσα” αρχή, ου επικρέμονταν σαν “δαμόκλειος σπάθη” πάνω από το κεφάλι της!
Πρώτα ήταν η δοτή νομαρχία με τον διορισμένο νομάρχη που καταδυνάστευε τον αιρετό δήμαρχο η κοινοτάρχη. 

Όταν αργότερα η νομαρχία αναβαθμίστηκε σε αιρετή περιφέρεια, από την κεντρική κυβέρνηση επινοήθηκε ο θεσμός της αποκεντρωμένης διοίκησης για να ελέγχει και πάλι τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Και όταν πλέον η αποκεντρωμένη αποδείχθηκε το “άντρο” της ανάλγητης γραφειοκρατίας, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες είχε αποκηρύξει  μετά βδελυγμίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση!
Δεν χρειάζεται να διαθέτει  κάποιος μεγάλη φαντασία, για να αναλογισθεί τι θα σημάνει για ένα δήμο ή μια περιφέρεια αυτή η κυβερνητική απόφαση. 
Πρώτα - πρώτα τινάζει στον αέρα όλα τα τεχνικά προγράμματα των δήμων και παραπέμπει όλα τα προγραμματισμένα έργα στις ρωμαϊκές καλένδες...
Έπειτα θα πλήξει τις βασικές λειτουργίες των δήμων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, οι οποίες έχουν ήδη αποδεκατιστεί από προσωπικό με την εφαρμογή των μνημονίων!
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει στην ενδοχώρα τα κύματα των προσφύγων που καταφτάνουν από την Συρία, γιατί όσο αυτοί παραμένουν στα νησιά, πλήττεται η τουριστική εικόνα της χώρας!
  Το οξύμωρο είναι ότι όσο αφαιρούνται πόροι από την τοπική αυτοδιοίκηση τόσο προστίθενται αρμοδιότητες που “ξεφορτώνονται” από την κεντρική κυβέρνηση. Και εκεί που περίμεναν όλοι στην Καστοριά να επανδρωθούν ορισμένα στρατόπεδα με περισσότερο προσωπικό, για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, κάποιοι σχεδιάζουν αναγκαστικά, να τα μετατρέψουν σε κέντρα υποδοχής των προσφύγων!
   Διότι ανέκαθεν η τοπική αυτοδιοίκηση σήκωνε όλο το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης είτε αυτή ήταν εγχώρια είτε εισαγόμενη. Όπως τώρα με τους Σύριους πρόσφυγες, που οι ισχυροί του κόσμου φρόντισαν να τους εκπατρίσουν για ιδιοτελή συμφέροντα και τους έριξαν στα νύχια αδίστακτων δουλεμπόρων με κρατική όμως υπόσταση από τους εξ ανατολών γείτονες...
Και είναι προς τιμή του Δημάρχου Καστοριάς που έκανε την ρηξικέλευθη πρόταση στην ΠΕΔ να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων στα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα της περιοχής με την προϋπόθεση βέβαια και η Πολιτεία να συνδράμει οικονομικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα άλλα περιλαμβάνονται στην αρχαιοελληνική έκφραση της “φιλοξενίας” που προστάτευε με το κύρος του ο πατέρας των θεών Ξένιος Ζευς και συνυπάρχει στο DNA των νεοελλήνων μαζί με κάποιες άλλες αρετές.
  Αντίθετα βλέπουμε μια αδιάφορη Ευρώπη η οποία επαίρεται να υποστηρίζει ότι κληρονόμησε τα φώτα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Όχι όμως και τις αρετές των ανθρώπων που βρίσκονται συμπυκνωμένες στον ομόηχο όρο της νεοελληνικής γραμματείας ως “ανθρωπιά”!

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις