Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

14 Απριλίου 2015
  Το σχολείο που στεγάστηκε στο ιστορικό κτήριο δίπλα στην Παναγία Κουμπελίδικη ιδρύθηκε το 1914. Μέχρι το 1915 λειτούργησε μόνο ως ημιγυμνάσιο. 
Με το ΦΕΚ 302/1915 προάγεται σε Γυμνάσιο και αποκτάει την τελική του μορφή το 1918, όταν συμπληρώνεται με όλες  τις τάξεις και απολύονται οι πρώτοι απόφοιτοι συνολικά 13 τον αριθμό. 

Την χρονιά όμως αυτή, όπως και την επόμενη, δεν διεξάγονται γραπτές εξετάσεις λόγω του πρώτου Παγκοσμίου Πλέμου. 
Το σχολικό έτος 1918-1919 εγγράφεται και ο πρώτος εβραίος μαθητής ο Ελιάου Ελιέζερ που απαλλάσσεται από το μάθημα την θρησκευτικών, με την παρατήρηση: ισραηλίτης. 
Το σχολικό έτος 1920-1921 αποφοιτούν μόλις 7 μαθητές. Πρόκειται για τους Αργυρίου Ιωάννη, Γιαννακόπουλο Αριστείδη, Κέντα Δημήτριο, Σέτκο Λάζαρο, Τσαμίση Λεωνίδα. 
 Καθηγητές ήταν οι Τσαμίσης Παντελής, Θωμάς Παπαθωμάς, Κωτσίδης Ιωάννης, Παπακων/νου Πηχεών, Αλμπάνης και υπάρχουν δύο υπογραφές δυσανάγνωστες. 
Το 1921 -1922 αποφοιτούν 9 μαθητές μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι η Κέντα Ανδρομάχη. 
Το 1922-1323 αποτυπώνεται και η άφιξη των προσφύγων στα μαθητολόγια του γυμνασίου. 
Στην διάρκεια του μεσοπολέμου και μέχρι το 1940 στοιχεία αντλούνται μόνο από τα μαθητολόγια, διότι τα αρχεία του σχολείου κάηκαν το 1943. 
Στην δεκαετία του 1930 το σχολείο  αποκτάει το τελειότερο και πλουσιότερο εργαστήριο φυσικής και χημείας, το οποίο είχε δωρίσει το ευγενέστατο τέκνο της Καστοριάς ο Γιώργος Μπουζιώτας, τον οποίο αργότερα το σχολείο τίμησε για την προσφορά του. 
Το 1936 ιδρύθηκε και το Γυμνάσιο Θηλέων, του οποίου τα πρακτικά αναζητούνται, γιατί το 1931 αναφέρονται στο αρχείο του Γυμνασίου, αλλά σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται!
Το 1939 το Γυμνάσιο μετατρέπεται σε 8τάξιο. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά μέχρι την 24 Οκτωβρίου του 1940. 
Η επόμενη πράξη του σχολείου αναφέρεται στις 19 Νοεμβρίου του 1940. 
Ακολουθεί πιθανή τρίμηνη διακοπή της λειτουργίας του, αφού η επόμενη πράξη είναι στις 10 Φεβρουαρίου του 1941 στην οποία ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει την καταβολή του 1/30 των μηνιαίων αποδοχών των μελών του, προκειμένου να συμμετάσχει στον πανελλήνιο έρανο υπέρ των ιερών σκοπών. 
  Στις 12 Νοεμβρίου του 1941 γίνεται επανεξέταση απολυθέντων του Ιουνίου του 1940 ή των συμπληρωματικών του Σεπτεμβρίου 1940 στο γραφείο της Εθνικής Εταιρείας, γιατί το διδακτήριο έχει επιταχθεί από τις στρατιωτικές αρχές κατοχής, ενώ μέρος του χημείου καταστρέφεται συνεπεία πυρκαγιάς. 
Στις 20 Ιανουαρίου του 1942 πράξη 45 μετά την διαμαρτυρία του συλλόγου για την έκδοση νέου αποτελέσματος, από την ανοθεώρηση  γραπτών δοκιμίων από την αναθεωρητική επιτροπή για δέκα μαθητές. 
Ο σύλλογος αισθάνεται την υποχρέωση να διαμαρτυρηθεί “μετά προσηκούσης ευλαβίας”, διότι η βαθμολογία της αναθεωρητικής επιτροπής παρουσιάζει διαφορά 6 και 7 βαθμών, με αποτέλεσμα μαθητές που αρίστευσαν να μένουν στην ίδια τάξη ενώ προάγονται βαθμολογικώς κατώτεροι μαθητές, οι οποίοι προχώρησαν στην αναθεώρηση των γραπτών τους!
  Στις 9 Μαϊου του 1942 συζητείται το θέμα κατάρτισης επιτροπών εσωσχολικής αλληλεγγύης, σε κάθε τάξη, με επικεφαλής μαθητές που διακρίνονται για το ήθος τους. Οι επιτροπές αυτές θα είναι υπεύθυνες να καθορίσουν τις ανάγκες κάθε τάξης και να συγκεντρώσουν τα αναγκαία είδη ένδυσης και υπόδυσης, μέχρι την γιορτή της Πεντηκοστής. 
  Στη 1Νοεμβρίου του 1942 ο σύλλογος των καθηγητών “εκφράζει τις ευχαριστίες του στον εν Αθήναις διαμένοντα γουνέμπορον Αθανάσιον Σιστοβάρη, για την αποστολή υπέρ απόρων μαθητών του γυμνασίου του ποσού των 100 χιλιάδων δραχμών”. 
Τα μαύρα χρόνια της κατοχής επηρεάζουν το σχολείο. Ο αριθμός των μαθητών μειώνεται. Το σχολικό έτος 1942-1943 εγγράφονται 480 μαθητές σ΄όλες τις τάξεις και απορρίπτονται λόγω ελλειπούς φοίτησης οι 166!
Παράλληλα ιδρύεται το παράρτημα του Άργους Ορεστικού. 
Από τις πιο δύσκολες χρονιές όμως ήταν τα έτη 1943-1944. 
Την χρονιά αυτή εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής, ο μαθητής της έκτης τάξης Νταηλάκης Εμμανουήλ του Ιωάννη, ανεψιός του μακεδονομάχου Νταηλάκη. 
Στις 5 Ιουνίου του 1943 γίνεται τακτοποίηση των εισητηρίων και κατατακτηρίων εξετάσεων του παραρτήματος του Άργους Ορεστικού. 
Τον Νοέμβριο του 1943 πυρπολείται το δικαστικό μέγαρο της πόλης και μαζί το χημείο του σχολείου αλλά και τα βιβλία πράξεων από το 1921 έως το 1940.
  Στις 3 Μαρτίου του 1944 συνέρχεται ο σύλλογος των καθηγητών, για να αποφασίσει την διακοπή των μαθημάτων, λόγω της ελλειπούς σίτησης των μαθητών που προέρχονται από χωριά και παρουσιάζουν φαινόμενα λιποθυμίας!
Κατά την διάρκεια των μαθημάτων, ειδικά στις μικρότερες τάξεις μόνο ένα 10% των μαθητών κατορθώνει να συγκεντρώσει την προσοχή του στην διδασκαλία. Οι οποίοι “παρίστανται ωσεί παρόν σαρκίον” παρατηρεί στην αναφορά του ο γυμνασιάρχης!
Ο δε σχολίατρος κ. Αναγνωστόπουλος επιβεβαιώνει τον γυμνασιάρχη και συμπληρώνει: “Ότι τα παιδιά βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και με τον υποσιτισμό που υφίστανται λόγω της άθλιας κατάστασης, κινδυνεύουν με ανεπανόθρωτες βλάβες στην υγεία τους”! 
Ο σύλλογος αποφασίζει ομόφωνα την διακοπή των μαθημάτων μέχρι βιλτιώσεως της κατάστασης. 
Στις 24 Μαρτίου 1944 εβραίοι μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώνονται για να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με κόκκινο μελάνι σημειώνεται στο μαθητολογιο: “Διέκοψε την φοίτηση”!
Τα έτη 1945-1949 στο σχολείο  επικρατεί αναστάστωση. Πρόταση των συλλόγων των δύο Γυμνασίων (αρρένων και θηλέων) για συνδιδασκαλία, αφού υπήρχε κίνδυνος να διακόψουν τα μαθήματα που μοιάζουν με “παρωδία” διδασκαλίας. Πολλοί μαθητές κρίνονται “κατ΄ ιδίαν διδαχθέντες”, απαλλάσσονται των διδάκτρων μαθητές άποροι, πολύτεκνοι, πυροπαθείς και υποστώντες ολοκληρωτική καταστροφή κατά την κατοχή. 
Το 1947 οι μαθητές διενεργούν εράνους προς ανακούφιση των “καταφυγόντων στις πόλεις”. Ενώ την ίδια περίοδο οργανώνονται μαθητικά συσσίτια μέχρι το 1950. 
Ο πληθωρισμός των πρώτων μετακατοχικών χρόνων είναι εμφανής. Οι συναλλαγές απαιτούν χιλιάδες ή εκατομμύρια! Για τη ν αγορά ενός “κυτίου σοκολατίων” απαιτούνται 32.000 δρχ!
Το Δεκέμβριο του 1953 το Δημοτικό Ηλεκτρικό Εργοστάσιο σταματά την παροχή ρεύματος στο σχολείο. λόγω απλήρωτων λογαριασμών, το οποίο επανήλθε μετά από προσωπική παρέμβαση του στρατάρχη Παπάγου. 
Τον Ιούνιο του 1956 οι μαθητές του γυμνασίου υποδέχονται την βασίλισσα Φρειδερίκη. 
Τον Νοέμβριο του 1956 οι μαθητές διαδηλώνουν υπέρ της Κύπρου, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πινακίδες. 
Το 1959 ακυρώνεται η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας διπλωματικών επεισοδίων με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια από το υπουργείο. 
Την Παρασκευή 21 Απριλίου 1967  δικόπτονται τα μαθήματα. 
Την Δευτέρα 27 Απριλίου μετά τις διακοπές του Πάσχα, το σχολείο επαναλειτουργεί. Καταργείται το μάθημα “Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος”!
Στις 22 Φεβρουαρίου 1970 ημέρα Κυριακή γίνονται τα εγκαίνια του νέου διδακτηρίου, ενώπιον των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου. 
Και τον Νοέμβριο του 1971 το ιστορικό κτήριο κατεδαφίζεται χωρίς να ενημερωθεί κανένας...

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις