Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

8 Μαΐου 2015
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ 

  Με συγκρατημένη αισιοδοξία που επηρεάζεται από το δυσμενές κλίμα στην παγκόσμια αγορά της γούνας, πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα, τα εγκαίνια της 40ης Διεθνούς Έκθεση Γούνας, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”, με την παρουσία των τοπικών αρχών αλλά και με σαφώς
λιγότερους εμπορικούς επισκέπτες από άλλες χρονιές!
  Η φετινή έκθεση, την οποία επισκέφθηκε από νωρίς και ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, είχε επετειακό χαρακτήρα καθόσον ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, συμπληρώνει εκατό χρόνια από την ιδρυσή του και με την ευκαιρία αυτή, απένειμε τιμητικούς επαίνους, σ΄ όλους τους εν ζωή πρώην προέδρους του. 
Παράλληλα για μια ακόμη χρονιά η έκθεση βρέθηκε κάτω από την βαριά σκιά της πολυδιάσπασης του κλάδου, γεγονός που επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο  Καρυπίδη, ο οποίος μάλιστα δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επανένωση όλων των φορέων της γούνας σε ενιαίο σύνολο.
  Μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηρακλής Καλλισθένης επισήμανε την μεγάλη πτώση του τζίρου των γουνοποιητικών επιχειρήσεων που φτάνει το 60% και κάλεσε τον κλάδο σε συσπείρωση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια αγορά. 
Ο κ. Καλλισθένης δήλωσε:
«Η μεγάλη κρίση άρχισε από τον Αύγουστο του 2014 όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος πελατών.
 Ο πόλεμος όμως κατά της Ρωσίας προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον κλάδο, μία πληγή η οποία δύσκολα θα κλείσει. Η γούνα δεν επηρεάζεται από την Ελληνική κρίση αλλά όταν φτάσαμε στο σημείο ο καλύτερος μας πελάτης η Ρωσική αγορά να καταρρεύσει, αλλά και η ουκρανική κατά συνέπεια, ένας σημαντικός εξίσου για μας πελάτης. 
Ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 60% αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις και το  70%. Στο Ντουμπάι δε όπου η αγοραστική περίοδος  διαρκεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, μια πολύ καλή αγορά για την Καστοριά, οι επιπτώσεις κυμάνθηκαν στα ίδια ακριβώς επίπεδα, λόγω της πτώσης που είχε το ρούβλι. 
 Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς με την διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως καταβάλλει και φέτος την προσπάθεια ώστε να τονωθεί η αγοραστική δύναμη, να γίνουν εμπορικές πράξεις που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και το εργατικό δυναμικό. Είμαι υποχρεωμένος να προσπαθήσω για το καλό των γουνοποιών του κλάδου και του τοπικού συμφέροντος”.      
Η  40η Διεθνής  Eκθεση  Γούνας Καστοριάς, φιλοξενείται  έως  την 9η  Μαΐου στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας , ένα κτίριο το οποίο αποτελεί όχι μόνο στολίδι αλλά και την αιχμή του δόρατος για την προώθηση των προϊόντων γούνας, που όλοι εμείς οι γουνοποιοί με την μοναδική μας τέχνη, παράδοση και αγάπη παράγουμε εδώ και αιώνες. 
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους που συνεισέφεραν  με την αγάπη τους και το μεράκι τους,  για να υφίσταται εδώ και 100 χρόνια ο Σύνδεσμος  και να συνεχίζει να μεγαλουργεί! 
  
  Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης  Αντώνης Παπαδεράκης ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι: “Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό στα εγκαίνια της 40ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας. Με τις ευχές για μια επιτυχία εμπορική πρώτα απ΄ όλα αλλά και σαν γεγονός να καθιερωθεί και να συνεχίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τα  επόμενα χρόνια.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει σαν στόχο να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, τις παραγωγικές του δυνατότητες, για να δημιουργήσει έναν ελπιδοφόρο ορίζοντα για την περιοχή μας. 
Βασική προϋπόθεση γι΄ αυτή την πορεία είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας. 
Μ΄ αυτή την έννοια θεωρούμε και διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι η γούνα είναι ένας κλάδος που θα συμβάλλει σημαντικά στην  ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας. Χωρίς να έχουμε  πρόθεση να κολακεύσουμε ή να εξευμενίσουμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στην γούνα. 
Δεύτερος λόγος είναι ότι η γούνα έχει υψηλή εξαγωγιμότητα με το 95% της συνολικής παραγωγής που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό. Τρίτος βασικός λόγος, η γουνοποιία έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Είναι ένα προϊόν το οποίο ταυτίζεται με την συγκεκριμένη περιοχή και με την χώρα μας. Υπ΄ αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι τα τρία αυτά βασικά σημεία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ έχει χρέος να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις αυτον τον κλάδο και τους ανθρώπους που εργάζονται σ΄ αυτόν. “

  Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλια η οποία τόνισε τα εξής:
“Η  κυβέρνηση γνωρίζει  τις αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο της γούνας  που δημιουργεί η αστάθεια  στην  Ανατολική Ευρώπη  καθώς και τα προβλήματα του εμπάργκο  της Ρωσίας  Εργαζόμαστε για την  γρήγορη και πλήρη άρση του”

  Το έναυσμα για την έναρξη του διαλόγου με σκοπό την επανένωση των Συνδέσμων Γουνοποιών Καστοριάς, έδωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης λέγοντας τα εξής:
“Η διαφορά που έχει ο κλάδος της γούνας με τους άλλους κλάδους της οικονομίας είναι ότι κυριαρχεί το μεράκι και το μεράκι δεν το περιορίζεις σε πλαίσια. 
Σήμερα όμως δυστυχώς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην γούνα περιόρισαν το μεράκι και τη δημουργικότητα των γουνοποιών. Παρά ταύτα μέσα από τις δύσκολες συγκυρίες συναντάμε ένα υγιές περιβάλλον που εξελίσσει τον κλάδο. Μια από τις εξελίξεις αυτές είναι και το κτήριο που μας φιλοξενεί.”
Στη συνέχεια ο Θ. Καρυπίδης δεσμεύθηκε να νομιμοποιήσει το κτήριο του εκθετηρίου για να μπορέσει να πάρει ο Σύνδεσμος τις οφειλόμενες επιδοτήσεις. 
Επίσης ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι  στις πολιτικές τις κυβέρνησης όσοι είναι απέναντι με τη γούνα είναι και απέναντι με τον ίδιο. 
Ακολούθησε galla με επίδειξη μόδας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εκθετηρίου. 
0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις