Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

29 Μαΐου 2015
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

 Την προηγούμενη Κυριακή αθόρυβα και μεθοδικά, μικρές ομάδες εθελοντών και χωρίς την επίβλεψη κανενός φορέα, επέδραμαν σε σοκάκια και δρόμους για να μαζέψουν τα σκουπίδια, που ρίχνουν άφρονες συμπολίτες μας επειδή έτσι έχουν συνηθίσει!
Ίσως ήταν από τις  λίγες φορές που η
εθελοντική εργασία κάποιων ανθρώπων, ήταν πραγματικά εθελοντική. Και αυτό γιατί έγινε χωρίς την παρουσία της κάμερας, που συνήθως επεμβαίνει μόνο για το θεαθήναι!
Δεν ξέρουμε αν ανάμεσα στους εθελοντές ήταν και κάποιοι από τους συνήθεις τηλεοπτικούς “κατήγορους”, οι οποίοι καταγγέλουν δημόσια τους πάντες και τα πάντα, αλλά όταν έρθει η σειρά  να εφαρμόσουν οι ίδιοι τις ιδέες τους, σφυρίζουν αδιάφορα και αλλάζουν τροπάριο...
Η αλήθεια είναι ότι ο εθελοντισμός στην εποχή της ευδαιμονίας, ήταν  συνυφασμένος με την αυτοπροβολή και την επίδειξη δύναμης προς τους αδύναμους και αναξιοπαθούντες, που είχαν την ανάγκη του ευπόρου πλησίον τους. 
Όταν όμως εκλείπουν αυτά τα δύο ανασταλτικά στοιχεία, τότε ο εθελοντισμός αποκτάει πραγματικό νόημα και γίνεται ο κινητήριος μοχλός, για να πάει μπροστά μια ολόκληρη κοινωνία. 
  Στις δύσκολες εποχές που περνάμε, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι για να λειτουργήσει σωστά ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια, θα πρέπει εκτός  από την  μισθωτή να συνυπάρχει και η εθελοντική εργασία.
Η πραγματική και όχι αυτή που βαφτίζουν έτσι οι διάφοροι φωστήρες του ΟΑΕΔ για να καλύψουν την ανασφάλιστη εργασία του Δημοσίου... 
Στις σύγχρονες κοινωνίες των μεγάλων ή των μικρών πόλεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αναμφίβολα το επιβαρυμένο με αστικά κατάλοιπα περιβάλλον, που έχει άμεση αντανάκλαση και στην δημόσια υγεία. 
Για να αντιμετωπισθεί αυτό, θα πρέπει πρώτα οι πολίτες να αποκτήσουν εθελοντική συνείδηση, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. 
Διότι εθελοντής δεν είναι μόνο αυτός, που μαζεύει τα σκουπίδια από τους δρόμους αλλά και αυτός που δεν τα ρίχνει στους δρόμους...
Η Καστοριά, σαν τουριστική πόλη, έχει ανάγκη και από αυτούς που δεν ρυπαίνουν την πόλη αλλά και από αυτούς που δεν “ρυπαίνουν” την εικόνα της πόλης, με τα κακεντρεχή σχόλια, με τα οποία γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων!
Τα φαινόμενα αυτά θα ήταν απλώς γραφικά αν δεν ήταν επαναλαμβανόμενα, από τους ίδιους ανθρώπους, που επιφυλλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του “αναμάρτητου”! Που πρώτος τον λίθο βαλέτω...
Μόνο που καμιά φορά η πέτρα γίνεται...”πετριά” και γυρίζει σαν μπούμεραγκ εναντίον τους!

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις