Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

5 Μαΐου 2015
Για σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, οι οποίες κατηγορούν τους εταίρους για αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους. «Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της
χώρας», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

«Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός ‘’έντιμου συμβιβασμού’’» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια. Και συγκεκριμένα το ΔΝΤ φέρεται να θέτει τις κόκκινες γραμμές στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει «χαλαρές γραμμές» στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα η Κομισιόν φέρεται να έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και «χαλαρές γραμμές» στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχοντας συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή».

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές στους σημερινούς Financial Times αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ στο άρθρο του Peter Spiegel. «Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, ‘’η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους’’» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Στη συνέχεια εξηγούν ότι κα ιο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Real.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις