Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

25 Μαΐου 2015
  Επίτιμο δημότη της πόλης, ανακήρυξε ο Δήμος Καστοριάς τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και γνωστό ακαδημαϊκό και συγγραφέα Θεοδόση Τάσιο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο αμφιθέατρο της ΕΔΗΚΑ.   Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου, για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού Γυμνασίου της Καστοριάς. 

Ο κ. Τάσιος που γεννήθηκε στην Καστοριά και μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών εφοίτησε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, δήλωσε συγκινημένος που επιστρέφει στην γενέτειρα αν και όπως είπε χαριτολογώντας: “Δεν επιστρέφω εδώ μετά από πολλά χρόνια, διότι μέχρι την ηλικία των 70 ετών, έβλεπα την Καστοριά στον ύπνο μου κάθε βράδυ...
Και μόνο όταν ενηλικιώθηκα στα 70 μου, έπαψα να την βλέπω...
Άρα είναι η τρισχιλιοστή φορά που έρχομαι στην Καστοριά”!
Ο κ. Τάσιος δεν έκρυψε την νοσταλγία για την πόλη των παιδικών του χρόνων λέγοντας: “Για μένα αυτό ήταν  το όνειρο που βλέπει ένα παιδί και δεν έχει καμιά σημασία αν ταυτίζεται με την πραγματικότητα, γιατί αυτό είναι όνειρο “ιδιωτικής  χρήσης...”!
Διότι όπως επισημαίνει: “Η κοινωνικοποίηση γίνεται στα ζωντανά και δεν γίνεται στο ενύπνιον. Και μετράει μόνο η συγκινησιακή σχέση, που έχει τεράστια σημασία, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από δήθεν ιδρυτές πολιτικών θεωριών, που φαντάζονται ότι όλα γίνονται μ΄ ένα λογικό τετράστιχο. Αυτή είναι η συγκινησιακή και τετράγωνη σχέση μου  με την Καστοριά”.
Το όραμα του κ. Τάσιου για την Καστοριά είναι η αξιοποίηση του βυζαντινού τείχους, για το οποίο ο Δήμος, σύμφωνα με  πληροφορίες, απέσπασε δέσμευση του καθηγητή προς την κατεύθυνση αυτή. 
Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Παπαδόπουλος διάβασε από τα πρακτικά την απόφαση  του Δ.Σ. για την ανακήρυξη του Θεοδόση Τάσιου ως επίτιμου δημότη της πόλης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: “Πρέπει να τονίσουμε την εξέχουσα συμβολή του στην επιστήμη με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ερευνητικό και επιστημονικό του έργο, που αποτυπώνεται στη πολύπλευρη προσωπικότητά  του, που ενσαρκώνει το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες με την σύγχρονη επιστημονική σκέψη”.
  Ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής αναφερόμενος στην προσωπικότητα του τιμώμενου καθηγητή, αμέσως μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της πόλης, τόνισε ότι: 
“Στην εικονική πραγματικότητα της τηλεοπτικής ασάφειας- σκοπιμότητας και υπερβολής, δύσκολα κανείς διακρίνει εκείνες τις προσωπικότητες που πράγματι αξίζουν έπαινο.
Για το βαθυστόχαστο της σκέψης του, την υπέρβαση της όποιας σκοπιμότητας, την αναζήτηση της ουσίας, του πραγματικού νοήματος της ζωής.
Και όταν η τριβή και ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες γίνονται βατήρας γνώσης κρυστάλλινης και αυτή συνδέεται με φιλοσοφία για να παράγουν λόγο ΟΥΣΙΑΣ, οι αποδέκτες (όλοι εμείς δηλαδή) μένουν άφωνοι που δεν ήξεραν ότι έμαθαν.
Είναι τότε που γκρεμίζονται τείχη προσκολλήσεων και το πνεύμα αγκαλιάζει την πόλη (κατά την πλατωνική έννοια).
Και όταν αυτή η προσωπικότητα το πρώτο που λέει στο πλούσιο βιογραφικό του είναι η φράση: «Γεννήθηκα στην Καστοριά», η Καστοριά σαν ελάχιστο χρέος τον ΤΙΜΑ και του απονέμει τον τίτλο του επίτιμου Δημότη και αυτό το κάνει για έναν και μοναδικό λόγο. Για να πει ότι από τον ευλογημένο αυτό τόπο, ο Θεός, οι συμπαντικές δυνάμεις, η χάρις προσφέρουν εκείνα τα ερεθίσματα ώστε να δομούνται προσωπικότητες που το φως της γνώσης  σκορπά την Ελλάδα, πηγαίνει πάρα πέρα αλλά δεν ξεχνά την ΚΑΣΤΟΡΙΑ.
Ειδικά αυτούς τους καιρούς, ας μπολιασθεί  στις καρδιές όλων μας και ας είναι η ανταμοιβή μας να συνεχίσουμε, ξεπερνώντας τις σειρήνες των καιρών, για ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ.
 Τιμούμε λοιπόν τον ΑΝΘΡΩΠΟ κ. Τάσιο με την ευχή και άλλες προσωπικότητες να ατενίσουν τον ήλιο της ΓΝΏΣΗΣ- ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στην Καστοριά”.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις