Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

21 Μαΐου 2015

  Το θέμα απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα, το τελευταίο διάστημα και τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από απαίτηση της μειοψηφίας. 
Αλλά η συζήτηση που ακολούθησε αντί να διαφωτίσει μάλλον συσκότισε την κοινή γνώμη της Καστοριάς και άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. 
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε όταν ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας, που κλήθηκε να υπερασπιστεί την γνωμοδότησή του για τον
διαγωνισμό, εκ παραδρομής αναφέρθηκε στον ειδικό σύμβουλο, κατονομάζοντας άλλο πρόσωπο από το πραγματικό!
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Δακή, ο οποίος καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη. 
  Στο τέλος επικράτησε πανδαιμόνιο στην αίθουσα και αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι παρατάξεις του Γιώργου Δακή και της Γεωργίας Ζεμπυλιάδου, μετά την άρνηση του προεδρείου να θέσει σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης των διαγωνισμών. 
Πρόκειται για δύο έργα που αφορούν την λίμνη της Καστοριάς τα οποία είναι  α) Ένα πολυμηχάνημα για την διαχείριση των καλαμιών, με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ και β) Ο εξοπλισμός μέτρησης και τηλεμετάδοσης της στάθμης των υδάτων της λίμνης με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ. 
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου: “το θέμα του πολυμηχανήματος ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από απαίτηση της κ. Ζεμπιλιάδου, η οποία κατηγόρησε την Περιφερειακή Διοίκηση για “περίεργες μεθοδεύσεις” που θίγουν το κύρος και την προσωπικότητά μας”!
  Για το πολυμηχάνημα συντάχθηκε μια διακήρυξη το 2012 από την ΑΝ.ΚΟ μετά από διαβούλευση με το πανεπιστήμιο και άλλους φορείς. 
Τον Αύγουστο του 2013 το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και τον Μάρτιο του 2014, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας καθόρισε τους όρους της διακήρυξης για τον διαγωνισμό. 
Τον Απρίλιο του 2014 ο διαγωνισμός δημοσιεύεται στον τύπο και τον Ιούνιο του ιδίου έτους απέβη άγονος, αν και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου δέκα επιχειρήσεις. 
Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο, ενεργοποίησε την διαδικασία του διαγωνισμού, με έγκριση της οικονομικής επιτροπής, διατηρώντας τους ίδιους όρους, σαν μια έκφραση εμπιστοσύνης προς τους υπαλλήλους των υπηρεσιών. 
  Τον Φεβρουάριο του 2015 ο διαγωνισμός βγαίνει και πάλι στον “αέρα” αλλά λίγες μέρες πριν από την ημερομηνία λήξης των προσφορών (2 Απριλίου 2015) ανακαλείται η διαδικασία κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες!
Η εξήγηση που δόθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδες υπηρεσίες της Π.Ε. δέχθηκαν επανειλημμένα τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους για τον διαγωνισμό, οι οποίοι κατήγγειλαν τους όρους της διακήρυξης ως “φωτογραφικούς” κάνοντας λόγο για “αδιαφανείς διαδικασίες”!
  Όταν ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους για τον διαγωνισμό να καταγγείλουν τις διαδικασίες με νομικά μέσα,  εκείνοι αρνήθηκαν επικαλούμενοι το μεγάλο κόστος της προσφυγής, πράγμα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε αβάσιμο. 
Τότε ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου η οποία υπήρξε θετική για την ανάκληση του διαγωνισμού. 
Μάλιστα ο κ. Μοσχάκης στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την αρχική του θέση λέγοντας ότι: “Πράγματι έτσι θα  έπρεπε να πράξει κάποιος ο οποίος διέβλεψε παράβαση της νομιμότητας”!
  Αντίθετα η κ. Ζεμπιλιάδου της ελάσσονος μειοψηφίας, χαρακτήρισε “έκνομες” τις διαδικασίες, γιατί δεν ρωτήθηκε η Επιτροπή Διαγωνισμού για την τροποποίηση των όρων της διακήρυξης και εξέφρασε την απορία της πώς είναι δυνατόν με παρεμβάσεις τρίτων να ματαιώνεται η διαδικασία την τελευταία στιγμή;
Τότε ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος κατέθεσε μία επιστολή της εταιρείας Σαραντόπουλος ΑΕΒΕΤΕ με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2014, η οποία αναφέρει ότι: “Όσον αφορά τον διαγωνισμό για το πολυμηχάνημα, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η συγκεκριμένη νέα απαίτηση, απέτρεψε τα εργοστάσια που αντιπροσωπεύουμε, να προετοιμάσουν την προσφορά τους λόγω της πολυπλοκότητας της μετατροπής που απαιτείται και καθίσταται αδύνατη η συμμετοχή μας, παρά την επιθυμία μας και φυσικά σε βάρος του ανταγωνισμού και του συμφέροντος της υπηρεσίας σας”. 
Αυτό προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την πλευρά του πρώην αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου αυτή την φορά, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η επιστολή;
Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης ανάφερε ότι: “Θέλω να κάνω μια συγκεκριμένη αναφορά στο έργο - σημαία για  την λίμνη της Καστοριάς, που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία. 
Από τα δύο έργα, το μεν πολυμηχάνημα είναι διασφαλισμένο στο ΣΕΣ και την επόμενη εβδομάδα επαναπροκηρύσσεται. Οι δε τηλεμετρικοί σταθμοί ήδη έχουν προκηρυχθεί σε νέο διαγωνισμό αλλά και με νέες προδιαγραφές, όπως έπρεπε να είναι”.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις