Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

26 Μαΐου 2015
Την Τρίτη 19 Μάη το μεσημέρι ο νομός Καστοριάς χτυπήθηκε από έντονη χαλαζόπτωση. Το χαλάζι (σε μέγεθος καρυδιού) που έπεφτε για περίπου μισή ώρα, κατέστρεψε καλλιέργειες μήλων, ντομάτας και φασολιών, σε πολλές περιπτώσεις στο 100%. Κάποιες ζημιές στα μήλα θα έχουν επιπτώσεις ακόμη και στην παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Οι περιοχές που επλήγησαν είναι κυρίως τα χωριά Τοιχιό, Μεταμόρφωση, Κεφαλάρι και το τόξο Μεσοποταμία – Ποριά – Μανιάκοι.
Από τη μια ακούμε τους τοπικούς άρχοντες να μας καλούν να σπεύσουμε να πληρώσουμε τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ για να πάρουμε αποζημιώσεις. Από την άλλη ακούμε τους βουλευτές του νομού και άλλους παράγοντες να μας λένε ότι στέκονται στο πλευρό μας αυτές τις δύσκολες ώρες. Όλοι τους όμως έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, κατάσταση που ήρθε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η καταστροφή των καλλιεργειών από το χαλάζι. Δε θέλουμε λόγια συμπόνοιας, θέλουμε πράξεις εδώ και τώρα.  Απαιτούμε:
Να γίνουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών.
Να αποζημιωθούν ΑΜΕΣΑ και ΠΛΗΡΩΣ όλοι οι πληγέντες αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΛΓΑ που αποτελεί δυσβάσταχτο κόστος για τους αγρότες καθώς και τα χαράτσια σε ΟΣΔΕ, εφορίες, ΔΕΗ.
Να επιδοτηθούν οι αγρότες για την εφαρμογή μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας (τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών κτλ).
Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με πρόσληψη προσωπικού. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιος, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύπτει όλες τις ζημιές από φυσικές καταστροφές.
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να δυναμώσουν το σύλλογό μας, να παλέψουν για τα αιτήματά μας. Να υψώσουμε φωνή και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα επιβίωσης στα χωριά, τα χωράφια και τις καλλιέργειές μας ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές.

                                                                                                        Καστοριά, 22-05-2015

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις