Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

28 Ιουνίου 2015
Ή  γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή της στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι το Ταμείο είναι «έτοιμο» να συζητήσει με την Ελλάδα.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε πάντως ότι το δημοψήφισμα που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην Ελλάδα σχετικά με τους

όρους μιας νέας διάσωσης της χώρας θα είναι άκυρο μετά την Τρίτη, οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια, οι Έλληνες θα ψηφίσουν για προτάσεις που πλέον δεν θα ισχύουν.

Παρ' όλα αυτά η επικεφαλής της ΔΝΤ επεσήμανε ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και υπέρ της ανάταξης της οικονομίας της χώρας, τότε οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν.

Μιλώντας στο BBC η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο για να αλλάξει γνώμη και να δεχθεί τις προτάσεις της ευρωζώνης.

Νωρίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε δηλώσει στο CNBC πως «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και πάλι τις διαπραγματεύσεις όταν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα να μιλήσει», συμπληρώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες το Ταμείο έχει δείξει προθυμία και ευελιξία σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο θα συνεχίσει να κάνει.

Όπως έγραψε το euro2day.gr, η κ. Λαγκαρντ σημείωσε πως το ΔΝΤ πάντα τάσσετο υπέρ μιας ισορροπημένης πρότασης που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ θα περιλαμβάνει συνεισφορά στη χρηματοδότηση των επόμενων μηνών αλλά και εξασφαλίσεις πως στη συνέχεια το χρέος θα βρίσκεται σε βιώσιμο επίπεδο.

Είπε πως οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν αργές και πολύ απογοητευτικές, με κατάθεση προτάσεων την τελευταία στιγμή που κατά τη διάρκειά τους δεν ήταν πάντα γνωστό τι ήθελε η ελληνική πλευρά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές της.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο Grexit, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως ευελπιστεί αυτό να αποφευχθεί, όμως το αποτέλεσμα και ο τρόπος με τον οποίον θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα θα είναι κρίσιμης σημασίας. 

Επανέλαβε πάντως πως οι εταίροι παραμένουν σε ετοιμότητα να βοηθήσουν και να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις όταν θα είναι έτοιμες οι ελληνικές αρχές.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, η κ. Λαγκάρντ είπε πως πρόκειται για ζήτημα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως σίγουρα θα υπάρξουν συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και πως υπάρχουν τα εργαλεία για την αντιμετώπισή της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε επίσης πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε τελείως διαφορετική θέση απ' ότι βρίσκονταν το 2011, πλέον υπάρχουν τα εργαλεία και οι άμυνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έτσι το ζήτημα της μετάδοσης μιας κρίσης έχει σήμερα μια τελείως διαφορετική διάσταση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μη καταβολής της 'πακεταρισμένης' δόσης προς το ΔΝΤ είπε πως ελπίζει να καταβληθεί ως το βράδυ της Τρίτης το αργότερο, αλλά αν δεν συμβεί αυτό τότε θα ξεκινήσουν μια σειρά διαδικασιών και ενημερώσεων, ενώ τεχνικά η χώρα θα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Ταμείο. 

Οι συνέπειες, είπε, θα είναι ότι η χώρα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται μέχρι να πληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Η Ελλάδα παραμένει μέλος της ΔΝΤ, όμως δεν μπορεί να λάβει άλλη πληρωμή μέχρις ότου έχει αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή, τόνισε.
 
«Για την ώρα, ελπίζω πως η πληρωμή θα καταβληθεί την Τρίτη. Αν δεν συμβεί αυτό, θα συγκαλέσω πολύ γρήγορα το διοικητικό συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Real.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις