Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

14 Ιουνίου 2015
Εντάσεις μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ επισκιάζουν τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAS, η οποία υποστηρίζει ότι το Ταμείο μπλόκαρε συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση ότι το ΔΝΤ τορπιλίζει συμβιβαστική πρόταση που προετοίμασε η Κομισιόν τις περασμένες μέρες. Σύμφωνα με την πρόταση η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει περικοπές στις μικρές συντάξεις, αν μειώσει ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο λόγος για 400 εκ. ευρώ. Η πρόταση παρουσιάστηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό και είχε την έγκριση της Αγκελας Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.
Διαπραγματευτικοί κύκλοι δήλωσαν στην γερμανική εφημερίδα ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχονται τέτοιου είδους παζάρια. Θέλουμε να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν έχουμε εντολή». Κατά συνέπεια στην Κομισιόν επικρατεί σκεπτικισμός κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία.
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκλείσει αυτήν την εβδομάδα κατηγορηματικά περικοπές στις επιδοτήσεις των χαμηλών συντάξεων.
Συμφωνία στο περιθώριο και μετά…..
Σύμφωνα πάντως με την FAS η αποχώρηση της αντιπροσωπίας του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις πριν από λίγες μέρες σχετίζονταν με εντάσεις μεταξύ Ταμείου και Κομισιόν που ανάγονται σε συνάντηση στην καγκελαρία στο Βερολίνο πριν από δύο εβδομάδες, όπου οι τρεις θεσμοί είχαν συμφωνήσει σε κείμενο αιτημάτων προς την Αθήνα, στο οποίο ζητούσαν μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα χρόνια ύψους 1, 2, 3, και 3,5%.
Στο περιθώριο της συνάντησης όμως συμφωνήθηκε ωστόσο το εξής: Αν γίνει αποδεκτό από την Αθήνα ακόμα και ένα 0,8% για το τρέχον έτος, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έδιναν πράσινο φως. Παρά τις αντιρρήσεις της τότε η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε τελικά. Ωστόσο η πρόεδρος του ΔΝΤ φαίνεται να πήρε πίσω το λόγο της την επόμενη μέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ. Ως αποτέλεσμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έμεινε χωρίς περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Ένας ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα: «Είναι παράδοξο. Στο τέλος αποφασίζει ένας θεσμός για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος δεν έχει τη στήριξη ενός λαού».

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις