Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

19 Ιουνίου 2015
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

  Η  ιστορία της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή μας, δεν έπεσε σαν μετεωρίτης επί δικαίων και αδίκων, μόλις την τελευταία στιγμή!
Έχει μια προϊστορία τουλάχιστον τριών χρόνων, η οποία στην αρχή έγινε αποδεκτή με
αδιαφορία από τους περισσότερους. Στην συνέχεια με σκεπτικισμό και στο τέλος με ενθουσιασμό!
Ειδικά όταν ανακοινώθηκαν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτησιών και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους Δήμους. 
Τελευταία φορά που ακούσαμε τον όρο “αντισταθμιστικά”, ήταν με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δόθηκαν σε ελαστικές συνειδήσεις σαν αντιπαροχή για την “προσφορά” τους!
Στην Δυτική Μακεδονία η αντιπαροχή στην ΔΕΗ είναι η δημόσια υγεία των κατοίκων και τα “αντισταθμιστικά” μερικές θέσεις εργασίας στα ορυχεία της Πτολεμαϊδας!
Τώρα με τον αγωγό ΤΑΡ, πρώτα μας σερβίρισαν τα “αντισταθμιστικά” και έπειτα μας άφησαν μόνους, για να ανακαλύψουμε τις συνέπειές του!
Στην αρχή ειπώθηκε ότι τα οφέλη από τον αγωγό, που κοστολογήθηκαν περί τα 6 εκατ. ευρώ, θα  καρπωθούν οι Δήμοι της περιοχής που “πλήττονται περισσότερο από την διέλευσή του”! Αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ερμηνεύσει αυτές τις “πληγές” και πώς θα επουλωθούν με τα αντισταθμιστικά “οφέλη”;
Διότι αν για παράδειγμα, ο αγωγός προσβάλλει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, θα αναλάβει ο ΤΑΡ εφ΄ όρου ζωής, να χορηγεί εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους;
Ή αν η μόλυνση από το αέριο περάσει στην τροφική αλυσίδα, θα αποζημιωθεί εσαεί η τοπική παραγωγή και θα καταναλώνονται μόνο εισαγόμενα προϊόντα;
Μέσα σ΄ αυτόν τον ορυμαγδό των διεκδικήσεων, ακούστηκαν και ορισμένες ακραίες τοποθετήσεις, που ζητούσαν να αντικατασταθούν όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη, με την παροχή φυσικού αερίου στους κατοίκους της Καστοριάς. Κάτι δηλ. που για άλλους θεωρείται αυτονόητο, για εμάς έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με δυσμενέστερους όρους. 
Απορίας άξιον είναι πάντως, πώς όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες για τις περιοχές διέλευσης του αγωγού, ανακαλύφθηκαν εκπρόθεσμα, μετά από τόσες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ενέκριναν οι τοπικές αρχές;
Μέχρι τώρα προβάλλονταν κατά κόρον μόνο τα οφέλη που θα προέκυπταν από τον αγωγό, με την Περιφέρεια να  διεκδικεί για τον εαυτό της τον ρόλο του διαχειριστή των “αντισταθμιστικών”, σύμφωνα με τα δικά της μέτρα και σταθμά. Όταν όμως οι Δήμοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα αρνητικά του αγωγού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου. 
Μέχρι και οι οικολόγοι - φιλόζωοι αφυπνίσθηκαν όταν ανακάλυψαν τις επιπτώσεις του αγωγού στις κοινότητες της πανίδας... 
Βάζοντας, όπως πάντα, σε δεύτερη μοίρα τις επιπτώσεις του αγωγού στις κοινότητες των ανθρώπων, οι οποίοι θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με μια βραδυφελγή βόμβα, κάτω από τα πόδια τους!

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις