Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

23 Ιουνίου 2015
Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές είναι σκληρά προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το πρωί της Τρίτης λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και ότι
η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
«Θα δούμε» η απάντηση για το αν ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα πάει στο 23% - «Δίνεται μάχη» για το ποια τρόφιμα θα πάνε στον υψηλό συντελεστή
Υποστήριξε, όμως, ότι επιβαρύνουν περισσότερο όσους δεν πλήρωσαν το μερίδιο που τους αναλογούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε ότι «δεν έχει λήξει» εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η έκπτωση θα διατηρηθεί.

«Μέχρι στιγμής αποδέχονται να μην πάει στο 23% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας τη φραση «θα δούμε».

Για τα τρόφιμα σημείωσε ότι «δίνεται μάχη» για να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στον μεσαίο συντελεστή».

«Ελπίζουμε πριν τη σύνοδο κορυφής να πάμε με έτοιμη συμφωνία» κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.
Η ερώτηση της κυρίας Λαγκάρντ στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τις χθεσινές διεργασίες στις Βρυξέλλες «αν μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα από την Βουλή», δείχνει την δυσκολία που έχει μπροστά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας στις προσεχείς ημέρες που το τελικό κείμενο θα έλθει προς ψήφιση από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι πρώτα τα μέτρα θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή και στην συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ. 

Το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό. Στις επόμενες δύο ημέρες οι θεσμοί από κοινού μέ την ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν για να εξειδικεύσουν τα σημεία που κατά τους δανειστές χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το τελικό κείμενο της συμφωνίας να πάρει την έγκριση του Eurogroup όπως από την αρχή απαιτούσε ο κ. Σόιμπλε. Στην συνέχεια ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση να το φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή. 

Αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος 

Η διαρροή των πρώτων πληροφοριών προκάλεσε μούδιασμα και αμηχανία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη από τα πρώτα στοιχεία και ενώ μένουν ακόμη πολλές αδιευκρίνιστες πτυχές η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και ότι η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι η διαφαινόμενη συμφωνία επιβεβαίωνει τις κριτικές που είχαν ασκηθεί “στην υποχωρητική τακτική της κυβέρνησης” και τους φόβους για τα χειρότερα που είχαν εκφραστεί. Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν από χθες το βράδυ. 

Τον χορό έσυρε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος μιλώντας στο δελτίο του Chanell 9 ανέφερε:  «Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσει απ' τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει”.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης εκτίμησε ακόμη ότι «Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ' την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ρώτησε: «Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;».
Ο κ. Μιχελογιαννάκης πρόσθεσε ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά και σημείωσε ότι γνωρίζει ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».

Τις δικές του επιφυλάξεις κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας στην τηλεόραση του Star ότι «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά. Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή». 

Η «μπάλα» τώρα είναι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να “καταπιεί” τις ενστάσεις που υπέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα και να βρει επιχειρήματα για να ψηφίσει την συμφωνία ή σε διαφορετική περίπτωση να προκαλέσει εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι μέχρι και χθες στο βασικό της άρθρο η Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε βασικό της θέμα άρθρο με τίτλο «ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή». 

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερα «σκληρή» επίθεση στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για εκβιασμό των δανειστών και τελεσίγραφο το οποίο διακινούν: “νεοδοσίλογοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί. Θαυμάστε την «Ευρώπη» τους και το σύγχρονο «ραγιαδισμό», επενδυμένο, όπως πάντα, με «ιδεολογική» πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του «δοσιλογισμού» σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της”.

Ασκεί όμως κριτική και στην ηγεσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι “Δυστυχώς η Ελλάδα αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το στραγγαλισμό και τώρα τα τελεσίγραφα. Αυτές τις ώρες η κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες , έχοντας στις αποσκευές της νέες υποχωρήσεις...Οι ξεπεσμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η νεοαποικιοκρατική μετριότητα των κυρίαρχων ευρωζωνικών κύκλων πιθανώς να μην αρκεστούν στις παλιές και νέες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και να φορτώσουν την ατζέντα τους με νέες απαιτήσεις, επιδιώκοντας , ίσως, μια μείζονα κρίση για την «τελική λύση», με την κατάρρευση, όπως, ίσως, φαντάζονται, της κυβέρνησης”.

Το άρθρο καταλήγει με την γνωστή πρόταση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ: “Η Ελλάδα στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα πρέπει να απαντήσει βλέποντας μπροστά και όχι πίσω, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους απέναντι σε παρωχημένα δόγματα και θέσφατα, που εμφανίζονται ως απαρασάλευτα από μια ξεπεσμένη ΕΕ και από μια διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία η οποία πλουτίζει τρώγοντας τις σάρκες αυτής της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλισμός των στιγμών για μια νέα προοπτική, όσο μεγάλες και να είναι οι προσωρινές δυσκολίες”.
PROTOTHEMA

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις