Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Ιουνίου 2015
  Στην άρση της απόφασης για την κατεδάφιση του παλιού Πνευματικού Κέντρου, που έλαβε πριν δεκαπέντε χρόνια η δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπουλίδη, προχώρησε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς. 
  Το Δ.Σ. έκρινε λανθασμένη την απόφαση για την κατεδάφιση του κτηρίου και ζήτησε να γίνει νέος έλεγχος, με σύγχρονα μέσα, για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας, κάτι που είχε αμφισβητηθεί τότε έντονα από κατασκευταστικούς κύκλους της πόλης. 

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Δήμος Καστοριάς έβαλε απερίσκεπτα “λουκέτο” στο μοναδικό πνευματικό κέντρο της πόλης και έκτοτε το κτήριο έχει παραδοθεί στην καταστροφική μανία άγνωστων βανδάλων οι οποίοι έβρισκαν καταφύγιο εκεί!
Πρόσφατα ο Δήμος προχώρησε στην απομάκρυνση της αμιαντοσκεπής και του πρώτου ορόφου που παρουσίαζαν πολλά κατασκευαστικά σφάλματα. 

Κι όμως το εγκατελειμμένο κτίριο στο τέρμα της Αγίου Αθανασίου, γνώρισε μέρες δόξας, αφού εκεί χτυπούσε η καρδιά της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου, για περισσότερα από τριάντα χρόνια! Με ένα μικρό διάλλειμμα, όταν η αίθουσα του ισογείου, παραχωρήθηκε σε ιδιώτες και “από πνευματικό έγινε... οινοπνευματικό”, όπως έγραφαν με σαρκασμό, οι χρονογράφοι εκείνης της περιόδου!


Ήταν τότε που οι νέοι της εποχής, διψούσαν για τα πολιτιστικά δρώμενα στον χώρο του πνευματικού κέντρου, πιστεύοντας, όπως σημειώνει συνεργάτης της “Κ.Ε.” ότι “η τέχνη ανθρωπεύει τον άνθρωπο και τον αποτρέπει από την αποχαύνωση και τον αποπροσανατολισμό”!
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από εκείνη την περίοδο; Τις μουσικές βραδιές; Την παρουσία μουσικών συνόλων υψηλού επιπέδου και το πέρασμα από εκεί των κορυφαίων της Λυρικής Σκηνής, με σοπράνο την Κική
Μορφωνιού, τον βαρύτονο Φραγκίσκο Βουτσίνο και τον σπουδαίο πιανίστα Άρη Γαρουφαλή;
Τις θεατρικές βραδιές, με το έργο του μεγάλου ιδεολόγου συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ “Ήταν όλοι τους παιδιά μου”, με πρωταγωνιστή τον Φοίβο Ταξιάρχη και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς!
Να θυμηθούμε τις θεατρικές παραστάσεις, από αξιόλογα περιφερειακά θέατρα, όπως το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με το έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη “Δάφνες και πικροδάφνες”;

Τις κινηματογραφικές βραδιές, με σπουδαία έργα τους διεθνούς ρεπερτορίου, που συνοδεύονταν και με την παρουσία των πρωταγωνιστών τους! 
Όπως εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ, σε προβολή μιας ταινίας, που πρωταγωνιστούσε η διεθνούς φήμης Ειρήνη Παπά, την είδαμε να μπαίνει ξαφνικά στην αίθουσα, συνοδευόμενη από την σύντροφό της Τάκη Εμμανουήλ. 
Άλλες φορές προβάλλονταν διαλεχτές ταινίες, με την παρουσία των σκηνοθετών τους, όπου μετά το τέλος της προβολής, ακολουθούσε συζήτηση και ανάλυση του περιεχομένου με τους θεατές. 
Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, γινόταν διάφορες συνάξεις και ομιλίες πνευματικών ανθρώπων, συλλόγων και φορέων, ενώ για ένα χρονικό διάστημα λειτούργησε και ως ανοιχτό πανεπιστήμιο. 

Το τελευταίο διάστημα, πριν “ανακαλυφθεί” το στατικό πρόβλημα του κτιρίου, το πνευματικό κέντρο στέγαζε την δημοτική βιβλιοθήκη, το θεατρικό τμήμα, το φωτογραφικό τμήμα και την κινηματογραφική λέσχη. 
Μέχρι που οι πόρτες του σφάλισαν οριστικά, κλείνοντας πίσω τους μια περίοδο που θα μείναι για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας...
Τελευταία απόπειρα να ανασκευαστεί το εγκαταλειμμένο πνευματικό κέντρο έγινε στις 27 Αυγούστου 2008, από τον τότε υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτη Τζήμα, ο οποίος εξήγγειλε μάλιστα την ολοκλήρωση της μελέτης ενός πρότυπου πολιτιστικού κέντρου στην θέση του παλιού και την ένταξη της κατασκευής του στο ΕΣΠΑ, χωρίς όμως καμιά αξιόλογη συνέχεια...

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις