Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

9 Ιουνίου 2015
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

 Η ιστορία του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ορεστειάδας είναι τόσο παλιά όσο και οι πρώτες μελέτες που εκπονήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια, για την εξυγίανσή της!
Ήταν τότε που στην αντίληψη των μηχανισμών του υπουργείου, έπεσε το γεγονός ότι το περιβόητο πρόγραμμα εξυγίανσης της λίμνης, των 7,5 δις δραχμών, είχε μετατραπεί σε... πάρκα, βρυσούλες κι
ένα καλλιμάρμαρμαρο κτήριο που θα στεγάσει τις φιλοδοξίες κάποιων αυτόκλητων προστατών της λίμνης, καθώς και την ιστορία της σε μικρογραφίες, όταν αυτή πλέον θα έχει γίνει παρελθόν...
Η πρώτη  αντίδραση του υπουργείου ήταν ένα τελεσίγραφο προς τον Δήμο Καστοριάς: Ή θα συστήσετε φορέα που θα διαχειρίζεται τα χρήματα ή δεν παίρνεται φράγκο!
Προφανώς το υπουργείο, που γνώριζε τις προθέσεις του Δήμου, δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψει να γίνουν δύο “αναπλάσεις” στην ίδια πόλη, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα! Θα “έβγαζαν μάτι” ακόμα κι αν ήθελε να κάνει τα “στραβά” μάτια...
Με τον Φορέα όμως θα είχε λόγο σε κάθε παρέμβαση εντός και εκτός της λίμνης, αφού το καταστατικό προέβλεπε εκπρόσωπο του υπουργείου στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα. 
Τότε ο Δήμος πέρασε στην αντεπίθεση και με κεντρικό σύνθημα “να  πάρουμε την πρωτοβουλία στα χέρια μας”, σκάρωσε βιαστικά στο “πόδι” μια “Διαδημοτική Συνεργασία”, βάζοντας στο παιχνίδι τους παραλίμνιους Δήμους, με σκοπό να αφοπλίσει το υπουργείο και να βάλει στην κατάψυξη τον Φορέα!
Επί της ουσίας ο Δήμος ήθελε να απαλλαγεί από τον Φορέα αλλά να καρπωθεί την “προίκα” του, που απαριθμούσε αρκετά εκατομμύρια για την λίμνη. 
Σ΄ αυτό το σχέδιο, βρήκε ανεπάντεχο σύμμαχο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία διέδιδε ότι πιθανή αιτία μόλυνσης της λίμνης είναι οι διαρροές από τους αγωγούς των λυμάτων! Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει, σαν μια έμμεση υπόδειξη, ότι απαιτούνται νέα κονδύλια για την αντικατάσταση του δικτύου. 
Ενώ η πραγματικότητα ήταν και τότε - όπως και τώρα - ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οικοδομών της παλιάς πόλης, δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο και τα λύματα καταλήγουν στην λίμνη!
Το έτος 2004 εισέρρευσε στον Δήμο ένα σημαντικό ποσό, για την σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης του Φορέα, χωρίς όμως καμιά αξιόλογη συνέχεια...
Έκτοτε οι προσπάθειες για τον φορέα εγκαταλείφθηκαν τελείως, αν δεν υπονομεύθηκαν από κάποιους, οι οποίοι ήθελαν να απαλλαγούν από τον έλεγχο του υπουργείου και να “πάρουν την πρωτοβουλία στα χέρια τους”, όπως έλεγαν τότε χαρακτηριστικά. 
Έντεκα χρόνια μετά οι όροι έχουν αντιστραφεί και η υπόθεση του Φορέα έχει πάρει κωμικοτραγικές διαστάσεις. Αφού τώρα πλέον η Περιφέρεια είναι αυτή που εκλιπαρεί για τον Φορέα και το υπουργείο δείχνει απρόθυμο να ανταποκριθεί στο αίτημά της...
Ο μύθος του Τσοπάνη με τον λύκο, επαναλαμβάνεται στην πιο γελοία εκδοχή του....

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις