Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

18 Ιουνίου 2015
  Απούλωτες παραμένουν οι πληγές που άνοιξαν οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στον ορεινό όγκο του Γράμμου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εξιχνιαστεί και τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη καταστροφή.
   Έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια, από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στο οικοσύστημα του Γράμμου και οι “πληγές” παραμένουν απούλωτες, διαψεύδοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ορισμένων, ότι η φύση ανακάμπτει
από μόνη της!
  Προφανώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να επανέλθει το δάσος που καταστράφηκε στην προηγούμενη καστάσταση.
  Το πρόσφατο οδοιπορικό μας στο πολύπαθο βουνό, εξανέμισε και την ύστατη κρυφή ελπίδα, που φώλιαζε μέσα μας, ότι εκεί μέσα στα αποκαϊδια θα διακρίναμε σημάδια ζωής. Δυστυχώς τίποτα! Ούτε ένα κλαράκι ούτε μια “οφθλμαπάτη” πρασίνου, μέσα στην σκουρόχρωμη έρημο. Παντού κρανίου τόπος, όπως την επομένη των πυρκαγιών.
Ακόμα και το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων, αποσύρθηκε συγχρόνως με τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνοντας κυριολεκτικά τον Γράμμο στην (μαύρη) τύχη του!
  Η μόνη υποτυπώδης παρέμβαση που έγινε στον βουνό, ένα χρόνο μετά, ήταν κάποιοι ξύλινοι κορμοί “ατάκτως εριμμένοι”, που τοποθετήθηκαν στις καμμένες πλαγιές κατά μήκος του δρόμου, περισσότερο για λόγους επικοινωνιακούς και λιγότερο για να αποτρέψουν την διάβρωση του εδάφους, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.
Όμως οι αριθμοί, που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής είναι αμείληκτοι και αποθανατίζουν εκείνες τις φοβερές στιγμές που ζήσαμε όλοι μας τον Αύγουστο του 2007.
  Η πυρκαγιά στην περιοχή της Παλαιάς Κοτύλης  Δημοσίου Δ.Σ. Κοτύλης – Γλυκονερίου  εξερράγη την 23η Ιουλίου 2007 στην  περιοχή «Παλαιά Κοτύλη» και τις επόμενες ημέρες, επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Την ημέρα εκείνη επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και παρά το ότι  έπνεαν μέτριοι άνεμοι, ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν υψηλός, για έναρξη πυρκαγιάς. Τις επόμενες ημέρες η αύξηση της έντασης των ανέμων & η συνεχής εναλλαγή της διεύθυνσης των, βοήθησε τη φωτιά να ολοκληρώσει το  καταστρεπτικό της έργο, έτσι ώστε να καούν συνολικά 12.173 στρ. δημόσιας δασικής έκτασης, (8.319,4 στρ. δάσους  Μ. Πεύκης, Ελάτης & Οξυάς  , 2.061,4 στρ. δασικής έκτασης & 1.452,2 στρ. χορτολιβαδικών εκτάσεων). Τελικά η πυρκαγιά κατασβέστηκε την 5η Αυγούστου 2007 , μετά από 14 ημέρες περίπου, με την συνδρομή τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων.

         Η  πυρκαγιά στην περιοχή «Εικόνισμα Παναγιάς» Περιοχής Πεύκου Δημοσίου Δ.Σ. Β. Γράμμου Ν. Καστοριά  εξερράγη την 18η Ιουλίου 2007 στην  περιοχή «Γούλιος – Κόζιακας» και τις επόμενες ημέρες, επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Την ημέρα εκείνη επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και παρά το ότι δεν  έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν υψηλός, για έναρξη πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών περιστατικών ανά την χώρα. Τις επόμενες ημέρες η συνεχής εναλλαγή της διεύθυνσης του πνέοντος ανέμου βοήθησε τη φωτιά να ολοκληρώσει το  καταστρεπτικό της έργο, έτσι ώστε να καούν συνολικά 5.122 στρ. δημόσιας δασικής έκτασης ( 3.110 στρ. δάσους Μ. Πεύκης, Ελάτης & Οξυάς , 1517 στρ. δασικής έκτασης & 495 στρ. χορτολιβαδικών εκτάσεων). Η πυρκαγιά κατασβέστηκε την 5η Αυγούστου 2007, μετά από 18 ημέρες περίπου,  με την συνδρομή τόσο επίγειων όσο και εναέριων δυνάμεων.

   Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τον Γράμμο επισκέφθηκε ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για να εκφράσει τη συμπαράστασή του για την μεγάλη αυτή εθνική υπόθεση, η οποία ξεχάστηκε πολύ γρήγορα απ΄ όλους και από τότε δεν έγινε τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Τότε συνέβη το εξής κωμικοτραγικό που τίναξε όλο το πρωτόκολο της υποδοχής του προέδρου στον αέρα. Διότι προπομπός του προέδρου εμφανίστηκε στην Κοτύλη η γνωστή κ. Γιάννα Αγγελοπούλου με στον συζυγό της τους οποίους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος και εκείνοι με τη σειρά τους υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πλαισιωμένοι από διάφορες οικολογικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το ίδρυμα Αγγελόπουλου.
Εκείνη τη στιγμή η κ. Αγγελοπούλου ανακοίνωσε ότι προσφέρει 100.000 ευρώ για το σύστημα πυρανίχνευσης του Γράμμου που επρόκειτο να εγκαταστήσει η Νομαρχία μετά τις πυρκαγιές.
Μια προσφορά όμως που έμεινε στα χαρτιά και δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

Μάλιστα αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι οικολόγοι ανέλαβαν να ενημερώσουν αποκλειστικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές παραμερίζοντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς του νομού.
Μοναδική φωνή αντίστασης σ΄ αυτό το θέατρο του παραλόγου ο τότε νομάρχης Κώστας Λιάντσης ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” με τους οποίους ένα χρόνο αργότερα υπέγραφε μνημόνια συνεργασίας για την προστασία της αρκούδας.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις