Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

19 Ιουνίου 2015
 Μόνο 12,5 εκατ. ευρώ δίνουν στην Καστοριά από τα 330 εκατ. του ΣΕΣ (πρώην ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2016-2022!
Την απόφαση της κατανομής των κονδυλίων του ΣΕΣ, στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είχε λάβει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Γιώργου Δακή και τώρα καλείται να υλοποιήσει η διοίκηση του νυν περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη!

  Σύμφωνα με την κατανομή αυτή, την μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα λαμβάνει η Κοζάνη, η οποία εκτός των άλλων, θα πάρει και 50 εκατ. για την δημιουργία πανεπιστημιούπολης, στα πλαίσια των κτηριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας!
  Ακολουθεί η Φλώρινα, που εκτός από τον τοπικό πόρο, θα πάρει σημαντικά κονδύλια, για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής. 
Την ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προγραμματισμού Μχάλης Μπινιάκος, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:
Από την επεξεργασία των στοιχείων, που πήρε ο Δήμος Καστοριάς, από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, προκύπτει ότι για το νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2016-2022, από τον συνολικό προϋπολογισμό των 330 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Καστοριάς είναι δικαιούχος μόνο στα 12,5 εκατ. ευρώ,  βάσει των κριτηρίων που έθεσε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή!
Αυτό δυσκολεύει πολύ την επιχειρησιακή δυνατότητα του Δήμου Καστοριάς κατά την επόμενη εξαετία, για παρεμβάσεις εντός των διοικητικών ορίων του. 
Αντίθετα ευνοημένες φέρονται οι περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης και την Φλώρινας, αφού το 1/3 περίπου του προϋπολογισμού του ΣΕΣ αφορά ξεκάθαρα τις δύο αυτές περιοχές, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την Καστοριά. 
Μ΄ αυτή την κατανομή, γίνεται φανερό ότι ο Δήμος της Καστοριάς δεν θα μπορεί να απορροφήσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε βάθος εξαετίας, όσο κι αν είναι καλά οργανωμένες οι υπηρεσίες του και υπάρχει ωριμότητα στην ένταξη έργων. 
Η απορρόφηση των κονδυλίων, με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, κυμαίνεται γύρω στο 5% όταν ο πληθυσμός καλύπτει γύρω στο 13% της Περιφέρειας και η έκταση του Δήμου γύρω στο 9%
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Μ. Μπινιάκος, υπάρχει από το 2010 μια σαφή διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων εις βάρος της Καστοριάς και των Γρεβενών και προς όφελος της Κοζάνης και της Φλώρινας. 
Για τον λόγο αυτο το Δ.Σ. αποφάσισε να εκδώσει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, με το οποίο ζήτησε να επαναξιολογηθεί, να αναδιαρθρωθεί και να επανεγκριθεί ολόκληρο το επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα εξυπηρετεί τους αναπτυξιακούς σκοπούς της περιφερειακής πολιτικής. 
Εδώ, όπως τόνισε ο Μ. Μπινιάκος: “Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ουσιαστική ενίσχυση που έχουν οι νομοί της Κοζάνης και της Φλώρινας από τον τοπικό πόρο της ΔΕΗ, από τον οποίο η Κοζάνη λαμβάνει περί τα 20 εκατ. και η Φλώρινα άλλα 5 εκατ. ετησίως!
  Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα για το οποίο ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής δήλωσε “δεν πρόκειται για ψήφισμα διαμαρτυρίας αλλά για ψήφισμα - θέση με όλο το σεβασμό προς το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και μία έκκληση από οποιαδήποτε αποθεματικά να σκεφθούν ότι οι δήμοι μεταξύ των οποίων και ο δήμος της Καστοριάς θα πρέπει να διοχετευθούν προς εκείνους. 

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις