Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

31 Αυγούστου 2015
Ο αγωγός  φυσικού αερίου ΤΑΡ εκτός από αντισταθμιστικά οφέλη και παχυλές αποζημιώσεις στους "τυχερός " που θα περάσει από το χωράφι τους, έχει και μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος το οποίο μάλλον σκόπιμα αποσιωπάται από τους αρμόδιους στην παρούσα φάση!
Πρώτα - πρώτα σύμφωνα με την μελέτη, ο αγωγός διασχίζει ένα από τα ωραιότερα δάση της περιοχής. Το δάσος της Κλεισούρας, το οποίο είναι το τελευταίο "ανάχωμα" στις ρυπογόνες επιθέσεις των
εργοστασίων της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα. Για να περάσει ο αγωγός από το δάσος θα πρέπει να αποψιλωθεί μια τεράστια έκταση και να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του. 
Έπειτα τέμνει το οικοσύστημα του ποταμού Αλιάκμονα σε δύο ευαίσθητα σημεία, απ΄  όπου υδρεύονται αρκετοί οικισμοί του νομού. 
Ακόμα και το δάσος της Φλατσάτας στην Οινόη, θεωρείται σημαντικός βιότοπος για την πανίδα που προστατεύεται με διεθνείς συνθήκες!
Παραδόξως κανείς δεν μιλάει γι ΄ αυτά. Ούτε καν οι καθ΄ ύλην αρμόδιες περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, που περί άλλα τυρβάζουν...
Καιρός να αφυπνισθούν προτού είναι πολύ αργά για όλα!

2 σχόλια:

  1. Δεν κρύψαμε ποτέ την ανησυχία μας ως Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτ.Μακ και κάναμε δημόσια τοποθέτηση-δέσμευση ότι θα παρακολουθούμε άγρυπνα την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), προτεραιότητα για εμάς είναι η προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής και η αντιμετώπιση τους με σεβασμό . Ασφαλώς βέβαια κανείς δεν έχει την αφέλεια να πιστεύει πως θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας για να πετύχουν κάποιοι τους σκοπούς τους . Το δάσος και γενικά η δημόσια γη είναι πάντα ένα ελκυστικό και χωρίς κόστος απροστάτευτο «φιλέτο» για λογής-λογής «αξιοποιήσεις» πάντοτε δε με «καλές προθέσεις», θυμίζουμε τις απόψεις μας και γι’ αυτό κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν μας επιτρέπεται. Η εγκρίσεις των μελετών Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) που έχει ο ΤAP από Υπουργείο Περιβάλλοντος λαμβάνονται υπόψη μόνο κατά την εφαρμογή τους . Γνωρίζουμε επίσης οτι παρόχθια τμήματα του ποταμού Αλιάκμονα απο όπου διανύει ο αγωγός έχουν προταθεί να κηρυχθούν τοπία ιδιαίτερου φυσικού καλούς (ΤΙΦΚ) λόγο της σπάνιας βιοποικιλότητας που φιλοξενεί και προστατεύεται απο διεθνής συμβάσεις .
    Για ολα αυτα αναρωτιόμαστε ...πόση ανάπτυξη ακόμη αντέχει η περιοχή μας ....

    Νίκος Παναγιωτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά τα λένε ... εξαγοράζουν ψυχές οι τύποι και απ΄οτι δείχνουν φράγκα έχουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις