Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

11 Οκτωβρίου 2015
Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974!...

Η Ελένη Κυριακού – Θεμιστοκλέους 46 χρόνων, οι κόρες της Σούλλα 11, Μάρω 19, Θεμιστούλα 21 και η Αγγελική 25 χρόνων μαζί με το εξάμηνο βρέφος της Ανδρέα,
πριν από την τουρκική εισβολή διέμεναν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο Τραχώνι Κυθρέας. Ήταν μια ενωμένη κυπριακή οικογένεια που ζούσε ήρεμα και ειρηνικά. 

Στις 14 Αυγούστου 1974, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, η περιοχή Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντη – Τραχωνίου Κυθρέας, δέχτηκε βομβαρδισμούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία και από ισχυρές δυνάμεις στρατού και μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης.... 
Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 Λίγο πριν από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, τα τουρκικά στρατεύματα διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς και κινήθηκαν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας. Οι κάτοικοι του Τραχωνίου όταν πληροφορήθηκαν ότι τα τουρκικά στρατεύματα κινούνταν προς το χωριό τους άρχισαν αμέσως να το εγκαταλείπουν και να κατευθύνθηκαν προς το Παλαίκυθρο και τη Λευκωσία. 

Η Ελένη μαζί με τις κόρες της και τον εγγονό της, τους υπόλοιπους συγγενείς και άλλους κατοίκους  τους Τραχωνίου,  με απόγνωση και αγωνία έτρεχαν μέσα από τους αγρούς για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους πάνοπλους Τούρκους που τους καταδίωκαν. 

Πεζοπόρα τμήματα του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενα από τεθωρακοσμένα, είχαν πλησιάσει το χωριό και άρχισαν να βάλλουν κατά των κατοίκων οι οποίοι το εγκατέλειπαν.


 


 Η πιπίλα του βρέφους και άλλα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. 
Φωτογραφίες που δημοσίευσε το sigmalive 

Από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων τραυματίστηκε ένας από την ομάδα και έπεσε στο έδαφος.  Αμέσως, η σύζυγος και ο γιος του, αλλά και η Ελένη με τις τέσσερις κόρες της έτρεξαν προς βοήθεια του. Η Αγγελική κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της, Ανδρέα. Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί… 

Έκτοτε η Ελένη, η Μάρω, η Θεμιστούλα, η Σούλλα, η Αγγελική και ο Ανδρέας όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι Τραχωνίου οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο τραυματισμού του συγγενή τους, δεν έδωσαν σημεία ζωής. 

Τελικά μετά από 41 χρόνια τα οστά των αγνοουμένων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι  Κυθρέας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.  Τα τέσσερα κορίτσια της Ελένης: Αγγελική Κυριάκου Θεμιστοκλέους, Θεμιστούλα Θεμιστοκλέους, Ελένη Θεμιστοκλέους, Μάρω Θεμιστοκλέους και Σούλλα Θεμιστοκλέους. 

Το τέλος αυτής της τραγωδίας γράφτηκε σήμερα στην Κύπρο όπου τα πέντε παιδιά και η ηρωική μάνα κηδεύτηκαν από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

 Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος και Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 
Πηγή: sigmalive... 

/www.mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις