Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

8 Δεκεμβρίου 2015
  Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που  ζητούν απαντήσεις και από τις δύο πλευρές, μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων που εξαπέλυσε ο Σύλλογος Χιονοδρομίας - Ορειβασίας εναντίον του Δήμου Καστοριάς, με το επιχείρημα ότι “διακυβεύεται” η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στο Βίτσι, αν ο Δήμος δεν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των... δημοτών, υπέρ του Συλλόγου!


  Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης με την συμμετοχή της διοίκησης του ΣΧΟΚ αλλά η ανακοίνωση που εκδόθηκε στην συνέχεια από αυτόν, δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις για τα αιτήματά του προς τον Δήμο και περιορίστηκε στις “καλές προθέσεις” και των δύο πλευρών προκειμένου να εξευρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα (;) που προέκυψε.

Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση του ΣΧΟΚ εναντίον του Δήμου Καστοριάς μέσω δελτίων τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης που καθιστούσε τον δήμο υπεύθυνο σε ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του χιονοδρομικού αν και ο ΣΧΟΚ είναι ο ανεπίσημος διαχειριστής του.


  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανιχνεύονται στις ραδιοφωνικές δηλώσεις του προεδρείου του ΣΧΟΚ, σημείο τριβής του Συλλόγου με τον Δήμο είναι ένας απλήρωτος λογαριασμός του Χιονοδρομικού προς την ΔΕΗ, ύψους 20.000 ευρώ περίπου, που χρεώνεται όμως απευθείας στον Δήμο!
  Το παράδοξο αυτό φαινόμενο, λέγεται ότι έχει αφετηρία στις 27 Αυγούστου του 2014, όταν η δημοτική αρχή του πρώην δημάρχου Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, μετέφερε τον λογαριασμό στο όνομα του Δήμου, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Ενώ μέχρι τότε το ρεύμα πληρώνονταν κανονικά από τα έσοδα του ΣΧΟΚ που έχει και την οικονομική διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου.

  Η κίνηση αυτή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που έγινε για λόγους προφανείς... δεν είναι δεσμευτική για την διοίκηση του δημάρχου Ανέστη Αγγελή, εφόσον δεν νομιμοποιείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εξ΄ άλλου και το καθεστώς που διέπει την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, είναι εντελώς διάτρητο έως ομιχλώδες, διότι ενώ αυτό αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Καστοριάς και των δημοτών, εμφανίζονται ως διαχειριστές τα μέλη της διοίκησης του ΣΧΟΚ, χωρίς να υπάρχει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο, που να ελέγχει και τις επενδύσεις που έγιναν στο παρελθόν από εκείνον.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου περιήλθε στον Δήμο Καστοριάς μετά την συγχώνευση του πρώην καποδιστριακού δήμου Βίτσιου στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκε για πάρα πολλά χρόνια.

  Τί χρειάζεται να γίνει από εδώ και πέρα;
Πρώτα απ΄ όλα να λειτουργήσει το χιονδρομικό καταφύγιο. Αυτό το κτίριο όμως, παραμένει ημιτελές εδώ και πολλά χρόνια! Επίσης πρέπει να γίνει ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού (λίφτ, λατράκ κλπ) έτσι ώστε να γίνει ένα σύγχρονο, με τις απαραίτητες υποδομές, χιονοδρομικό κέντρο.
Κατά τα άλλα, το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, είναι ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός του χειμώνα, που θα μπορούσε να είναι εφάμιλλος - αν όχι υπέρτερος - των άλλων, που κυριαρχούν στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Είχε όμως την ατυχία να “πέσει” σε χέρια αδιάφορων και αδαών πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι ούτε την διορατικότητα αλλ΄ ούτε την βούληση είχαν να αναβαθμίσουν το χιονοδρομικό, και να το κάνουν ανταγωνιστικό προς τα υπόλοιπα.
Μάλιστα, πριν αρκετά χρόνια ο Δήμος Βιτσίου, εκδήλωσε ενδιαφέρον να παραχωρήσει το χιονοδομικό κέντρο σε ... άραβες επενδυτές και κατέθεσε αίτηση αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, για  θα δοθεί στους ξένους.
Αν είχαν ευοδωθεί τα σχέδια του Δήμου Βιτσίου, αυτός θα είχε απαλλαγεί από την υποχρέωση ολοκλήρωσης των έργων υποδομής, που καρκινοβατούν εδώ και πολλά χρόνια.!
Σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα καταφύγιο, τύπου σαλέ, που παραμένει γιαπί τα τελευταία δέκα χρόνια, περιμένοντας τα υπεσχεμένα κονδύλια της γενικής γραμματείας Αθλητισμού που δεν έφτασαν ποτέ.

  Στην παρούσα φάση επανέρχεται το προηγούμενο σενάριο για την επινοικίαση του χιονοδρομικού κέντρου Βιτσίου σε ιδιώτες για ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου αυτό να αναβαθμιστεί αλλά και να απαλλαγεί ο δήμος από τα έξοδα συντήρησης που δεν διαθέτει.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις