Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

17 Ιανουαρίου 2016
Τα μετρητά που απέσυραν από τις τράπεζες οι πολίτες πριν την επιβολή των capital controls, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στις καθημερινές συναλλαγές, μέσω των χαρτονομισμάτων των 100, 200 και 500 ευρώ, αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής".

Το χρήμα που βγαίνει σιγά- σιγά στην επιφάνεια σηματοδοτεί την τάση για σταδιακή αποθησαύριση των νοικοκυριών, που ανασύρουν τα χρήματα από τα σεντούκια για την πληρωμή των πάσης φύσης υποχρεώσεων.
Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας το 2015, που ήταν περισσότερες από τις αγορές, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη ρευστότητας των μέσων νοικοκυριών για το νέο οικονομικό έτος.      
Τα χρήματα που απέσυραν οι Έλληνες από τα τράπεζες πριν από την 28η Ιουνίου 2015 και την επιβολή των capital controls, παραμένουν στα σεντούκια και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και για να συντηρήσουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Παράλληλα, η ισχύς των περιορισμών στις αναλήψεις από τους λογαριασμούς αποτρέπει κάθε διάθεση από τους πολίτες να επανατοποθετήσουν αυτά τα χρήματα στις τράπεζες, στον βαθμό που θα υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls.
Επίσης, απαγορευτική παραμένει και η τοποθέτηση τους σε ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα, τα οποία κυριάρχησαν στις επιλογές των πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά μετά την επιβολή των capital controls, γνωρίζουν πραγματική καθίζηση. Το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα επενδυτικού τύπου  τοποθετούνται σε αγορές του εξωτερικού μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων τα καθιστά πλέον εξαγωγή κεφαλαίου, με συνέπεια οι εναλλακτικές επιλογές να είναι περιορισμένες.
Οι χρυσές λίρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η κεντρική τράπεζα το 2015 αγόρασε 61.518 χρυσές λίρες από ιδιώτες, ενώ πούλησε σε αυτούς 43.057 χρυσές λίρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το τρίτο τρίμηνο του 2015 εν μέσω των capital controls, οι ιδιώτες προχώρησαν στην πώληση 7.291 λιρών, ενώ αγόρασαν 10.827 χρυσές λίρες. Αυτό ήταν το μοναδικό τρίμηνο που οι αγορές υπερέβησαν τις πωλήσεις.
Αντίθετα το τελευταίο τρίμηνο του 2015, με τη κορύφωση της καταβολής φόρων (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας. Προκαταβολή ΦΠΑ), οι πωλήσεις από τους ιδιώτες είναι διπλάσιες από τις αγορές, δηλαδή 15.130  έναντι 8.102  χρυσών λιρών.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, στη διάρκεια της επταετούς ύφεσης (2008-2015), αν εξαιρεθεί το 2011, όπου οι αγορές χρυσών λιρών αυξήθηκαν λόγω του φόβου για χρεοκοπία της χώρας και επιστροφή στη δραχμή, όλες τις υπόλοιπες χρονιές οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις αγορές.           
capital.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις