Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

19 Φεβρουαρίου 2016
 Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

Όσο κι αν ηχεί παράξενα, οι πίτες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!
Είτε με την κυριολεκτική είτε με την μεταφορική τους έννοια, οι πίτες διαμόρφωσαν έναν ιδιότυπο αξιακό κώδικα που ακόμα και σήμερα καθορίζει τις σχέσεις των ανθρώπων
  Γι΄ αυτό συχνά - πυκνά ακούγονται εκφράσεις του τύπου: “Από πίτα που δεν τρως τι σε

νοιάζει κι αν καεί”, όταν θέλουμε να απαξιώσουμε κάτι που δεν μπορούμε να κατακτήσουμε! Ή το άλλο: “Πέσε πίτα να σε φάω”, που αποτελεί τον χρυσόν κανόνα στο εχειρίδιο του κλασσικού τεμπέλη!
Οι πρώτες ενδείξεις για την διεκδίκηση της γεωστρατηγικής πίτας του Αιγαίου, εντοπίζονται στην “Ιλιάδα” του Ομήρου, που Έλληνες και Τρώες συγκρούονται μέχρι τελικής πτώσης, για το μεγαλύτερο “κομμάτι”, χιλιάδες χρόνια πριν ανακαλύψουν την πλούσια υφαλοκρηπίδα του...
  Πολλά χρόνια αργότερα η πίτα έγινε οικονομικός όρος και απόκτησε χρηματιστηριακή αξία!
Η κερδοφορία μιας επιχείρησης καθορίζεται από το μέρισμα δηλ. το κομμάτι της πίτας που διανέμει στους μετόχους της.
Όπως και η αξία μιας μετοχής, πριν την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
  Στην  σύγχρονη εποχή η πίτα αναβαθμίστηκε περισσότερο και απέκτησε επικοινωνιακό πλεονέκτημα, από την στιγμή που έγινε συνώνυμο της ... δραστηριότητας των πολιτικών προσώπων κυριως της επαρχίας.
Ειδικά των βουλευτών της περιφέρειας, οι οποίοι ταυτίζουν τις πίτες με τα... ένσημα που πρέπει να “κολλήσουν” στο ενεργητικό τους, για να αξιολογηθούν αναλόγως από τα κόμματατά τους, όταν έρθει η ώρα της κρίσης!
  Γι΄ αυτό κάθε Σαββατοκύριακο επιδίδονται σ΄ ένα μαραθώνιο, για να καλύψουν όσο γίνεται περισσότερες βασιλόπιτες και να αιτιολογήσουν ως ένα βαθμό, το κριτήριο με το οποίο εκλέχθηκε στην θέση την οποία κατέχουν.
Μάλιστα υπάρχει βουλευτής, που τα δελτία τύπου που διανέμει, διανθίζονται αποκλειστικά και μόνο με την συμμετοχή της στις βασιλόπιτες! Παραβλέποντας το γεγονός ότι για να φτάσει εκεί, πρέπει να παρακάμψει τα μπλόκα των αγροτών, που όπως φαίνεται, δεν συμμερίζονται καθόλου την αντίληψή της για την πολιτική που εφαρμόζει...
Πρόσφατα ξέσπασε ενδοοικογενειακός πόλεμος στον Δήμο Καστοριάς, όταν η μειοψηφία του Μ. Χατζησυμεωνίδη, αποφάσισε να... αυτονομηθεί και στο κομμάτι της βασιλόπιτας, κόβοντας την δική της πίτα εκτός και πέρα από την πίτα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κίνηση αυτή προφανώς είχε διπλή ερμηνεία:
Είτε γιατί η πλευρά του πρώην Δημάρχου, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το μικρότερο κομμάτι που της αναλογεί στην νομή της εξουσίας...
Είτε γιατί ήθελε να έχει “Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”...

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις