Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

19 Φεβρουαρίου 2016
Της  Ίντας Ελιάου
Συμβουλευτικής Ψυχολόγου
(BSc, MSc, PGDip.,MA)


Οι κλιματολογικές συνθήκες αναπόφευκτα επηρεάζουν τη διάθεση μας. Την Άνοιξη και το Φθινόπωρο είμαστε συνήθως πιο ευδιάθετοι και ενεργητικοί σε σύγκριση με τον Χειμώνα που μας ατονεί και
καταθλίβει, και με το Καλοκαίρι του οποίου η ανυπόφορη ζέστη μας εκνευρίζει και αποχαυνώνει. Παρόλο που όλων μας η διάθεση επηρεάζεται λιγότερο ή περισσότερο από τις εποχιακές αλλαγές δεν επηρεάζεται και η ικανότητά μας να εκπληρώνουμε τις καθημερινές μας ασχολίες. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, ευάλωτοι στην κατάθλιψη, για τους οποίους η καθημερινότητα αλλάζει καθώς το τέλος του Φθινοπώρου αποτελεί την έναρξη μιας κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την Άνοιξη. Ο τύπος αυτής της κατάθλιψης δεν διαφέρει πολύ από την συνηθισμένη καταθλιπτική διαταραχή παρά μόνο στο ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις εποχές και γι' αυτό ονομάζεται Εποχιακή Κατάθλιψη (Seasonable Affective Disorder /SAD). Εμφανίζεται στο 20% του πληθυσμού, συχνότερα σε γυναίκες, σε ηλικίες 20-35 και παρουσιάζεται συνήθως στις βορειότερες χώρες από την Ελλάδα καθώς συνδέεται με την μειωμένη ηλιοφάνεια που φαίνεται να αποσυντονίζει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι και να επηρεάζει συγκεκριμένα ορμονικά επίπεδα στον οργανισμό.
Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, κορυφώνονται τους χειμερινούς όπου η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη και το κρύο συχνότερο και υποχωρούν την άνοιξη μένοντας σε ύφεση καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συμπεριλαμβάνουν αλλαγές στην ρουτίνα ύπνου και διατροφής, μείωση της ενεργητικότητας, κούραση,άγχος, αδιαφορία για τις συνήθεις δραστηριότητες,κοινωνική αποξένωση. Μπορεί κάποιος να έχει πολλά ή μερικά συμπτώματα σε ελαφριά ή πιο βαριά μορφή, με την συνύπαρξη ή μη κάποιας άλλης διαταραχής ή προβλήματος. Γι΄ αυτό όταν κάποιος βιώνει τα παραπάνω για μεγάλες περιόδους και για τουλάχιστον δυο εποχιακούς κύκλους στη σειρά, πρέπει να ζητά τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχίατρου ο οποίος θα τον/την κατευθύνει ανάλογα. Παράλληλα, το άτομο μπορεί να:
-εκθέτεται περισσότερο στον ήλιο καθημερινά
-διαρρυθμίζει τους χώρους του ώστε να βρίσκεται πιο κοντά σε παράθυρα και να αυξήσει τις λάμπες
-επιλέγει διακοπές σε ηλιόλουστα μέρη
-αυξάνει την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ώστε παράλληλα να εκτονώνονται η ένταση και το στρες
-προσέχει την διατροφή του ζητώντας τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου που θα του/της προτείνει τροφές που ενδείκνυνται για την ομαλότερη έκβαση της διαταραχή αυτής.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις