Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

18 Μαρτίου 2016
Άβουλοι, μικροί και μοιραιοι αντάμα... αποδείχθηκαν όσοι διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, το θέμα της κατασκευής του αστυνομικού μεγάρου, στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη.
Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που έγιναν σε κλίμα... Βαβυλωνίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς της 29ης Ιανουαρίου

2013, όπου η πλειοψηφία του Δημάρχου Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, εξέφρασε ένα μωσαϊκό απόψεων, που ήταν αδύνατο να συναρμολογηθούν μεταξύ τους, προς μια θετική κατεύθυνση.
  Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση από την μειοψηφία, με αίτημα: την σύγκλιση εκτάκτου δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του Δ.Σ. επί των θέσεων και προτάσεων που υπάρχουν και να ληφθεί μια απόφαση για την στάση του Δήμου Καστοριάς.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων της
μειοψηφίας οι οποίοι τοποθετήθηκαν όπως παρακάτω:

Κ.Λιάντσης, Δημοτικός  Σύμβουλος:
Κύριε  Δήμαρχε,  δηλώσατε  αναρμόδιος  και  καταθέτω τις ενστάσεις μου: όταν ασκείς εξουσία πρέπει να βλέπεις και να ακούς. Η  παραχώρηση του οικοπέδου ξεκίνησε το 2005. Ο κ.Παπουλίδης ήταν διεκδικητικός και  απαιτητικός ως προς αυτό σαν Δήμαρχος. Επικαλούμαι και καταθέτω το υπ’ αριθμ. πρωτ.  ΕΓ- 36.00/01 -13 έγγραφο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς το Υπουργείο Παιδείας.
Κύριε Δήμαρχε, δεν  παρεστήκατε στην Επιτροπή. Το κτίριο πρέπει να γίνει. Προτείνω να
στηρίξουμε  το  έργο  και  να  πάρουμε  απόφαση  να  αντιδράσουμε  στην  απόφαση  του  Αρχαιολογικού  Συμβουλίου.  Το  κτίριο  να  γίνει  σύμφωνα  με  την  μελέτη.  Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε καθαρές αποφάσεις. 


Κ.Κοντόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος:
Δεν μπορεί κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι να  δημιουργούνται εμπόδια από τον οποιοδήποτε. Να γίνει Επιτροπή Καταγραφής όλων των  κτιρίων που πρέπει να χαρακτηριστούν διατηρητέα. Κύριε Δήμαρχε οφείλατε να είστε στη  συνάντηση για να επισπευτεί η έκδοση σχετικής απόφασης. Αυτό θα μπορούσε να δώσει  τη λύση τώρα. Να δοθεί  το διπλανό οικόπεδο της ΔΕΥΑΚ και να γίνει τράμπα. Πρόταση:
Να γίνει Επιτροπή. Νομίζω ότι το κτίριο δεν έχει ιδιαίτερη αξία αλλά δεν είμαι ειδικός. Να
επισπευτεί η απόφαση για να δρομολογηθούν οι ενέργειες. Να γίνουν διεργασίες με τον
ανάδοχο για τράμπα των οικοπέδων.


Λ.Ζέγας, Δημοτικός Σύμβουλος:
Υπάρχει ανάγκη μεταστέγασης της Αστυνομίας. Να στηρίξουμε  την  απόφαση  του  τότε  Δημοτικού  Συμβουλίου.  Αν υπάρχει  εναλλακτική  πρόταση χωρίς να χαθούν τα χρήματα συμφωνώ.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ζήτησε να γραφεί κατά
λογος ομιλητών και να τοποθετηθούν οι σύμβουλοι. Ακολούθησε η παράθεση των απόψεων των συμβούλων ως εξής:


Χ.Παρχαρίδης,  Αντιδήμαρχος:
Η  παραχώρηση  οικοπέδου  για  την  ανέγερση  του  Αστυνομικού Μεγάρου ξεκινάει το 2005. Το κτίριο που θα κτιστεί θα είναι ένα κόσμημα
για την πόλη μας. Να παρθεί μία κοινή απόφαση και να μη γίνει τράμπα με το οικόπεδο
της ΔΕΥΑΚ. Η μόνη απόφαση πρέπει να είναι αν συμφωνούμε για την ανέγερση του
κτιρίου. Απλά και ξεκάθαρα η άποψη η οποία θα βοηθήσει είναι: Είμαστε υπέρ της
ανέγερσης  του κτιρίου.

Ν.Καραμανίδης, Δημοτικός Σύμβουλος
Είναι κοινή παραδοχή όλων ότι το κτίριο πρέπει  να ανεγερθεί. Η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι και τα κτίσματα. Η ιστορία της πόλης είναι παρακαταθήκη μας. Όχι στις διαχωριστικές γραμμές. Δεν έχουμε την π
ολυτέλεια της διαφωνίας. Να προτείνουμε το οικόπεδο της ΔΕΥΑΚ. Δεν μπορούμε να αναστήσουμε χαμένα κτίρια. Κύριε Δήμαρχε έπρεπε να παραστείτε στην συνάντηση.

Δ.Σαββόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης :
Κύριε Δήμαρχε, το θέμα είναι αν μας ενδιαφέρει  ή όχι και όχι αν είμαστε αρμόδιοι ή μη. Δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην διαδικασία ανταλλαγής οικοπέδων γιατί δεν είναι εύκολη η προσαρμογή της μελέτης. Πρέπει να λυθεί η Σύμβαση και να γίνει καινούρια μελέτη. Το κτίριο αυτό είναι αφύλακτο εδώ και χρόνια.
Η συνεδρίαση μετο Αρχαιολογικό Συμβούλιο διήρκησε μία ώρα και πενήντα λεπτά. Αν
δεν  προχωρήσει  τώρα  η  ανέγερση  σε  δέκα  χρόνια  δεν  θα  έχουμε  ούτε  κτίριο  ούτε Αστυνομικό Μέγαρο. Μέχρι τώρα ποιος γνώριζε την ιστορική αξία του Μεγάρου; Η
κατασκευή του έργου χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και δεν επιδοτείται από κάποιο πρόγραμμα. Αν τα χρήματα δεν απορροφηθούν μέσα στη δεκαετία είναι δύσκολο
να εκταμιευτούν εκ νέου.

Η. Στεφανής, Αστυνομικός Δ/ντης Καστοριάς :
Είναι περιττό να μακρηγορήσω για την ακαταλληλότητα του υπάρχοντος κτιρίου. Δεν έχουν πρόσβαση τα ΑΜΕΑ, οι χώροι υγιεινής είναι  ακατάλλήλοι,  δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Γράμμου.
Οφείλουμε να παρέχουμε δημόσια τάξη. Δικαιούμαστε το νέο κτίριο. Έκανα μία σκέψη
και φοβάμαι ότι σήμερα δεν θα είμαστε ξεκάθαροι. Η επιλογή του διπλανού οικοπέδου θα
είναι λάθος. Δώσαμε μία δύσκολη μάχη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σέβομαι την ιστορία και τα μνημεία της πόλης όμως το κτίσμα δεν είναι ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.
Πρέπει να παρθεί απόφαση για ανέγερση στο ίδιο οικόπεδο. Η λύση άλλου πακέτου θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις και αν παρέλθει δεκαετία θα επιστραφούν τα χρήματα πίσω και δεν είναι σίγουρη η εκ νέου εκταμίευση τους. Τα έξι εκατομμύρια μπορεί να μην είναι πολλά, είναι μεγάλη η αξία του σκοπού στον οποίο θα συμβάλλουν. Εκφράζω τις φοβίες μου να μην έχουμε κτίριο. Η απόφαση σας θα βαρύνει στην απόφαση της Εφορίας Νεωτέρων μνημείων οι οποίοι δεν ανέβαλαν τυχαία τη λήψη απόφασης αλλά θέλουν να  λάβουν υπόψη  τους  την  άποψη  της  τοπικής  κοινωνίας.  Ναι,  τα  π
αλιά  κτίρια  είναι  πολιτισμός αλλά δεν είναι και τα νέα κτίρια;

Θ. Νάτσης,  Εκπρόσωπος  Ένωσης  Αστυνομικών  Καστοριάς
Παρεστήκαμε στη  Σύσκεψη  σαν  εκπρόσωποι  236  αστυνομικών  που  υπηρετούν στην  Καστοριά  και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες του παρόντος κτιρίου. Πληρώνουμε κάθε χρόνο εβδομήντα  πέντε χιλιάδες ευρώ για ενοίκια. Δικαιούμαστε ένα νέο κτίριο και από το 1997 βλέπουμε να  μην  πραγματοποιείται.  Ο  διαγωνισμός  της  ανάθεσης  δεν  ήταν  κρυφός.  Γιατί  δεν  αντέδρασε κανένας ; Στην Κέρκυρα και στην Αχαΐα χάθηκε η ανέγερση των αστυνομικών
μεγάρων. Σας καταθέτω το υπ’ αριθμ. πρωτ.:2238/598/21-03-11 σχετικό έγγραφο της ΚΕΔ  (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου). Είναι άκαιρο να συζητούμε για αλλαγή οικοπέδου.
Ζητούμε ξεκάθαρη απόφαση ότι πρέπει να ανεγερθεί το κτίριο.

Χ.Τσακλίδης, Δημοτικός Σύμβουλος :
Μέσα στην απόφαση να επισημανθεί ότι η μη  εφαρμογή  της  μελέτης  θα  ματαιώσει  οριστικά  την  ανέγερση.  Έχουν  ευθύνη  και  οι  υπηρεσίες που δεν εντόπισαν την ιστορική αξία του κτιρίου. Να φαίνεται στην απόφαση ότι δεν συνηγορούμε στον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως ιστορικής αξίας.

Ι.Αλβανού, Δημοτική Σύμβουλος:
Ήμουν δημοτική σύμβουλος το 1997 και ψήφισα την παραχώρηση.  Το  2004  και  2005  που  πάρθηκαν  αποφάσεις  παραχώρησης  του συγκεκριμένου οικοπέδου το κτίριο δεν ήταν καταγεγραμμένο ως κτίρ
ιο ιστορικής αξίας.
Πολιτισμός  είναι  οι  συνάνθρωποι  μας  αστυνομικοί  να  εργάζονται  σε  πολιτισμένο
ανθρώπινο περιβάλλον. Κουράστηκα να φεύγουν χρήματα από τον τόπο μου.

Θ. Μυλωνάς, Δημοτικός Σύμβουλος:
Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή γραμμή. Η ανέγερση
του Μεγάρου δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την πόλη της Καστοριάς αλλά τον διευρυμένο Δήμο. Να πιέσουμε να μην χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Μισκία  Γεωργοσοπούλου  Ειρήνη,  Αντιδήμαρχος.:
Εκτιμώ  τον  κ.Στεφανή.  Δεκαέξι χρόνια βασανίζεστε σε αυτό το κτίριο. Γιατί τόσα
χρόνια δεν έγινε  μετεγκατάσταση σε άλλο κτίριο έστω και προσωρινά; Έξι χιλιάδες το μήνα είναι πολύ υψηλό ενοίκιο και μπορεί να εξασφαλίσει την ενοικίαση αξιοπρεπούς νέου χώρου. Θα πρέπει να υπακούμε στους Νόμους και τις απόψεις των ιθυνόντων. Θα πρέπει να συνταχθούμε με την άποψη του Δημάρχου.\

Θ.Ζήσης,  Δημοτικός  Σύμβουλος:
Υπάρχει  εναλλακτική  άποψη.  Δεν  δέχομαι  ότι  δεν υπάρχει λύση.

Ν.Μπαλιάκας, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Μύησις :
Είμαι ο κακός της υπόθεσης. Ο ιστορικός Ρωμύλος Μαντζούρας τεκμηρίωσε την ιστορκή άποψη για την αξία του κτιρίου.
Χωρίς ιστορία δεν υπάρχει Ελλάδα. Ποιοι πολίτες εμποδίζουν την ανέγερση του κτιρίου; Η πρόταση μας είναι ναι στην ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, Ναι στη διατήρηση του κτιρίου.

Τ.Πολυγιάννης, Αντιδήμαρχος:
Το κτίριο θακατασκευαστεί σαν ειδικό έργο που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία με ταυτόχρονη μελέτη - εφαρμογή. Το ΤΕΕ βέβαια έχει καταδικάσει αυτό το σύστημα. Να γίνει νέα μελέτη ή τροποποίηση της και να γίνει ανέγερση του κτιρίου με το υφιστάμενο κτίριο μέσα. Συμφωνώ με τηνπρόταση του κυρίου Μπαλιάκα.

Λ.Εγγλέζος, Δημοτικός Σύμβουλος:
Όλοι θέλουμε να γίνει Αστυνομικό Μέγαρο. Είναι μοναδικός ο δρόμος να περιμένουμε την απόφαση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων. Αν χαρακτηριστεί διατηρητέο δεν γίνεται η ανέγερση του κτιρίου. Δεν έχουμε δικαίωμα να  είμαστε απόντες από τη λήψη της απόφασης.

Κ.Κοντόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος:
Όλοι θέλουμε να ανεγερθεί αστυνομικό μέγαρο.
Συναινώ σε οποιαδήποτε πρόταση ή τρόπο που προτείνετε κύριε Στεφανή.

Ε.Χατζησυμεωνίδης, Δήμαρχος Καστοριάς:
Απευθυνόμενος στον μηχανικό του Δήμου μαςκ. Ε. Γουμπιδένη ρώτησε:
Τι οικόπεδα υπάρχουν στη γύρω περιοχή; Του ΤΕΘΑ,
χώροι για Λύκειο, χώροι για περιφερειακό ιατρείο και χώροι πρασίνου. Πως περιήλθαν τα
οικόπεδα αυτά στο Δήμο; Μπορεί να γίνει εύκολα το κτίριο στο παρακείμενο οικόπεδο.
Ευχαριστώ  την  Ελληνική  Αστυνομία  για  την προσφορά  και  την  συνεργασία  της.
Παραχωρήσαμε  με  χαρά  την  έκταση  για  την  ανέγερση του  κτιρίου  προκειμένου  να καλύψει την ανάγκη στέγασης της νευραλγικής υπηρεσίας σας. Σε όλο το γύρω χώρο υπάρχει κοινωνική δράση. Το θέμα είναι ότι από το 2005 οι δωρεοδόχοι το δημόσιο δηλαδή, θα
μπορούσε να εξετάσει την ύπαρξη του στρατώνα εντός του οικοπέδου, να ξεκαθαρίσει
αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι και σε καταφατική περίπτωση θα μπορούσε να μην αποδεχθεί τη δωρεά. Υπάρχουν ευθύνες στην Κτηματική Εταιρεία στο Δημόσιο και  στην  συνέχεια  στον  Ο.Σ.Κ. που  δεν  κίνησαν  άμεσα  τις  διαδικασίες  όταν  έγινε  η παραχώρηση.
Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει οικοδομική άδεια γιατί το έργο ανατέθηκε με το σύστημα
μελέτη - κατασκευή. Δεν παραβρέθηκα στη συνάντηση γιατί δεν πείστηκα για την ανάγκη
κατεδάφισης του κτιρίου. Δεν παρεμβαίνω στη λειτουργία θεσμοθετημένων οργάνωντα
οποία διαθέτουν και την επιστημονική κατάρτιση και γνώση, λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν επιδέχονται παρεμβάσεις.
Δεν γνωρίζω ποιος έχει αυτό το δικαίωμα . Σαν Δημοτική  Αρχή, σώσαμε  πολλά  αρχοντικά  από  την  καταστροφή.  Συμφωνώ  να  ανεγερθεί  το  Αστυνομικό Μέγαρο. Να περιμένουμε την κρίση του ΚΑΣ και σαν εναλλακτική λύση μετά  και  από  την  διαβεβαίωση  του  μηχανικού  της  Υπηρεσίας  μας  κ.Ε.Γουμπιδένη,  να  προτείνουμε την εναλλακτική λύση του οικοπέδου της ΔΕΥΑΚ.
Καταθέτω προς ψήφιση την πρόταση μου η οποία είναι η ακόλουθη:
Να ανεγερθεί άμεσα το Αστυνομικό Μέγαρο σύμφωνα με τη μελέτη και να επισπευτεί η
διαδικασία έκδοσης απόφασης από το ΚΑΣ.
Ο Πρόεδρος αφού επανέλαβε την πρόταση του Δημάρχου την έθεσε σε ψηφοφορία. Την
πρόταση ψήφισαν ο παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι:
Χ.Παρχαρίδης, Ι.Θεοδοσόπουλος, Π.Κενανίδης, Τ. Πολυγιάννης, Ε.Γεωργοσοπούλου, Π.
Τόσκος,  Α.Τσαϊρίδης,  Αθ.Τζιώτζης,  Δ.Υφαντίδης,  Θ.Μυλωνάς,  Χ.Τσακλίδης,
Α.Στούμπας, Γ.Πετκανάς, Σ.Τοπτζίδου, Ι.Αλβανού, Η.Ιωαννίδης, Γ.Σέτκος, Κ .Μπάσιος,
Δ.Καπρής,  Δ.Σιάββας,  Κ.Κυζάκης,  Π.Τσίκος,  Ν. Καραπατσακίδης,  Κ.  Κοντόπουλος,
Θ.Ζήσης, Ν. Καραμανίδης, Β.Καραϊσκος, Παν. Παπαϊωαννίδης, Λ. Ζέγας.
Πριν την ολοκλήρωση  της, η ψηφοφορία διεκόπη και  ο κ. Λιάντσης, κατέθεσε την παρακάτω έγγραφη  πρόταση του, η οποία ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία.:
Προτείνουμε να γίνει η ανέγερση του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο χώρο
που προβλέπει η μελέτη. Κατασκευή κτιρίου.
Την πρόταση του κ. Λιάντση, ψήφισαν οι παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης
του και στη συνέχεια αποχώρησαν από τη συνεδρίαση:
Κ.  Λιάντσης,  Η.Αποστολίδης,  Θ.  Κοσμάς – Νικολάου,    Α.  Τέρψης,  Λ.  Εγγλέζος, Ε.
Παπαγιάννη, Γ.Καραμήτρος, Σ.Φουλιράς
Ο Πρόεδρος επαναλαμβάνοντας τη διακοπείσα ψηφοφορία, έθεσε εκ νέου σε ψηφοφορία την πρόταση  του Δημάρχου η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρόντων
Δημοτικών Σύμβούλων.


0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις