Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

10 Μαρτίου 2016
Η ΕΚΤμειώνει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05% και αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ.


Σε μειωση των βασικών επιτοκίων σε νέα ιστορικά χαμηλά αλλά και σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχωρώντας σε κινήσεις που υπερβαίνουν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05%.
Η κεντρική τράπεζα προχώρησε επίσης σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4% στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει τις καταθέσεις των τραπεζών ώστε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Παράλληλα, προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%.
Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ ενώ διευρύνει και τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά.
Πιο συγκεκριμένα, επιλέξιμα για αγορά θα είναι και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, πλην τραπεζών, ενώ ξεκινά νέες σειρές TLTROs τον Ιούνιο του 2016.
Μετά την ανακοίνωση, το ευρώ σημείωσε πτώση 1% του ευρώ στα 1,0865 δολάρια, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενίσχυσαν την άνοδό τους, με τον DAX να σημειώνει κέρδη 2% και τον Stoxx Europe 600 στο +1,8%

Ντράγκι: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως για να αποδώσουν τα νομισματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλες μορφές πολιτικής όπως η δημοσιονομική. 
«Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» είπε χαρακτηριστικά.
«Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως «πρέπει να εμμείνουμε στην προσέγγιση του στόχου για πληθωρισμό 2% , δίχως αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.
Αναφερόμενος στα νέα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ, ανέφερε πως «το νέο πακέτο εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα των διαφορετικών εργαλείων, με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών».
Τέλος ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, κάνοντας λόγο για εύθραυστη ανάπτυξη και γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές της ζώνης του ευρώ. 
«Στόχος της ΕΚΤ είναι να καταστήσουμε την οικονομία μας ανθεκτική απέναντι σ΄ αυτές τις προκλήσεις» κατέληξε ο Μ. Ντράγκι.
thetoc.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις