Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

24 Μαρτίου 2016
  Δύο από τις πιο βασικές συνιστώσες, για την εύρρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας, δηλ. τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δεοντολογία των μέσων ενημέρωσης, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν εκτός ημερήσιας διάταξης, την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς.


  Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δ.Σ.  Γιώργος Παπαδόπουλος, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα διαφθοράς σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, έκανε έναν σύντομο πρόλογο τονίζοντας ότι:
“Σίγουρα περνάμε μια πολύπλευρη κρίση σαν κοινωνία. Για μένα την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι κακοί πολιτικοί και οι κακοί δημοσιογράφοι. Ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για δημοσιογράφους της “Ακρόπολης” τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Και απ΄ ό,τι λένε έγκυροι αναλυτές, αυτά τα φαινόμενα έχουν εξαπλωθεί σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη του σύγχρονου κόσμου.

  Τέτοιοι δημοσιογράφοι που δυστυχώς στοχοποιούν ένα δημόσιο πρόσωπο για ίδιον όφελος, υπάρχουν παντού. Και έχουν το δόγμα ότι “είδηση δεν είναι η αλήθεια αλλά αυτό που παρουσιάζουν σαν είδηση”, χωρίς να ενδιαφέρονται για το κακό που μπορούν να προκαλέσουν στην δημόσια ζωή του τόπου”!

  Στην συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε στους δημοσιογράφους τις θέσεις που πρέπει να καταλαμβάνουν κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να εξαλειφθεί η εικόνα που... παραδοσιακά παρουσιάζει αυτό, με το σμήνος των φωτορεπόρτερς να περιφέρει τα μικρόφωνα και τις κάμερες από ομιλούντα σε ομιλούντα δημοτικό σύμβουλο, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστιά!

  Από την πλευρά του  ο σύμβουλος της μειοψηφίας Σάκης Καρανικολόπουλος, ανέδειξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με προβολή σχετικού βίντεο και με αφορμή κάποιες ακραίες τοποθετήσεις που ακούστηκαν στο παρελθόν για τα αλλόθρησκα μνημεία της πόλης.
Ανφερόμενος στο θέμα ο Σ. Καρανικολόπουλος ανέλυσε τις “δέκα εντολές” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι τα δικαιώματα του ενός σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου.

- Πρέπει πάντα τόνισε, αν θέλουμε να κρατήσουμε κάποιες αξίες ζωντανές, να υπερσπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και η βασική αρχή τού συντάγματος σε κάθε ευνομμούμενη χώρα.
Ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα φύλλου, ηλικίας και φυλής, πρέπει να έχει πρόσβαση στην υγεία, την δημόσια παιδεία καισ τη κοινωνική ασφάλεια.
Είναι κοινωνικά αγαθά τα οποία δικαιούμαστε όλοι.

  Αναφερόμενος στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην σύγχρονη κοινωνία, ο Σ. Καρανικολόπουλος είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, αγνοεί την ύπαρξη της δεοντολογίας που διέπει το λειτούργημά τους.
-Όταν κάποιος γράφει δημόσια και αγνοεί την πραγματικότητα, δεν είναι δημοσιογράφος.
Ο κώδικας δεοντολογίας των δημοσιογράφων αναφέρει ότι πρέπει:
-Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης και του σχολίου, την αναγκαία αντιστοιχεία τίτλων και κειμένου και την ακριβή  χρησιμοποίηση φωτογραφιών, που απεικονίζουν το περιγραφόμενο γεγονός.

- Να μεταδίδει την είδηση και την πληροφορία ανεπηρέαστα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές πεποιθήσεις του.

- Και να αντιετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, φύλλου, θρησκείας και εθνικότητας.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις