Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

4 Μαρτίου 2016
 Επιστολή στην Καστοριανή Εστία

Κύριε Διευθυντά

Στην μέχρι σήμερα διαδρομή της ζωής μου που ξεπερνά τον μισό αιώνα και το 85% της είναι επαγγελματική, δυστυχώς έχω ακούσει εξαγγελίες πολιτικών είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην εφαρμόζονται ούτε κατ’ ελάχιστο, να παραμένουν γράμμα κενό.
Τα πρόσωπα τα οποία υπόσχονταν,

μεταμορφώνονται κυριολεκτικά σε υπερασπιστές της ανομίας και όχι της νομιμότητας και ισονομίας, την οποία υποθετικά πρέσβευαν. Οι ημέτεροι κάθε λογής, οι κομματικοί στρατοί και οι κάθε λογής βολεψάκηδες παίρνουν θέση και έχουν λόγο στην νομή της εξουσίας. Απορίας άξιον - για πολλούς!!!! ; Έργο που το έχουμε ξαναδεί - για όσους από εμάς γνωρίζουν τo ιδιαίτερο ελληνικό φαινόμενο!!!! Ίσως μη τήρηση ανεφάρμοστων υποσχέσεων; Μάλλον. Καταστρατήγηση του συντάγματος στον όρο : ισονομία -  ισοπολιτεία των πολιτών; Σίγουρα. Μα ακόμα σιγουρότερα «ΔΙΑΠΛΟΚΗ» με όλους τους όρους και τις εκφάνσεις που την εκφράζουν και όχι κατ’ ανάγκην οικονομική.
Υπάρχουν τρωκτικά, που ροκανίζουν διαχρονικά το δημόσιο πλούτο. Είναι δεδομένο. Όμως, το εξαρτημένο από αυτά πολιτικό σύστημα, τα συντηρεί και τα πριμοδοτεί για ίδιο όφελος, είτε γιατί είναι πελάτες ψηφοφόροι, είτε γιατί είναι πελάτες υπόγειας οικονομικής συνδιαλλαγής, είτε γιατί είναι πελάτες στην  ιδιωτική επιχείρηση του πολιτικού. Εν τέλει προτιμούνται και πριμοδοτούνται, γιατί καλύπτουν το όρο «πελάτες». Εξαίρεση σ’ αυτήν την μορφή πελατείας υπάρχει : Είναι η γνωστή συντεχνιακή λογική, όπου ο πολιτικός άρχων πριμοδοτεί με κάθε τρόπο την συντεχνία, στην οποία ανήκει, λειτουργώντας ως εκπρόσωπός της και όχι ως εκπρόσωπος του λαού, ως οφείλει. Και πάλι όμως για πελατεία ουσιαστικά μιλάμε. Οι μικρότερες ανίσχυρες συντεχνίες δίχως εκπροσώπηση συνθλίβονται αντιδημοκρατικά κάτω από το βάρος του ισχυρού. Πολλές φιλότιμες προσπάθειες για την αποκατάσταση των αδικιών τον εκσυγχρονισμό και των εκδημοκρατισμό αρκετών θεμάτων ισονομίας από μεγάλου πολιτικού βεληνεκούς άνδρες αποκρούστηκαν και ακυρώθηκαν από τις ισχυρές συντεχνίες, που λειτουργούν διαχρονικά ως «κράτος εν κράτη». Οι υπαναχωρήσεις από τα υποσχόμενα για δίκαιη κατανομή του δημόσιου πλούτου των πολιτικών είναι συνήθης πρακτική. 
Προεκλογικά όλοι υπόσχονται ισονομία με την ίδια έμφαση, όλοι μοιράζουν την πίτα. Μετεκλογικά δυστυχώς η πίτα χάνετε, χορταίνουν επιλεκτικά μόνο οι ημέτεροι.
Ο συνήθης τρόπος ανταμοιβής των ημετέρων κάθε λογής είναι το ελεεινό φαινόμενο των απ’ ευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών του δημοσίου.
Με καταστρατήγηση της φιλοσοφίας του χαρακτήρα της απ’ ευθείας ανάθεσης που αφορά παρεμβάσεις ΘΕΟΜΕΙΝΙΩΝ άμεσης επίλυσης προβλημάτων εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου, όπως αποκατάσταση υδροδότησης – ρευματοδότησης – αποχετεύσεις – κατολισθήσεις – οδικής σύνδεσης κ.λ.π. δίχως κανένα αξιοκρατικό κριτήριο με μοναδικό το «ημέτερος», Τα ίδια πρόσωπα λυμαίνονται τον συνεχώς μειούμενο δημόσιο πλούτο, στον οποίο όμως συμμετέχουμε όλοι ανεξαιρέτως. Κανείς μα κανείς εκτός ενός δε θέλησε ποτέ πραγματικά, να σταματήσει αυτό το ελεεινό φαινόμενο. Λείπει η πολιτική βούληση; Είναι πολιτική ατολμία; Μάλλον όχι. Είναι το συνολικό πελατειακό σύστημα, που δεν το επιτρέπει. Πως θα ανταμειφθούν διαφορετικά οι δικοί μας, πως θα τους κρατήσουμε για μετά;

Ιεραρχικά : Βασικός πολέμιος των απ’ αναθέσεων από τη θέση του προέδρου του Τ.Ε.Ε. ο σημερινός υπουργός δημοσίων έργων και καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Σπίρτζης. Σήμερα εκφράζει άλλη θέση. Θεωρεί τις απ’ ευθείας αναθέσεις συμβατές με την υφιστάμενη νομοθεσία!!!! Τι άλλαξε;
Όλες οι εργοληπτικές ενώσεις διαχρονικά καταδικάζουν την πρακτική. Επίσης, όλες οι ελεγκτικές αρχές που είναι αρμόδιες, καταδικάζουν το φαινόμενο. Η κοινωνία σύσσωμη το καταδικάζει. Παρόλο αυτά οι απ’ ευθείας αναθέσεις όχι μόνο υπάρχουν, αλλά ίσως να αυξάνονται κιόλας.
Επίσης, η πελατεία αυξάνεται λόγο της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για δουλειά. Ο αρμόδιος Υπουργός προσπαθώντας να μειώσει τους δικαιούχους, δεν νομοθετεί για την κατάργηση των απ’ ευθείας αναθέσεων, αλλά λειτουργώντας ως εκπρόσωπος συντεχνίας, καταργεί τον ασθενέστερο κλάδο : τον κλάδο των Εμπειροτεχνών Εργολάβων, θεωρώντας πως αυτός είναι η αιτία του κακού, λειτουργώντας με τον νόμο του ισχυρού, αγνοώντας ότι και ο άλλος κλάδος από ανθρώπους αποτελείτε και όχι από νούμερα.
Φωτεινή εξαίρεση για μικρό δυστυχώς χρονικό διάστημα υπήρξε το δίδυμο Υπουργός υποδομών Μάκης Βορίδης – Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, που με νόμο κατήργησε την μέθοδο των απ’ ευθείας αναθέσεων, γεμίζοντας με ικανοποίηση όλους εμάς που επί χρόνια το επιδιώκουμε. Ένα μόνον μήνα κράτησε ο νόμος και η χαρά. Νύχτα σε ανύποπτο χρόνο σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και σε πλήρη άγνοια του Γιάννη Μαγκριώτη, κατά δική του δήλωση ο πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος ΚΕΔΚΕ Υφυπουργός εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος φέρνει τροπολογία, που επαναφέρει τις απ’ ευθείας αναθέσεις, με αιτιολογία όπως μου είπε ( οι δήμοι έχουν φρακάρει και δεν μπορούν να λειτουργήσουν). [Λες και δεν υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος γι’ αυτό]. Και ότι αυτό του μετέφεραν 30 και πλέον δήμαρχοι, που είχαν κάνει κατάληψη στο γραφείο του, απαιτώντας την επαναφορά!!!! Ποιος άλλος θα το έκανε; Που γνώριζε από πρώτο χέρι, τι διακυβευόταν από την έλλειψη εργαλείου εξυπηρέτησης ημετέρων για τους εν ενεργεία συναδέλφους του…. Έκτοτε το πάρτι συνεχίζετε αδιάλειπτα.
Σε τοπικό τέλος επίπεδο ούτε ο ακέραιος καλός φίλος πρώην Βουλευτής και νυν δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής ξέφυγε απ’ αυτό . Παραδόθηκε αμαχητί, στα θέλω των ημετέρων και των αντιδημάρχων του. Το λογότυπο «Έν-Τιμή Πρόταση» του συνδυασμού του, δυστυχώς δεν υπάρχει. Έμεινε μόνο η πρόταση. Το Εν-Τιμή το έχουν ξεχάσει πλέον όλοι. Εμείς οι  εκπρόσωποι των εργοληπτικών οργανώσεων που εκ πεποιθήσεως και θέσεως αντιδρούμε, είμαστε στοχοποιημένοι και αποκλεισμένοι από το μοίρασμα της πίτας. Από μία αριστερή κυβέρνηση θα περίμενε κανείς, αυτά τα ζητήματα διαφάνειας να ήταν σε πρώτη προτεραιότητα . Η ισονομία και αξιοκρατία θα έπρεπε λόγο ιδεολογίας να είναι σύμβολα, να είναι προμετωπίδα.
Αν και  κυβέρνηση στην πλειοψηφία της «μηχανικών», που γνωρίζουν το θέμα,  αυτό που την απασχολεί είναι η δική μας εξαφάνιση απ’ το κατασκευαστικό γίγνεσθαι δίχως κανέναν διάλογο και όχι η τάξη στα άλλα. Γιατί άραγε, αυτό τι υποκρύπτει; 
Σήμερα, στη δύση της επαγγελματικής μου πορείας έπαψα να ελπίζω, ότι θα σταματήσει αυτό το κατάπτυστο σύστημα των απ’ ευθείας αναθέσεων . Αυτό που μου μένει, είναι να παροτρύνω τις ελεγκτικές αρχές, να κάνουν ενδελεχή έλεγχο της νομιμότητας αυτών, αποθαρρύνοντας τη χρήση τους. Γενικά, όσο για μένα θα μάχομαι ως το τέλος.
Ας κατανοήσουμε μ’ αυτό, πως καταστρατηγείται το σκεπτικό του νομοθέτη, που θέλει την απ’ ευθείας ανάθεση σε έκτακτες ΜΟΝΟ περιπτώσεις και ας ανατρέξουμε σ’ έναν προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα ενός Ο.Τ.Α.. Τα ποσά και οι τίτλοι υποδηλώνουν την πρόθεση.
Και ερωτώ εγώ ως αφελής, πως προϋπολογίζεις το έκτακτο;!!!!
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

ΙΩΑΝΝΟΥ Α. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ Ε.Δ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ Ε.Δ.Ε. Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΩΝ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΤΗΛ. : 2467081880
ΦΑΞ : 2467500691
KINHTO : 6972281512

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις