Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

8 Απριλίου 2016
  Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα αντισταθμιστικά οφέλη του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και της παραχώρησης οικοπέδου για την κατασκευή του νέου αστυνομικού μεγάρου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας με τα δύο αυτά θέματα.


  Για το θέμα της παραχώρησης οικοπέδου σε χώρο του πρώην στρατοπέδου “Μαθιουδάκη” που κατείχε η ΔΕΥΑΚ, προηγήθηκε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, με την οποία αποδεσμεύθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και επέστρεψε στην δικαιοδοσία του Δήμου, απ΄ όπου είχε αρχικά παραχωρηθεί.

  Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για την παραχώρηση του οικοπέδου στο αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδιασμού για το συγκεκριμένο  οικοδομικό τετράγωνο και η απόφαση να δημοσιευθεί στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

  Αναπάντητα, ωστόσο, παραμένουν τα ερωτήματα, σχετικά με την καθυστέρηση τόσων ετών, στην κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου, επειδή στην μελέτη προβλέπονταν η κατεδάφιση του οθωμανικού στρατώνα, τον οποίο έκρινε πρόσφατα τελεσίδικα διατηρητέο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

  Οι τελευταίες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν κυρίως από τον Δήμο Καστοριάς, κατέδειξαν ότι με μια απλή τροποποίηση της μελέτης, θα μπορούσε και το αστυνομικό μέγαρο να είχε κατασκευαστεί σε παρακείμενο χώρο αλλά και το διατηρητέο να μην κατεδαφιστεί!

  Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν για τις περιοχές του Δήμου, οι οποίες πλήττονται κυρίως από την διέλευση του αγωγού.
Ο Δήμαρχος Καστοριάς στην εισήγησή του δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση αλλά ο Δήμος κατέθεσε τις προτάσεις του σε συνεργασία με τις 13 Τοπικές Κοινότητες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τον ΤΑΡ και αφορούν δράσεις  οι οποίες  σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

  Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μετά  την επικύρωση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα προωθηθούν στην Διαχειριστική Αρχή η οποία αναλαμβάνει την υλοποίησή τους.
Χαρακτηριστικό στοιχείο που αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ότι την διαχείριση των χρηματοδοτήσεων, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ΤΑΡ, ο οποίος, προφανώς λόγω εμπειρίας, δεν εμπιστεύεται το χρηματοκιβώτιό του, σε διαχειριστές αλλοτρίων...

  Στην συζήτηση που ακοκλούθησε, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, που ξεκινούσαν από το αρδευτικό δίκτυο της Λιθιάς και έφταναν μέχρι την... σήραγγα της Κλεισούρας, για την οποία, όπως ειπώθηκε, μπορεί να μπει στο τραπέζι της συνδιεκδίκησης, με τον όμορο δήμο της Πτολεμαϊδας!

  Το ενδιαφέρον των περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων, επικετρώθηκε όμως στην μελέτη βιωσιμότητας για την τηλεθέρμανση, η οποία εκτός από το φυσικό αέριο του ΤΑΡ μπορεί να προέλθει είτε από την ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα με παράλληλο αγωγό. Είτε και από την λίμνη ή την καύση βιομάζας, η οποία θα παράγεται από τους αγρότες της περιοχής.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις