Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

19 Μαΐου 2016
  Όσοι πιστεύουν ότι η διάσπαση  των συνδικαλιστικών οργάνων των καστοριανών γουνοποιών, είναι σημείο των καιρών και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον κλάδο, πλανώνται πλάνην οικτράν...
Διότι και σε περιόδους ευημερίας και μεγάλης ανάπτυξης, οι γουναράδες σπάνια εμφανίζονταν ενωμένοι στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους από την πολιτεία.

  Συνήθως ήταν διασπασμένοι σε δύο ή

περισσότερα σωματεία, τα οποία εκτός από την ασυνενοησία, τα χώριζε κι ένα αβυσσαλέο μίσος μεταξύ τους!
Ένας τέτοιος εμφύλιος, είχε ξεσπάσει το 1965 μεταξύ του Συνδέσμου γουνοποιών “Προφήτης Ηλίας και του Συλλόγου “Εισαγωγέων - Εξαγωγέων Γουνοποιών”, που κόντεψε να τινάξει στον αέρα την ανοδική πορεία της καστοριανής γουνοποιίας, η οποία λίγα χρόνια αργότερα, σφραγίστηκε με το οικονομικό θαύμα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

  Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο το ρήγμα στις σχέσεις των δύο σωματείων, που οι αρχές της πόλης σήκωσαν κυριολεκτικά τα “χέρια ψηλά” και δήλωσαν αδυναμία να παρέμβουν!
Τότε ανέλαβε πρωτοβουλία, σε ρόλο “κυανόκρανου”, ο πρόεδρος του συλλόγου Εισαγωγέων - Εξαγωγέων της Νέας Υόρκης Γεώργιος Ζίας, ο οποίος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην Βιβλιοθήκη του Δήμου, με στόχο την “ενοποίηση των δύο σωματείων των γουνεμπόρων της πόλεώς μας”.
Στην σύσκεψη, εκτός από τα διοικητικά συμβούλια των δύο σωματείων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καστοριάς Μιχαήλ Παπαμαντζάρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδροι  διαφόρων άλλων σωματειων της πόλης.
Στην ομιλία του ο Γεώργιος Ζίας, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του κλάδου και στην υποχρέωση όλων να διαφυλλαχθεί η ενότητά του “ως κόρη οφθαλμού”, εστίασε στο θέμα της διάσπασης, λέγοντας ότι: “Αυτό είναι το σπουδαιότερον όλων  και αποτελεί την βάσιν δια την επιτυχίαν των άλλων.

  Ο διχασμός που τελευταία εκδηλώθηκεν είναι ο υπ΄αριθμ 1 εχθρός εις την τάξιν μας και τας επαγγελματικάς μας επιδιώξεις.
Ανάγκη σοβαρή χωρίς αναβολήν και καθυστέρησιν να παραμερίσωμεν τις μικροδιαφορές μας και τις προσωπικές φιλοδοξίες και να ξαναγυρίσωμεν εις την ενιαίαν εκπροσώπισιν υπό την σημαίαν του ιστορικού μας Συνδέσμου ο Προφήτης Ηλίας”

  Τα λόγια αυτά του Γ. Ζία είναι τόσο επίκαιρα, μετά την 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας, που θα μπορούσαν ν΄ ακουστούν και σήμερα από τα χείλη π.χ. ενός προέδρου της Ομοσπονδίας Γούνας, ως υπερκείμενη αρχή του κλάδου.
Αλλά ο Γ. Ζίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα διεισδυτικός, εντοπίζοντας την ριζα του κακού - που αλλού; - στην πολιτική και τους πολιτικούς “οι οποίοι οπουδήποτε κι αν ανήκουν, δεν πρέπει να μας κατευθύνουν αλλά μόνον να μας εξυπηρετούν, ως έχουν υποχρέωσιν”!
Και κατέληξε: “Καθήκον όλων μας είναι να διατηρήσωμεν τον Σύνδεσμον αυστηρώς επαγγελματικόν και να τον εξασφαλίσωμεν την πλέον δραστήριαν, ικανήν και αχρωμάτιστον διοίκησιν”!

  Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Μιχαήλ Παπαμαντζάρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Ζία για τον ενδιαφέρον του και τον διαμεσολαβητικό του ρόλο, έκανε έκκληση προς τα δύο σωματεία, όπως για το καλό της πόλης και της περιφέρειας ενωθούν και από κοινού προσπαθήσουν να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την τάξη τους.

  Στο τέλος, αφού διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις από τους παρισταμένους, αποφασίστηκε να διαλυθεί ο Σύλλογος “Εισαγωγέων - Εξαγωγέων” το συντομώτερο και να προχωρήσουν σε εκλογές τον “Προφήτη Ηλία”, με κοινό ψηφοδέλτιο από πρόσωπα κοινής εμπιστοσύνης, τα οποία θα υποδείξουν οι δύο παρατάξεις και έτσι θα αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στον κλάδο των γουνοποιών.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις