Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Μαΐου 2016
 Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

Μια ακόμα προσέγγιση στο μεγάλο ζήτημα της εξυγίανσης των νερών της λίμνης, είχαμε προχθές από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ερευνητικού κέντρου “Δημόκριτος” τα οποία θα πρέπει να προσγείωσαν μάλλον απότομα ορισμένους αιθεροβάμονες “οραματιστές”, που με την πρώτη
(εποχιακή) διαύγεια των νερών, έσπευσαν να σχεδιάζουν επί χάρτου, αμουδερές ακρογιαλιές με... καθίσματα και ξαπλώστρες στην λίμνη!

Αν για κάποιους το πρόβλημα είναι τόσο απλό και εξαλείφεται με την “αυτοάμυνα” που παράγει η λίμνη, τότε γιατί επί τόσα χρόνια παρουσιάζει την ίδια δυσώδη εικόνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις αντίστοιχες αυξομειμώσεις στην ένταση, ανάλογα με τα καιρικά φιανόμενα;
Προφανώς το πρόβλημα είναι βαθύτερο και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε εποχές που τα χρηματοδοτικά μέσα  καθάριζαν ακόμα και τον θερμαϊκό, αρκεί να υπήρχε η λεγόμενη “πολιτική βούληση” από όλους εκείνους που χειραγωγούν επί χρόνια τις τύχες του Δήμου.

Αντίθετα τότε η λ ίμνη έγινε πεδίο πειραματισμών μαθητευόμενων μάγων και αντικείμενο εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με μαζική παραγωγή μελετών  επί παντός επιστητού που αφορούσαν τα “εντός, εκτός και επί τα αυτά” της λεκάνης απορροής της.

Και όταν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια των “μελετών” ανακαλύφθηκαν οι παρεμβάσεις περιμετρικά της λίμνης, με δεκάδες εκατομμύρια να δαπανώνται για την “διευθέτηση” των χειμάρρων που μεταφέρουν τις φερτές ύλες στην λίμνη!
Από τότε  που η δικαιοδοσία της λίμνης πέρασε στην Περιφέρεια, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος προς το παρόν υπάρχει στα... χαρτιά. Και λειτουργεί σαν “πανάκεια” κάθε φορά που προκύπτει θέμα με την λίμνη. Κάτι σαν μια αόρατη λέσχη ειδικών, που κανείς δεν γνωρίζει το αντικείμενό της!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι προτάσεις του αντιδημάρχου, για συνεχή παρακολούθηση των φαινομένων που προκαλούν το πρόβλημα στην λίμνη, θα πρέπει να θεωρούνται τουλάχιστον ρεαλιστικές, σε συνδυασμό όμως, και με κάποιες παρεμβάσαεις για την σταδιακή απομείωση του πλαγκτόν από την έκταση που υπάρχει σήμερα.

Άλλωστε έχουν παρέλθει οι εποχές που ο Δήμος μπορούσε να εντάξει στο πρόγραμμα της εξυγίανσης, διδακτορικές μελέτες ημετέρων και καλλιμάρμαρα κτήρια περιβαλλοντικών μελετών άνευ ουσιαστικού αντικειμένου!


0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις