Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

24 Ιουνίου 2016
  Του Δημήτρη Ιατρίδη

  Το θέμα με τα επιπλέοντα φυτά της λίμνης, που εκτοξεύθηκε από ορισμένες πλευρές ως απειλή, για αποχώρηση από τις προπονήσεις των εθνικών κωπηλατικών ομάδων Ελλάδας και Ρωσίας, αν δεν
αντιμετωπισθεί έγκαιρα, ανέδειξε την ανεπάρκεια των αρμοδίων φορέων να διαχειριστούν τέτοιου είδους ζητήματα, από τότε που το κέντρο ληψης των αποφάσεων μετατέθηκε στην Κοζάνη...

  Διότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλου να καλύψει τους πολιτικούς προϊσταμένους του, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Δήμο της Καστοριάς (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι ο τελευταίος είναι απαλλαγμένος ευθυνών) υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων που τον διαψεύδει με τον πιο οικτρό τρόπο.

- Στις 20 Απριλίου του 2015, στο πρώτο “αποκεντρωμένο” Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Καστοριά, σύσσωμα η αντιπολίτευση κατακεραύνωνε την περιφερειακή διοίκηση του Θ. Καρυπίδη διότι με υπαιτιότητά της κινδύνευαν  να απενταχθούν δύο έργα ζωτικής σημασίας για την λίμνη της Καστοριάς, που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2013.
Το ένα ήταν η προμήθεια ενός πολυμηχανήματος για την διαχείριση των οικοτόπων (καλαμώνες) της λίμνης με προϋπολογισμό  350.000 ευρώ.
Και το άλλο η προμήθεια εξοπλισμού μέτρησης και τηλεμετάδοσης ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων των υδάτων της λίμνης, με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ.
Τελικά από τα δύο απεντάχθηκε το πιο σημαντικό, δηλ. το πολυμηχάνημα, το οποίο αν είχε αγορασθεί τότε, δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα με τα “χόρτα” της λίμνης.

Θα υπήρχε όμως πρόβλημα με την “κλινική” εικόνα της  λίμνης, διότι τα υδρόβια φυτά αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος και πολλά από αυτά προστατεύονται, ως απειλούμενα είδη, από τις διεθνείς συνθήκες (Ραμψάρ, Νατούρα κλπ)
Αλλά αυτά φαίνεται ότι αποτελούν “ψιλά γράμματα” για τους ιθύνοντες της Περιφέρειας, για τους οποίους προέχει μόνο η εικόνα της λίμνης ως υγρού στίβου για extreme αγωνίσματα με ποδήλατα υπό τους ήχους της μουσικής που προσφέρουν πολιτικό κέρδος και τηλεοπτική κάλυψη.
Αλλά και έτσι να είναι τα πράγματα, γιατί η Περιφέρεια δεν φρόντισε να επαναπροκηρύξει το πολυμηχάνημα, μετά την ματαίωση των δύο διαγωνισμών, τους οποίους χαρακτήρισε “φωτογραφικούς” και... προέβλεψε ότι θα προκαλέσουν ενστάσεις;

  Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, η Περιφέρεια επανέρχεται δυο μήνες μετά, βγάζοντας από την “κατάψυξη” τον περιβόητο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ορεστειάδας, ως την πανάκεια “δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν” προερχόμενη από οπουδήποτε σε βάρος της λίμνης...
Μάλιστα τότε ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης άδραξε της ευκαιρίας να ξιφουλκήσει εναντίον του “Αθηνοκεντρικού κράτους” (αργότερα ανακάλυψε και το “Κοζανίτικο κράτος”) διότι, όπως είπε, “δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για συγκρότηση του Φορέα, γι΄ αυτό θα προχωρήσουμε μόνοι μας”!

  Ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Αδαμόπουλος που εξέτασε το ζήτημα από ιατρικής απόψεως ως ειδικός δήλωσε: “Όλοι γνωρίζουμε ότι η λίμνη νοσεί και έχει παθογένειες. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ο Φορέας”.

Υπέρ των ηπίων παρεμβάσεων, τάχθηκε σ΄ εκείνη την σύσκεψη ο δήμαρχος Καστοριάς Α. Αγγελής ο οποίος υπογράμμισε: “Πρέπει να προσεγγίσουμε την λίμνη σαν ένα ζωντανό οργανισμό και να την αφήσουμε να λειτουργήσει όπως πρέπει,χωρίς έντονες παρεμβάσεις”.

Δεν ξέρουμε ποιον από τους τρεις θα δικαιώσει η ιστορία.
Ξέρουμε όμως ποιος, με την πρώτη αναποδιά, έγινε ευθυνόφοβος και άρχισε να στρουθοκαμηλιζει...

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις