Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

6 Ιουνίου 2016
  Με μια συνέντευξη - ποταμό, όπου συμπλέκονται και διαπλέκονται... υπέργειοι και υπόγειοι αγωγοί λυμάτων, με “πλακοσκεπείς παντορροϊκούς” παρόμοιους, από την εποχή της τουρκοκρατίας, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου, επιχειρεί να ανακαλύψει τον μίτο της Αριάδνης στις δαιδαλώδεις διαδρομές του αποχετευτικού δικτύου της πόλης του. Και να
αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της “Καστοριανής Εστίας”, για την αέναη ρύπανση του Αλιάκμονα από τα αστικά λύματά της!

  Σύμφωνα με τις περιγραφές του Δημάρχου, στην πόλη του Άργους Ορεστικού υπάρχουν τριών λογιών δίκτυα, στα οποία συμπλέκονται αρμονικά και επιβιώνουν από την εποχή της τουρκοκρατίας, οι αγωγοί των ομβρίων με τους αγωγούς των λυμάτων!
Ο πρώτος αγωγός που τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, είναι ο πλακοσκεπής παντορροϊκός δηλ. αυτός που δέχεται πάσης φύσεως υλικά σε υγρή και στερεά μορφή!
Υπολείμματα αυτού του αγωγού συναντούμε σε αρκετά τμήματα του δικτύου, τα οποία εμπλέκονται με σχάρες ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα οι υδρορροές των σπιτιών να καταλήγουν στον αγωγό των λυμάτων.
Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, όπου η μέση παροχή λυμάτων εκτοξεύεται  από τα 90 cm3/ώρα στα 1000 cm3/ώρα προκαλώντας τις γνωστές πλημμύρες στα χαμηλά επίπεδα της πόλης.
Και όπως παραδέχεται ο Δήμαρχος “αυτά δεν αντιμετωπίζονται ως δια μεγείας” αλλά ούτε με “στρουθοκαμηλισμούς” θα προσθέταμε εμείς...

  Γι΄ αυτό έχει μπει σε εφαρμογή η διαδικασία, που αποδεσμεύει σταδιακά τα απαρχαιωμένα αυτά δίκτυα, με εκτροπή τους στον καινούργιο αγωγό που είναι μόνο για όμβρια και καταλήγει στον Αλιάκμονα.
Πριν από τη μελέτη κατασκευής του νέου αποχετευτικού δικτύου, θεωρήθηκε δεδομένο ένα άλλο έργο που είχε ολοκληρωθεί το 1996 και αφορούσε ένα κεντρικό αντλιοστάσιο και δύο παράλληλους καταθληπτικούς αγωγούς, που θα οδηγούσαν τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό της Καστοριάς. Το έργο αυτό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο είχε εκατό τοις εκατό αστοχία και σήμερα δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, γιατί βρίσκεται σε βάθος 4,5 μέτρων!
Γι΄ αυτό και δηλώνει με αποστροφή: “Ας κάνουν καλά αυτοί που το παρέλαβαν το 1996! Δεν θα απολογηθώ για εκείνους. Δυστυχώς έχω επωμισθεί προβλήματα παρελθόντων ετών, χωρίς να επιρρίψω ευθύνες σε κανέναν”.

Σήμερα ο Δήμαρχος προσλβέπει στην κατασκευή αυτόνομου βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή των “Σφαγείων”, που θα τον απαλλάξει από το άγος της επιβάρύνσης του Αλιάκμονα από τα λύματα του Άργους. Γιατί και το τελευταίο αποχετευτικό δίκτυο, που στοίχισε 5,5 εκατ. ευρώ και παραδόθηκε από τον ανάδοχο το 2009, “Είναι απαξιωμένο εκατό τοις εκατό και μη λειτουργικό από λάθος σχεδιασμό”, σύμφωνα πάντα με τον Π. Κεπαπτσόγλου!

Με την πρόταση του βιλογικού καθαρισμού, ο Δήμαρχος ελπίζει, το έργο να αξιοποιηθεί πλήρως ως “έργο βαρύτητας”  που θα μεταφέρει τα λύματα των εργατικών κατοικιών και της εκτός σχεδίου πόλεως περιοχής, στον κεντρικό αγωγό, με κατεύθυνση τον νέο βιολογικό καθαρισμό του Άργους Ορεστικού.

Μόνο που στην μελέτη του έργου, προβλέπεται η σύνδεση με τον βιολογικό αγωγό της Καστοριάς και οποιαδήποτε παρεκτροπή, μπορεί να επιφέρει πρόστιμα και να ακυρώσει την χρηματοδότησή του  από την Ευρωπαϊκή Ένωση που καραδοκεί για τέτοιους είδους αποφάσεις!

Και μέχρι τότε, ο Δήμος θα περιμένει την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τον νέο βιολογικό καθαρισμό και τα λύματα θα καταλήγουν στον Αλιάκμονα σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι όλα έχουν την λύση τους, όταν υπάρχει πολιτική βούληση...

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις