Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

1 Ιουλίου 2016
ΣΤΙΣ 820.000 € ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΔΕΡΑΣΕΝ!!!

  Στις 820.000 ευρώ -με τις  345.000€,  να αφορούν το δημόσιο - όπως δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος σκαρφάλωσε το συνολικό χρέος προς την ΔΟΥ και τις τράπεζες, της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Νεστορίου ΔΕΡΑΣΕΝ, που υφίσταται μόνο στα... χαρτιά από το 1995 χωρίς να λειτουργήσει ούτε μια μέρα!

  Το “λεόντειο” αυτό χρέος, που μεταφέρεται από όλες τις διοικήσεις του Δήμου στους επόμενους, διογκώθηκε από την άρνηση της Περιφέρειας να αναλάβει την ευθύνη της διαγραφής του χρέους μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Τόσο ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Δακής όσο και ο νυν Θεόδωρος Καρυπίδης, αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακαλέσουν την απόφαση του πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανδρέα Λεούδη, σύμφωνα με την οποία καταλογίσθηκε η επιστροφή της κρατικής επιχορήγησης προς την ΔΕΡΑΣΕΝ με όλες τις προσαυξήσεις!
  Τα τελευταία χρόνια έχόυν ακουστεί τόσα πολλά, που άνετα καλύπτουν ένα εγχειρίδιο “κρατικοδίαιτης οικονομίας” σοβιετικού τύπου, για πρωτοετείς φοιτητές οικονομικού πανεπιστημίου!
Διότι εκτός από το “χαράτσι” των 345.000 ευρώ, που επέβαλε η Εφορία για παράβαση του νόμου περί επιδοτήσεων, υπάρχει και μία οφειλή της τάξης των 70.000 € προς την ALPHA BANK, για τραπεζικό δάνειο!
Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η ΔΕΡΑΣΕΝ δημιουργήθηκε το 1995  με έδρα το Νεστόριο και μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 481.526 ευρώ. Ως μέτοχοι συμμετείχαν ο Δήμος Νεστορίου με ποσοστό 54% και η Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ με ποσοστό 46%. Η Ηλεκτρομηχανική κάλυψε την συμμετοχή της με μετρητά, ενώ ο Δήμος Νεστορίου, εισέφερε ένα διώροφο κτήριο εμβαδού 572 τ.μ. μαζί μ΄ ένα οικόπεδο εμβαδού 400 τ.μ.
  Η ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 1892/1990 με ποσοστό επιχορήγησης 40% επί του συνολικού επενδυ-τικού σχεδίου 437.270 ευρώ, που ισοδυναμούσε με 174.908 ευρώ.
Επιπλέον το 1998 η ανε-νεργή επιχείρηση έλαβε από την Εμπορική Τράπεζα δάνειο 73.367 ευρώ, με επιτόκιο 20,70% για “την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και την εκπαίδευση του προσωπικού”!
  Παρ΄ όλα αυτά η επιχείρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα... χαρτιά, μέχρι που το 2008 ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ανδρέας Λεούδης ανακάλεσε την δοθείσα επιχορήγηση, συνέταξε χρηματικό κατάλογο επιστροφής του ποσού με όλες τις προσαυξήσεις από το 1998 και βεβαίωσε το συνολικό ποσό της οφει-λής στην ΔΟΥ  Νεστορίου, που σήμερα ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ!
Ένας λόγος που δεν διευθετήθηκε μέχρι στιγμής το χρέος της ΔΕΡΑΣΕΝ είναι ότι ο μετέπειτα περιφερειάρχης Γιώργος Δακής αρνήθηκε να υπογράψει την ανάκληση της απόφασης του προκατόχου του Ανδρέα Λεούδη, με την οποία είχε επιβληθεί το συγκεκρμένο πρόστιμο.
  Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από “χειμερία νάρκη” αρκετών ετών, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, σχετικά με την δυνατότητα επανεργοποίησης της ΔΕΡΑΣΕΝ, μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση της μητρικής εταιρείας Ηλεκτρομηχανική Κύμης, στην οποία ανήκει.
Όμως ο τότε Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος δεν φάνηκε καθόλου αισιόδοξος, σε μια τέτοια προοπτική και δήλωσε: “Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν στο παρελθόν από τις προη- γούμενες διοικήσεις του Δήμου έπεσαν στο κενό. Ποτέ το υπουργείο Άμυνας δεν εδέησε να δώσει, ούτε μια παραγγελία στην ΔΕΡΑΣΕΝ, για να ξεκινήσει την λειτουργία της. Όλα αυτά τα χρόνια, οι στρατιωτικές στολές ανατίθονταν σε ιδιωτικές εταιρείες, ύστερα από διαγωνισμό βέβαια, τις οποίες κατήγγειλα ότι έραβαν στο εξωτερικό, για χαμηλό κόστος”!
Η τελευταία απόπειρα να λειτουργήσει η εταιρεία, έγινε από τον κ. Γκοσλιόπουλο το 2004, όταν μετά από προσωπικές προσπάθειες, κατάφερε να αποσπάσει με διακομματική απόφαση, μια παραγγελία 30.000 στρα- τιωτικών στολών, την οποία θα εκτελούσαν από κοινού οι δύο ομοειδείς επιχειρήσεις δηλ. του Νεστορίου και του Έβρου.
Δυστυχώς όμως η παραγγελία έμεινε στα... “χαρτιά”, διότι την επόμενη χρονιά άλλαξε η κυβέρνηση και ο επόμενος υπουργός Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν δέχθηκε την απόφαση και ακύρωσε την παραγγελία!
Το 2005 έγινε έλεγχος στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, που βρέθηκαν σε “άριστη κατάσταση και σε πλήρη ετοιμότητα”. Παράλληλα όμως η μητρική εταιρεία Ηλεκτρομηχανική Κύμης, εκπόνησε μια οικονομοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε “ασύμφορη” η περεταίρω λειτουργία της ΔΕΡΑΣΕΝ και έκτοτε διεκόπη κάθε επικοινωνία μαζί της...

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις