Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

14 Ιουλίου 2016
Του Δημήτρη Ιατρίδη

O μεγαλύτερος κίνδυνος για το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της ΓΕΟΚ, κατά την άποψή τους, δεν προέρχεται από ένα πιθανό Grexit, που μπορεί να τους στερήσει την ελεύθερη διακίνηση των προίόντων τους στην μεγάλη αγορά της Ευρώπης.

  Ούτε βέβαια από το σίγουρο Brexit, που μπορεί να τους μειώσει δραματικά τον τζίρο των

εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο από την αλλαγή της ισοτιμίας της αγγλικής στερλίνας με το ελληνικό ευρώ!

Ο κίνδυνος γι΄ αυτούς, προέρχεται από την άρνηση των τοπικών φορέων να εφαρμόσουν στην πράξη το Bird - exit (για την ακρίβεια - ξουτ) όπως ζητούν επίμονα τα τελευταία χρόνια οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής.
Διότι σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της ΓΕΟΚ προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, επισημαίνεται ο κίνδυνος να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά η παραγωγή των οπωρικών, από τις επιδρομές των πουλιών (Birdς) στις καλλιέργειές τους!

 Δεν γνωρίζουμε αν ο δραματικός τόνος, με τον οποίο επενδύουν την αναφορά τους οι παραγωγοί της ΓΕΟΚ, προέρχεται από τα πουλιά ή τον δανείστηκαν από την ομώνυμη ταινία του Χίτσκοκ, για να συγκινήσουν τους αποδέκτες της!
Το σίγουρο είναι ότι οι ιθύνοντες της ΓΕΟΚ, περιορίζονται σε κάποιες επισημάνσεις του τύπου: “δυστυχώς όχι για πρώτη φορά ζητάμε... να μεριμνήσετε ουσιαστικά...”κλπ.
Αλλά αποφεύγουν συστηματικά να προτείνουν λύσεις, αφήνοντας την ανάληψη της ευθύνης στις δημόσιες υπηρεσίες, για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, αρκεί να εξοστρακίσουν τα πουλιά από τα κτήματά τους.
Γιατι αν έμπαιναν σ΄ αυτή, την λογική, θα έπρεπε να μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω, όταν αυτά τα πουλιά είχαν... επικηρυχθεί από το δασαρχείο και οι περισσότεροι αγρότες είχαν γίνει “κυνηγοί” κεφαλών ή.. ποδιών, βγάζοντας μεροκάματο από την συστηματική εξόντωσή τους!

  Τελικά η γεύση που αφήνει σε κάποιον τρίτο η ανάγνωση του εγγράφου, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει συνάδελφος σε τοπική εφημερίδα, είναι “γλυκόπικρη” σαν... ένα μήλο δαγκωμένο από κίσσα!
Κι όλα αυτά, επειδή οι άνθρωποι της ΓΕΟΚ αγνοούν ή δεν θέλουν να παραδεχθούν, την ευεργετική επίδραση των πουλιών στην παραγωγή τους, αφού αυτά αποδεδειγμένα θεωρούνται τα καλύτερα... εντομοκτόνα της φύσης, με απόλυτα βιολογικό τρόπο.
Αυτοί όμως επικεντρώνονται στις ελάχιστες “ζημιές” που ενδεχομένως να προκαλούν τα πουλιά, όταν καρπώνονται ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους σαν “αμοιβή” για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην εξολόθρευση των βλαβερών εντόμων.

  Βέβαια σε μια εποχή που τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων, συνθλίβονται από τους νόμους Κατρούγκαλου, είναι αδιανόητο για κάποιους τα πουλιά να παίρνουν αυτοβούλως τον “μισθό” τους και χωρίς την έγκριση του εργοδότη, υπακούοντας μόνο στους νόμους της φύσης.
Δεν σκέφτονται όμως τι θα συμβεί, αν κάποτε τα πουλιά αποφασίσουν να καταγγείλουν την... μαύρη εργασία τους και αναχωρήσουν για άλλα μέρη, με καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.
Ίσως τότε όλοι αναγνωρίσουμε την αξία τους... Αλλά θα είναι πλέον πολύ αργά, γιατί όση μεταμέλεια κι αν δείξουν οι αγρότες, η αξιοπρέπεια των πουλιών δεν τους επιτρέπει να γίνουν δύο φορές πρόσφυγες στον ίδιο τόπο!

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις