Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

3 Αυγούστου 2016
Από το ρεπορτάζ της Καστοριανής Εστίας στις 9 Αυγούστου του 2007


Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας έχουν λάβει φέτος οι καταστροφές, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο δασικό πλούτο της χώρας! Από τον τραγικό απολογισμό δεν εξαιρέθηκε ούτε ο νομός Καστοριάς
που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με αρκετές χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, τα οποία αποτέφρωσε η πύρινη λαίλαπα στην "καρδιά" του Γράμμου!
 
Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 50.000 στρέμματα καμένου δάσους, αλλά αργότερα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Δασική Υπηρεσία της Νομαρχίας, τα περιόρισαν στις 20.000 στρέμματα, εκ των οποίων μόνο στα 3.000 υπήρξε ολοσχερής καταστροφή και στα υπόλοιπα, που η φωτιά ήταν έρπουσα, κατέκαψε μόνο την λεγόμενη "χαμηλή βλάστηση".
 
Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το οικοσύστημα της περιοχής ούτε αφαιρεί ευθύνες από τους υπευθύνους, οι οποίοι αν εκτιμούσαν σωστά από την αρχή την ένταση της φωτιάς, θα είχε αποφευχθεί η εξάπλωση της σε τόσο μεγάλη έκταση. 
 
Η φωτιά στο Γράμμο εκδηλώθηκε αρχικά με ένα μέτωπο, προερχόμενο από την Αλβανία, το οποίο εισχώρησε σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων εντός του ελληνικού εδάφους και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Πεύκος. 
 
Στην συνέχεια εκδηλώθηκε άλλη μεγάλη πυρκαγιά στην παλιά Κοτύλη, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλά διάσπαρτα μέτωπα και απείλησε να περάσει προς την Κυψέλη, συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο νοτιότερα. 
 
Δύο ακόμη πυρκαγιές μικρότερης όμως εμβέλειας εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις φωτιές του Γράμμου, στην Ιεροπηγή και στο βουνό "Μάλι- Μάδι", οι οποίες όμως, με τη συνδρομή των κατοίκων, γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο και δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές. 
 
Όλες οι πυρκαγιές στον νομό εκδηλώθηκαν στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που σε ολόκληρη τη χώρα επικρατούσε "κόκκινος" συναγερμός από τις φωτιές και αυτό δυσχέραινε περισσότερο την αποστολή εναέριων μέσων κατάσβεσης στην περιοχή μας.
 
 Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των τοπικών παραγόντων προς το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για μεγαλύτερη συμμετοχή πυροσβεστικών αεροπλάνων στη μάχη με τις φλόγες, η παρουσία τους εδώ υπήρξε ελλιπής και αυτό γιατί ύστερα από μερικές ρίψεις, τα αεροπλάνα αναγκάζονταν να αποχωρήσουν είτε γιατί υπήρχε αλλού μεγαλύτερη ανάγκη είτε γιατί έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. 
 
Αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των πυρκαγιών στα δύσβατα σημεία του Γράμμου, που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, από τις συνεχείς εκρήξεις πολεμικού υλικού πού βρίσκεται διάσπαρτο εκεί από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.  
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις