Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

20 Αυγούστου 2016
Η εντατικοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και το «κυνήγι» κατά της φοροδιαφυγής σε δικηγόρους, μηχανικούς και λογιστές, θα είναι τα δύο βασικά όπλα που θα χρησιμοποιήσει η ΓΓΔΕ στην προσπάθεια σταθεροποιήσει την πορεία των εσόδων μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία από την διεύθυνση εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα, σε σχέση με πέρυσι, οι κατασχέσεις να έχουν αυξηθεί πάνω από 30%.

Από την αρχή το χρόνου έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 755.806 οφειλέτες που μεταφράζεται σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 60.732 κατασχέσεις, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται ακόμη 1.492.088 οφειλέτες.

Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους χρωστούν στην εφορία είναι κατά κάποιο τρόπο και μνημονιακή υποχρέωση, καθώς στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ που βασίζεται στην συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, περιλαμβάνεται η δέσμευση για την είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές, ενώ στο μέτωπο των νέων οφειλών έχουν δεσμευτεί για είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο.

Βάσει της ίδιας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καλύπτοντας το 52% των οφειλετών έως τον Σεπτέμβριο και το 55% έως το τέλος του χρόνου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Εκτός όμως από το κύμα των κατασχέσεων, η ΓΓΔΕ έχει εκπονήσει και ένα σχέδιο για την αύξηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, όπως οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι λογιστές.

Κατά τους ελέγχους στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων, ώστε να εντοπίζονται, χάρη στις νέες δυνατότητες που δίνει η πληροφορική, οι παραβάτες.

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι η Γραμματεία έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε κατηγορία ελεύθερου επαγγέλματος θα χρησιμοποιείται διαφορετική μέθοδος, επιλογής όσων θα ελεγχθούν, καθώς τα ελεγκτικά πρότυπα των προηγούμενων ετών αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις