Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

27 Αυγούστου 2016
Υστέρηση της τάξης του 2,2% ή 641 εκατ. ευρώ εμφάνισαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,712 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και στόχου για πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στα 196 εκατ. ευρώ οριοθετήθηκε τελικώς η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το «μαξιλάρι» που είχε σχηματιστεί μέχρι και τον Ιούνιο από τα 730 εκατ. ευρώ στα 533 εκατ. ευρώ.

Μπορεί τα φορολογικά έσοδα να παραμένουν πάνω από τον στόχο του ΥΠΟΚ για το 7μηνο, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και αυτό διότι στους πέντε μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να συγκεντρωθούν 20,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 4,1 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο.

Ο Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο δύσκολους μήνες -ίσως ο δυσκολότερος- κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν έσοδα αποκλειστικά από φόρους της τάξης των 5,098 δισ. ευρώ. Τελικώς εισπράχθηκαν, όπως προκύπτει από τα επίσημα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΥΠΟΚ, περίπου 4,902 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανοίξει «τρύπα» ύψους 192 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των φόρων που υστέρησαν είναι αυτός του εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ανείσπρακτα έμειναν περί τα 272 εκατ. ευρώ ή το 22% της πρώτης δόσης των εκκαθαριστικών. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα. Τον Ιούλιο έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του φόρου που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά και η οποία από μόνη της φταίει το 1,233 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η παρακράτηση φόρου που γίνεται απευθείας στους μισθούς και τις συντάξεις. Μια παρακράτηση μάλιστα η οποία ήταν αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή λόγω της ενεργοποίησης της νέας φορολογικής κλίμακας. Τελικώς, από το 1,44 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, εισπράχθηκε 1,168 δισ. ευρώ.

aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις