Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

4 Αυγούστου 2016

Συνταγματικά ανεκτή είναι, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η υποχρέωση καταγραφής του συνόλου των μετρητών που βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες, αλλά και στα…στρώματα στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Απαντώντας σε ερώτημα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για το εάν είναι συνταγματικά ανεκτή η διάταξη νόμου
(4389/2016) που έφερε τροποποιήσεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες των υπόχρεων, η Αρχή στην υπ΄ αριθμ. 6/2016 γνωμοδότησή υπογραμμίζει ότι τα πρόσθετα οικονομικά στοιχεία εκτός τραπεζών που ζητούνται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, είναι συνταγματικά ανεκτό να συλλέγονται καθώς η διάταξη “εξυπηρετεί την διαφάνεια του πολιτικού και του δημόσιου βίου”.

Όσον αφορά την δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο, τα μέλη της Αρχής έκριναν ότι συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία προσωπικών δεδομένων που δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και επιπλέον εκθέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή των υπόχρεων.

Παράλληλα, η Αρχή αποφάνθηκε ότι η καταγραφή στις δηλώσεις του πόθεν έσχες των κινητών μεγάλης αξίας (πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα, κ.λπ.), εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ και των κινητών που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες, «συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων». Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, για τις δύο αυτές κατηγορίες κινητών υπάρχει ζήτημα αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας.

Η υποχρέωση καταγραφής των κινητών που βρίσκονται σε θυρίδες κ.λπ. είναι εφικτή μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει αποδεικτικό της αξίας τους (παραστατικό αγοράς, κ.λπ.) και εφόσον δεν πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο.

Αναφορικά με την ανάρτηση αυτών των δεδομένων στο διαδίκτυο, η Αρχή έκρινε ότι συνιστά περιορισμό και δε δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις