Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

16 Οκτωβρίου 2016
 Οι υπεύθυνοι του τοπικού "ιερατείου" της ΛΑΡΚΟ αφού πρώτα απέκρουσαν το αίτημα της Καστοριανής Εστίας για μια απ΄ευθείας συνέντευξη τύπου, στη συνέχεια απάντησαν μέσω τρίτων κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας και ηθικής τάξης που υπαγορεύει οι απαντήσεις να δίνονται στο ίδιο μέσο ενημέρωσης το οποίο ανέδειξε το επίμαχο θέμα.

Μικρό δείγμα και αυτό της "αποικιοκρατικής" αντίληψης με την οποία τα στελέχη της ΛΑΡΚΟ αντιμετωπίζουν τους πολίτες αυτού του τόπου.


Εμείς πάντως ως εφημερίδα αισθανόμαστε δικαιωμένοι που έστω και μ΄ αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να τους σύρουμε στον δημόσιο διάλογο και να απολογηθούν για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την τοπική κοινωνία

Και δεν  θα αποφύγουμε να απαντήσουμε απευθείας στο τοπικό διευθυντήριο της ΛΑΡΚΟ, για την εκούσια διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο μεταλλείο της Ιεροπηγής, με  συγκεκριμένα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό όπως κάναμε μέχρι τώρα

 Ούτε βέβαια  θα βάζαμε  ποτέ   μπροστά τους εργαζόμενους στην επιχείρησή μας, όπως θα έκαναν οι ορδές του Αττίλα, με τους αιχμαλώτους πολέμου!

Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως στην απάντησή της ΛΑΡΚΟ μέσω τρίτων, στα δημοσιεύματα της  "Καστοριανής Εστίας" , είναι ότι αποφεύγει επιμελώς να σχολιάσει το φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας για το μεταλλείο της Ιεροπηγής που αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία. Ίσως επειδή έχει αντιληφθεί ότι η μαρτυρία μιας φωτογραφίας αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Και το λεξιλόγιο της ΛΑΡΚΟ είναι πολύ φτωχό για να την αντικρούσει.

Όσο για την δήθεν "αποκατάσταση" του εδάφους, με 95.000 δενδροφυτεύσεις(!) που επικαλείται η ΛΑΡΚΟ, χωρίς να παρουσιάσει ούτε μία φωτογραφία, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στο φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας, για να διαχωρίσουμε το ψέμα από την αλήθεια.
Μόνο που θα χρειαστεί... μεγενθυτικός φακός, για να διακρίνουμε τις πόες που φύτεψε στα λίγα τετραγωνικά στο "νταμάρι" ή ΛΑΡΚΟ, με την ελπίδα ότι θα γίνουν θάμνοι τα επόμενα 50 χρόνια! (βλ. φωτο)

Η ΛΑΡΚΟ προς τιμήν της παραδέχεται ότι δεν απέδωσε ούτε σεντ με τη μορφή τοπικού πόρου, στις τοπικές κοινωνίες, στα 25 χρόνια λειτουργίας του λατομείου.
Διότι αυτό λέει αποτελεί υποχρέωση μόνο της ΔΕΗ για τα ορυχεία της και όχι της ίδιας που οχυρώνεται πίσω από τους ελλειμματικούς ισολογισμούς και τις διεθνείς τιμές του νικελίου, για να αποφύγει τα αυτονόητα.

Εκτός όμως από αυτά, υπήρξαν και εποχές κερδοφορίας- που επίσης η ΛΑΡΚΟ αποσιωπά- με αποκορύφωμα την περίοδο 2006 - 2007, όταν η τιμή του νικελίου σκαρφάλωσε στα ύψη, και τα κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 75 εκατομμύρια.
Ούτε τότε η ΛΑΡΚΟ έδωσε κάποιο αντισταθμιστικό τέλος στους κατοίκους.

Επίσης αποκρύπτει, για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει, ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εταιρεία, άρχισε όταν το "τιμόνι"  ανέλαβε, ο κ. Κωνσταντίνος Θανάσουλας ο οποίος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, άρχισε τις σπατάλες, αυξάνοντας τον αριθμό των γενικών διευθυντών από 17 σε 52 με μισθό 15.000 ευρώ και πολλά άλλα προνόμια!

Ταυτόχρονα αυξήθηκαν κατακόρυφα σε χιλιάδες, οι άμεσα και έμμεσα εξαρτώμενοι με την εταιρεία στους νομούς Καστοριάς Φθιώτιδας Κοζάνης Εύβοιας και Βοιωτίας αλλά ακόμα κι από τα Σκόπια με τα φορτηγά που μίσθωνε από εκεί.

Την" χαριστική βολή" στη ΛΑΡΚΟ εδωσαν οι προπωλήσεις της τιμής νικελίου για τα επόμενα χρόνια, σε "ανταγωνιστικές" τιμές με αποτέλεσμα η εταιρεία το 2008 να κλείσει με ζημιές της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

 Αλλά ο μεγάλος εφιάλτης της ΛΑΡΚΟ που κρύβει σαν επτασφράγιστο μυστικό είναι οι συνέπειες από τις εκρήξεις του λατομείου τόσο στα σπίτια των κατοίκων της Ιεροπηγής που παρουσιάζουν ρωγμές όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής από όπου υδρεύονται οι γύρω οικισμοί.

Επομένως ποιος φάσκει και αντιφάσκει, παρουσιάζοντας αλά καρτ τη μισή αλήθεια κατά πως τον βολεύει;

Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η παραπληροφόρηση της ΛΑΡΚΟ που προσπαθεί να χρεώσει στο δημοσιογράφο, βάζοντας τους εργαζόμενους να ψευδομαρτυρήσουν με λογιστικές αλχημείες, που ούτε οι ίδιοι αντιλαμβάνονται το περιεχόμενό τους;
Εκτός κι αν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και διευθυντικά στελέχη, με παχυλούς μισθούς, με κρατικά αυτοκίνητα, με ιδιαιτέρες συζύγους και τα λοιπά προνόμια μιας κατά τα άλλα πτωχευμένης κρατικής εταιρείας, που σύντομα θα βγει στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ στη τιμή ενός τόνου νικελίου, μετά από την πτώση του στα διεθνή χρηματιστήρια...3 σχόλια:

 1. Η εφημερίδα έπειτα απο την αυτοψία που έκανε για ποιο λόγο δεν ρώτησε για να επιβεβαιώσει απο τους κατοίκους του χωριού τυχόν ρωγμές, αν έχουν γίνει δενδροφυτευσεις;Και το πιο σημαντικό απο που ο οικισμός τροφοδοτείται με νερό....Η απάντηση είναι απλή είτε ο δημοσιογράφος και η εφημερίδα έχουν παντελή άγνοια για το θέμα είτε η εφημερίδα θέλει απλά να γράφει για να γράφει..

  Απο έναν Ιεροπηγιώτη (που δεν εργάζεται στη ΛΑΡΚΟ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ανωνυμία σας μας επιτρέπεινα αμφιβάλλουμε κατά πόσο είστε "Ιεροπηγιώτης" και κατά πόσο δεν έχετε σχέση εξαρτημένης εργασίας με την ΛΑΡΚΟ.
  Εμείς απαντάμε επώνυμα και με στοιχεία. Ενώ εσείς λέτε για να λέτε.
  Σε επόμενο δημοσίευμά μας θα δείτε και φωτογραφίες με ρωγμές σπιτιών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις