Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Ιανουαρίου 2017


Είναι αίτημα των πολιτών της Καστοριάς χρόνια τώρα η εγκατάσταση ενός συστήματος τηλεθέρμανσης. Έχει προταθεί η σύνδεση με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και αξιοποιήση του φυσικού αερίου
από τον ΤΑΡ. Στην πρώτη πρόταση όμως μάλλον το κόστος είναι απαγορευτικό και δεν είναι συμβατό με τις αρχές τις αειφορίας, αφού η μεταφερόμενη θερμική ενέργεια βασίζεται στον Λιγνίτη. Η δεύτερη περίπτωση είναι μια καλύτερη πρόταση, που όμως μετατίθεται για τεχνικούς λόγους στο απώτερο μέλλον και παραμένει μια εξάρτηση από τρίτες χώρες όσον αφορά την τιμή και την διατιθέμενη ποσότητα φυσικού αερίου, αν τελικά γίνει σύνδεση κάποτε με τον αγωγό.
Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. έχουν να προτείνουν μια εναλλακτική πρόταση όμως που πιστεύουμε ότι όχι απλά είναι βιώσιμη, αλλά ταιριάζει στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και θα αποτελέσει πρότυπο ίσως και παγκόσμια, καλής πρακτικής και διαχείρισης πόρων.

Πρόκειται για ένα συνδυαστικό σύστημα τηλεθέρμανσης που αξιοποιεί την γεωθερμία, την καύση βιομάζας και την “υδροθερμία”, την ανταλλαγή δηλαδή θερμοκρασίας των νερών της λίμνης με την θερμοκρασία των νερών ενός όγκου νερού της μονάδας.

Περιγραφή εγκατάστασης

Οι εγκαταστάσεις μπορούν να χωριστούν σε τρείς βασικούς τομείς:

Α) Σύστημα καύσης  βιομάζας (Κύρια πηγή θερμότητας)
Β) Σύστημα Γεωθερμίας (Συμπληρωματική πηγή θερμότητας)
Γ) Σύστημα Υδροθερμίας  (Συμπληρωματική πηγή θερμότητας)
Δ) Επιπλέον μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.Δείτε το σκίτσο σε υψηλή ανάλυση εδω.

 Α) Σύστημα καύσης  βιομάζας (Κύρια πηγή θερμότητας)

Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό που παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. [1]

Είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Η καύση της βιομάζας δημιουργεί διάφορα είδη βιοκαυσίμου τα οποία ανάγονται σε ισοδύναμο του φυσικού αερίου [2]

Ο τύπος βιοκαυσίμου που μας ενδιαφέρει για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ο αέριος τύπος τον οποίο εδώ θα ονομάσουμε “ξυλαέριο” (Woodgass). Ο συγκεκριμένος τύπος αερίου που θα επιλεχθεί είναι αποτέλεσμα μελέτης που θα πρέπει να γίνει όσον αφορά την θερμική απόδοση και τον τύπο βιοκαυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν. Ως τοπικά βιοκαύσιμα μπορούν να αξιοποιηθούν υπολείμματα από τις δασικές ξυλεύσεις, τα περιττώματα από τις φάρμες γουνοφόρων ζώων και τα υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών. Θέμα μελέτης είναι επίσης η ποσότητα βιοκαύσιμης ύλης που θα χρειάζεται ώστε να υπάρχει επάρκεια για τις ανάγκες θέρμανσης.
Η παραγόμενη ενέργεια με αυτόν τον τρόπο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
α.) Λιγότερη ξύλευση σε εκτάσεις δασών
β.) Αξιοποιήση ύλης που τώρα αποτελεί είδος λημμάτων ως καύσιμη χρήσιμη ύλη.
γ.) Μικρότερη επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα με αέρια λήμματα
(Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αέρια λήμματα που προκύπτουν από την καύση ξύλων στους ξυλολέβητες, τα οποία πέρα απο την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβή για την υγεία. Στη μονάδα καύσης “ξυλαερίου” μπορεί να προσαρμοστεί φίλτρο κατακράτησης των περισσότερων βλαβερών αέριων που προκύπτουν).

Τα υποπροϊόντα της βιοκαύσης είναι επίσης χρήσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τύπος βιολογικού λιπάσματος. Το λίπασμα αυτό μπορεί να πωλείται συνεισφέροντας στα έξοδα συντήρησης της μονάδας τηλεθέρμανσης ή να διανέμεται σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς. ( η στάχτη που παράγεται είναι πολύ χρήσιμη για την λίπανση καλλιεργειών φασολιών υπό προϋποθέσεις, που έχουν σχέση με το ph του εδάφους, ωστόσο η ποιότητα της εξαρτάται από τα υλικά καύσης, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένα με χημικές μεθόδους) [3]

Β) Σύστημα Γεωθερμίας (Συμπληρωματική πηγή θερμότητας)

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Θεωρείται δε απο τις ηπιότερες μορφές παραγωγής ενέργειας.
Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις