Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

15 Ιανουαρίου 2017
Στην ταιρεία One Outlet Α.Ε. του επιχειρηματία Σάμι Φάις πέρασε η ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ, με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,75 εκατ. ευρώ.

Η One Outlet Α.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει μεταξύ άλλων στον επιχειρηματία Σάμι Φάις, τους Άραβες της Generic Engineering Technologies (GET), και στον όμιλο Notos Com, συμφερόντων της οικογένειας Παπαέλληνα.

Ο Σάμι Φάις είναι γνωστός ως πρώτος διανομέας εκτός ΗΠΑ των προϊόντων της ΝΙΚΕ, ενώ μετά από μια μεγάλη επιχειρηματική πορεία και τις δικαστικές περιπέτειες την περίοδο του σκανδάλου του Χρηματιστηριου, επέστρεψε στον τομέα της αθλητικής ένδυσης για λογαριασμό της Adidas και της Puma.

Το τίμημα ωστόσο του 1,9 εκατ. ευρώ (έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ) που θα καταβάλει ο προτιμητέος επενδυτής κρίθηκε χαμηλό από μερίδα της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης σε δήλωσή του αναφέρεται σε «εξαιρετικά χαμηλό τίμημα» ενώ ταυτόχρονα διαμαρτύρεται για την απουσία του ΕΕθ από τη διαγωνιστική διαδικασία, «λόγω νομικών εμπλοκών που εγέρθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας», στο οποίο απεστάλη επιστολή με το αίτημα των διευκρινίσεων, η οποία δεν απαντήθηκε, κατά τον κ. Ζορπίδη.


Bazar Cetral Salonique ή αλλιώς αγορά Μοδιάνο από το 1922 μέχρι σήμερα


Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922.

Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στην πρόσοψη του συγκροτήματος της Αγοράς ήταν «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».

Στην πορεία όμως το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση.

Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J.Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου).
Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα: «Bazar Cetral Salonique».


Η Στοά χτίστηκε με τον τύπο της βασιλικής, προκειμένου να στεγάσει μια διάταξη καταστημάτων κατά το πρότυπο των bazaar. Τότε, οι εσωτερικοί δρόμοι εξειδικεύονταν.

Στον κεντρικό αναπτύσσονταν τα κρεοπωλεία και παντοπωλεία, στους πλευρικούς τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία. Στα δε καταστήματα της όψης, που «κοιτάζει» προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, μοσχοβολούσαν τα οπωροπωλεία της αγοράς.

Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα bazaar της πόλης.

Βέβαια, η χρήση της βασιλικής αυτής στοάς ήταν αρχικά... απαγορευμένη, αφού δεν επιτρεπόταν η στέγαση, στην περιοχή, «εξασκήσεως επαγγελμάτων προκαλούντων θόρυβον ή δυσοσμίαν, ώς πχ κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, λαχανοπωλείων, σιδηρουργείων, μικρομαγειρείων, χαλκουργείων κτλ».

Το εμβαδόν του κτηρίου της Αγοράς είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα. Στην κεντρική δίοδο, οι διαστάσεις των καταστημάτων είναι 3Χ4 μέτρα, με ύψος πέντε μέτρων, ενώ στις πλευρικές τα μεγέθη αλλάζουν ελαφρώς. Κάποτε, η αγορά φιλοξενούσε τα εκλεκτότερα εμπορεύματα. Για αυτό άλλωστε και οι τιμές ήταν υψηλότερες από τις γειτονικές αγορές.

Σήμερα η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική καθώς λειτουργούν περίπου δέκα από τα 144 καταστήματα που ουσιαστικά είναι εγκαταλειμμένα για χρόνια.

Στο οικοδομικό τετράγωνο υπ' αριθμόν 9 του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και η αγορά Μοδιάνο, έχουν κηρυχθεί διατηρητέα πέντε κτήρια, βάσει υπουργικής απόφασης του 1995 και συγκεκριμένα: τα κτήρια της Αγοράς Μοδιάνο, της Οδού Ερμού 26, της Νέας Αγοράς επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου (ακριβώς δίπλα στη Μοδιάνο), της οδού Κομνηνών 32 και της Ερμού 22.

womantoc.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις