Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

22 Μαΐου 2017
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που προβλέπει την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ σε υπάρχοντες ή νέους εναλλακτικούς προμηθευτές ή άλλους επενδυτές.

Η απόφαση ουσιαστικά βάζει τέλος στην πρόταση που διατυπώθηκε από πλευράς ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων με ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την ανακαίνιση μονάδων λιγνίτη που αποσύρονται αφού προβλέπει ότι "η ΔΕΗ δεν θα έχει οποιαδήποτε συμμετοχή ή σύνδεση με οποιοδήποτε στοιχείο της αποεπένδυσης, συμπεριλαμβανομένης της προνομιακής προμήθειας ηλεκτρισμού".

Σε ό,τι αφορά το ποιες μονάδες θα αποεπενδυθούν η απόφαση προβλέπει ότι θα αφορά περίπου στο 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ ενώ το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί σε τεχνικές συζητήσεις με την Επιτροπή. Επίσης στην αποεπένδυση θα συμπεριλαμβάνονται και τα σχετιζόμενα λιγνιτικά αποθέματα.
Επίσης προβλέπεται ότι "η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ Α.Ε., ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος".

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος της απόφασης εμμέσως πλην σαφώς δημιουργεί ζήτημα και για τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, για τη μονάδα Μελίτη 2 αφού όπως αναφέρεται ρητά οι επενδυτές που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση των μονάδων "δεν θα προκαλούν ούτε ενδέχεται να προκαλούν, με βάση τη διαθέσιμη πληροφόρηση, εκ πρώτης όψεως ζητήματα ανταγωνισμού και δεν θα προξενούν κίνδυνο καθυστέρησης για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων". Η συγκεκριμένη αναφορά ουσιαστικά "φωτογραφίζει" την συνεργασία της ΔΕΗ με την κρατική CMEC, αφού θυμίζουμε ότι η επίσης κρατική κινεζική εταιρεία State Grid έχει αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τέλος το χρονοδιάγραμμα η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ προβλέπει ότι γα μέτρα θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης υποβολής της δεσμευτικής πρότασης από το Ελληνικό Δημόσιο στη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ μέχρι το Νοέμβριο του 2017 και θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
capital.gr

0 σχόλια:

Ενημερωθείτε

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις